Lezingen

Nieuws
Werk
   -Alle
   -Ebooks
   -Luisterboeken
   -Bewerkt/Verfilmd
   -Vertaald
   -Bekroond

Auteur
   -Biografie
   -Bibliografie
   -Prijzen
   -Interviews
   -Standpunt
   -Dissertaties
   -Favorieten

Audio/Video
Foto's
Contact

Interviews

Algemene interviews
Interviews over Kinderen van de IJzer
Interviews over Krop
Interviews over In de zon kijken
Interviews over De arkvaarders
Interviews over De roos en het zwijn
Interviews over Vallen
Interviews over Beminde ongelovigen
Interviews over de verfilming van Vallen

Algemene interviews

Interview over de film 1917
Interview met Peter Vantyghem voor De Standaard, 25 januari 2020
‘1917’, Videogame of film met een boodschap, ‘Ik dacht: o nee, hij zal toch geen meerdere levens hebben?’, interview met Piet Chielens, Wim Opbrouck en Anne Provoost over de film '1917' van Sam Mendez.
Lees het interview


Interview over de zaak Matzneff en LP Boon
De Standaard, 11-12 januari 2020
Naar aanleiding van de zaak Matzneff in Frankrijk interviewt Inge Schelstraete Anne Provoost over Louis Paul Boon en zijn Fenomenale Feminatheek.
Lees het artikel hier


Interview over Het einde
De Standaard der Letteren, 27 maart 2020
In de rubriek Het einde van De Standaard der Letteren blikken schrijvers vooruit op het grootste aller mysteries: de dood. Zien ze hun eigen sterfscène al voor zich? Vertrekken ze met de pen in de vuist?


Interview over Klimaatdepressie
Interview met Evelien Rutten voor Feeling, voorjaar 2019
"Er zijn twee theorieën over angst. De eerste is dat je de mensen niet bang moet maken, want dan verstijven ze. De tweede stelling is dat angst net wél goed is, het zet aan tot actie. Zelf geloof ik in de tweede theorie: de extreme angst van mijn grootouders heeft hen gered. Ze zijn er instinctief door in actie gekomen. Vandaag heb je volgens mij dus ook doemdenkers nodig opdat mensen de ernst van de situatie inzien."


Interview over Een goede moeder
Interview met Mirthe Berentsen over het schrijven in residentie.


21 juni 2014 - Interview over residentie in het Noordkasteel
In CittA-magazine praat Anne Provoost over schrijven op een woonboot en over het Noordkasteel.


7 maart 2014 - Interview over vrouwen in Provoosts werk
Interview met Neva Micheva over de rol van schrijven in haar werk (in het Bulgaars).
Lees hier het interview


2 oktober 2013 - Interview over recent werk in UT-magazine
In UT-magazine praat Anne Provoost over atheïsme en over het belang van fictie.


20 maart 2013 - Interview in Knack over N-VA in Borgerhout
Een interview van vijf bladzijden van Stijn Tormans in Knack met Anne Provoost en haar man Manu Claeys over Borgerhout, de Oosterweelverbinding, en 'eerlijke, hardwerkende Vlamingen'.


BOTsing, zomer 2012
Over het opvoeden van tieners


Verzin, driemaandelijks magazine van Creatief Schrijven, voorjaar 2012
Over het schrijfproces, met advies voor beginnende schrijvers.


Solidair, 17 januari 2011
Tweehonderd dagen discussiëren over armoede zou ik nog begrijpen, interview met Thomas Blommaert over protest in KVS, de regeringsonderhandelingen en N-VA.


De Standaard der Letteren, 19 november 2010
De Standaard der Letteren gaat op zoek naar literaire meesterwerken die minder bekend zijn bij het grote publiek maar niet mogen worden vergeten. Anne Provoost praat over Alice Munro.


Gazet van Antwerpen, 6 oktober 2010
Het Antwerpse Kievitplein moet dringend de kans krijgen om opnieuw op te leven.


Nina, januari 2009
De schrijfkamer van Anne Provoost zit letterlijk tot de nok vol met boeken. Daartussen prijken allerlei curiosa van de kringloopwinkel, haar favoriete shopadres.


Solidair, december 2009
Anne Provoost beantwoordt de eindejaarsvragen van Solidair. Wie krijgt van u de ‘goed bezig 2009’? Wie krijgt van u de ‘rode kaart 2009’? Op welk persoonlijk, maatschappelijk geëngageerd en solidair standpunt uit 2009 bent u best trots? Wie wenst u wat toe in het jaar 2009, ten goede of ten kwade?


Gazet van Antwerpen, 12 oktober 2009
In een interview met de Gazet van Antwerpen vertellen Patricia Peeters, vrouw van Wim van Hees, en Anne Provoost, vrouw van M. Claeys, over de strijd tegen de Lange Wapper in Antwerpen.
"Manu en ik hebben een motto dat we al geregeld herhalen: 'Over dertig jaar zijn we toch dood.' Dat klinkt heel pessimistisch, maar het is ook troostend. Onze kinderen, die leven dan nog wel, hopen we. Voor hen doen we het. En omdat het zo belangrijk is, maakt het niet uit dat het zo lastig is."


Isel, september 2009
"Een station is voor mij een heilige plek. Het Antwerpse lijkt zelfs letterlijk op een oord van devotie."


Gazet van Antwerpen, 11 augustus 2008
Anne Provoost bejubelt de doorkijkgaten aan de achterzijde van de Zoo. Ze betreurt dat ze maar tijdelijk zijn. Een interview met De Gazet van Antwerpen over de mooie en minder mooie kanten van Antwerpen.


De Morgen, 2 april 2008
Wat is er veertig jaar na mei '68 overgebleven van de Grote Idealen? Op het literaire evenement Zogezegd in Gent gaan meer dan dertig schrijvers op expeditie. Hun weg baant zich langs estafettedebatten, boeken van chocolade en blote prentjes. Curator Anne Provoost stippelt speciaal voor De Morgen een mogelijk parcours uit.


Vooys, tijdschrift voor letteren, 1 april 2008
Vooys heeft het met Anne Provoost over Beminde Ongelovigen, In de zon kijken, De arkvaarders en De roos en het zwijn. Jaargang 26 nummer 1, pag 51-59.


Zone 09, 02 april 2008
Als curator van Zogezegd in Gent, het openingsfestival van de Literaire Lente, haalde Provoost de omstreden fenomenale feminateek van Boon naar Vooruit. ‘Bij die plaatjes dacht ik vooral: ‘Hoe aandoenlijk’’.


De Standaard, 1 april 2008
April begint met Festival van het Eetbare Boek. In heel de wereld komen deze week boeken-, kunst- en kookliefhebbers samen om eetbare boeken te bewonderen en op te eten. Anne Provoost nam de literaire chocolatier Marc Vandenbussche in de arm om vrijdag op het festival 'Zogezegd in Gent' 24 bitterzoete hardcovers te serveren.


Radio 1, 22 maart 2008
Op Radio 1 bevraagt vanochtend tussen 9 en 10 Geertje de Ceuleneer over de drijfveren van Anne Provoost in het programma DNA.


De Streekkrant over Boons feminateek, 21 februari 2008
“Wij hadden reeds in oktober vorig jaar het plan opgevat om Boons collectie naar Gent te halen. Ons idee heeft dus niets te maken met de beslissing van de bestendige deputatie van de Provincie Antwerpen."


De Morgen, 6 februari 2008
Wat gaat u voorlezen op Saint Amour? Is het genre van de brievenroman aan herwaardering toe? Wat is het geheim van de goeie liefdesbrief? En erotische literatuur, is dat iets voor u?


Radio 1, 7 februari 2008
Anne Provoost brengt de Fenomenale Feminatheek van Louis Paul Boon naar Zogezegd in Gent. Eerder werd bekend gemaakt dat de geplande fototenstoonstelling in het Antwerpse FotoMuseum werd afgeblazen door de bevoegde deputé Ludo Helsen. In dit audio-interview op Radio 1 geeft Anne Provoost uitleg.


Het Nieuwsblad, 29-30 december 2007
Het Nieuwsblad stelt Anne Provoost een aantal eindejaarsvragen. Wat was de meest opvallende gebeurtenis in uw vakgebied? Wat was de meest opvallende gebeurtenis buiten uw vakgebied? Wat was de meest opvallende gebeurtenis op persoonlijk vlak? Bij het begin van een nieuw jaar maken wij allemaal goede voornemens. Wat is er van in huis gekomen? En gaat u opnieuw goede voornemens maken? Wat verwacht u, hoopt u, vreest u voor volgend jaar?


WeL over de romanstructuur, 26 december2007
Het tijdschrift WeL van de Universitaire Werkgroep Literatuur en Media vroeg in zijn decembernummer van 2007 aan een aantal auteurs, waaronder Anne Provoost, het volgende. Hecht u bijzonder belang aan de structuur van uw roman, of groeit deze organisch? Hebt u in uw werk een niet-lineaire compositie uitgeprobeerd, welke en waarom?


Scrittura, november 2007
"Schrijven is voor mij genieten: ik kom op de mooiste plaatsen, maak de interessantste dingen mee". Scrittura interviewt Anne Provoost.


Letters, 7 september 2007
Anne Provoost wordt geïnterviewd in Letters, de boekenbijlage van Het Nieuwsblad.


VPRO-Gids, 29 juni 2007
VPRO-gids geeft leestips voor de zomer. Katja de Bruin stelt Anne Provoost vragen over mildheid van moeders, en het bevattingsvermogen van kinderen.


De Standaard, 23 juni 2007
Elke maandag laat De Standaard iemand hulde brengen aan zijn favoriete leraar. Anne Provoost huldigt haar leraar geschiedenis Herman van Maele.


Boekenkennen, 05 juni 2007
Boekenkennen duikt in het leven en het werk van auteurs. Wat bracht hen aan het schrijven? Hoe groot is de drempelvrees? Welke thema’s vloeien uit hun pen? Veerle Keuppens interviewt.


Hoofddoekendebat, Le Soir, 31 mei 2007
De krant Le Soir bevraagt Anne Provoost over het hoofddoekendebat en de actie van BOEH!


Fonds Pascal Decroos over de scriptie van Anne Provoost, 11 mei 2007
Waarover ging je scriptie? Heb je na je studies nog iets met je scriptie gedaan? Heb je lang aan je scriptie gewerkt? Welke 'gouden tip' geef je graag mee aan laatstejaars in volle 'scriptisitis'?


Goed Gevoel over levensbakens, 16 april 2007
Wat maakt u gelukkig? Waar gelooft u in? Wat maakt u rustig? Wat doet u liever: lezen of schrijven? Waarvan hebt u spijt?


Humo over Lezen, 3 april 2007
In de rubriek ‘Het lezen zoals het is’ vertelt Anne Provoost over boeken en lezen.


De Standaard der Letteren over de climax van Anne Provoost, 23 maart 2007
De Standaard der Letteren vraagt Anne Provoost terug te blikken op een literair hoogtepunt in haar carrière.


De Standaard over Onderwijs, 09 en 10 december 2006
De Standaard stelt de vraag of het inderdaad bergaf gaat met ons onderwijs? Moeten onze kinderen te weinig kennen?
Anne Provoost reageert op de paradox: De jeugd leest geen boeken meer, maar nooit werden zoveel jeugdboeken verkocht als nu.


Gierick&Nieuw Vlaams Tijdschrift over het onbenoembare, over geloof en vooral over niet geloven, 7 november 2006
Aanleiding tot het gesprek met Kathy de Neve van Gierick&Nieuw Vlaams Tijdschrift is de deelname van Anne Provoost aan het PEN World Voices in New York festival. Zij werd gevraagd om deel te nemen aan de debatten rond het thema ‘Geloof en Rede’ in de 21ste eeuw.


Gazet van Antwerpen over Iedereen leest op de trein, 24 oktober 2006
Iedereen Leest van Stichting Lezen stuurde de laatste week van oktober 2006 vijf schrijvers de trein op met de vraag tijdens hun reis van één dag een verhaal of een gedicht te schrijven. Anne Provoost reisde op 23 oktober van Antwerpen naar de Westhoek en terug.


Metro over Iedereen leest, 23 oktober 2006
Naar aanleiding van het project Iedereen leest stelt Metro een paar algemene vragen over schrijven, prijzen, etc...


Metro over 0110, 29 september 2006
In Metro van 29 september motiveert Anne Provoost waarom ze meedoet aan 0110.
Wat betekent 0110 voor haar?


De Morgen, 2 september 2006
Elke zaterdag laat iemand zijn of haar licht schijnen over het nieuws van de voorbije week. Welke items sprongen eruit? Welke thema's maakten de tongen los? Schrijfster Anne Provoost over de voorakkoorden van Leterme, de uithaal van Tobback en New Orleans een jaar na de zondvloed.


Gazet van Antwerpen over de opnames bij Bill Moyers, 24-25 juli 2006
Anne Provoost was op 14 juli 2006 te gast op PBS, de openbare televisiezender van Amerika. Zij maakte deel uit van de nieuwe interviewreeks over religie en ratio van topjournalist Bill Moyers. De andere gasten waren Salman Rushdie, Jeanette Winterson, Margaret Atwood, David Grossmann en Martin Amis.


De Standaard over de heiligenbeelden van Anne Provoost, 19 juli 2006
Anne Provoost vertelt over haar verzameling heiligenbeelden, hoe en waarom ze aan haar verzameling begon, en wat hij voor haar betekent.


Le Soir en De Standaard, 2 december 2005
Samen met Jacques Socher praat Anne Provoost over het Belgische gevoel, en houdt een pleidooi voor nationale solidariteit.


De Standaard, 4 oktober 2005
Duizenden pagina's heeft Hans Christian Andersen in zijn leven geschreven, en niet alleen sprookjes. Hij schreef brieven en dagboeken vol. Nooit rijk, nooit tevreden, nooit verliefd is de selectie die de reeks Privé-Domein daaruit maakte. Anne Provoost en Bart Moeyaert vertellen hoe het was om die geschriften te lezen.


De Morgen, 17 mei 2005
Schrijfster Anne Provoost, ook een van de drijvende krachten achter het buurtverzet tegen de bouwplannen voor het Kievitplein, is radicaal gekant tegen het straatverbod. "Het straatverbod is een zwaktebod. Bij een straatverbod denk ik meteen aan een paniekreactie in tijden van oorlog of terrorisme. In de Antwerpse context voelt het vooral aan als onmacht. Het stadsbestuur schiet met een kanon op een mug."


De Tijd over de kievitstrijd rond het Antwerpse centraal station, 15 februari 2005
Anne Provoost is betrokken in de strijd om meer bewonersinspraak bij grote stedenbouwkundige projecten. Volgens het bewonerscomité waar ze deel van uitmaakt is het huidige Kievitproject een stedenbouwkundige miskleun waarvoor het Vlaams Gewest het stedenbouwkundige kader op maat maakte.


Goed Gevoel naar aanleiding van het verschijnen van de Engelse vertaling van De arkvaarders, 3 september 2005
Jakobien Huisman interviewt Anne Provoost voor het maandblad Goed Gevoel. Het interview verschijnt in de rubriek ‘In zwart en wit’, en zoekt naar de extremen in het leven van de geïnterviewde: ze hebben het over media-aandacht versus tijdverslies, persoonsverheerlijking versus ontevredenheid, juf versus actrice, en schoonheid versus inhoud.


De Standaard, 4 augustus 2004
Anne Provoost woont na omzwervingen in de VS ,,dicht bij de boeken'' in Borgerhout, maar ze voelt zich nog steeds een beetje een immigrant in Antwerpen. HOe beleeft ze haar stad en haar buurt?


De Standaard, 8 mei 2004
Anne Provoost, Kristien Hemmerechts, e.a. vertellen over Antwerpen als schrijversstad, naar aanleiding van het begin van Antwerpen Boekenstad 2004.


De Standaard, 5 februari 2004
Is er leven na de Uil? Anne Provoost, Geerten Meijsing, Jeroen Brouwers, Gerrit Komrij, Peter Verhelst, Arnon Grunberg: ze hebben allemaal ooit de Gouden Uil gewonnen. Hoe kijken ze terug op hun bekroning? Hoe belangrijk is zo'n prijs voor een schrijversloopbaan? Heeft zo'n prijs invloed op hoe je schrijft?


Evita over Solidariteit, november 2003
Anne Provoost is een van de drie Vlaamse auteurs die meegewerkt hebben aan de Wereldkalender 2004, een jaarlijkse uitgave van 11.11.11 en NOVIB, met dit jaar bijdragen van dertien fotografes en evenveel schrijfsters. Onderwerp: 'Door vrouwenogen'.


Argus over milieu en duurzaamheid, augustus 2003
Mobiliteit, verlangen naar groen, globalisering, biologische voeding... Welke mogelijkheden zijn er, en welke uitdagingen?


De Morgen over voorlezen, 20 maart 2002
Welk boek leest u dezer dagen voor? Wie is de vaste voorlezer van dienst bij u thuis? Horen daar ook bepaalde rituelen bij?


De Standaard over reizen, 2002
'Reizen mag al eens ontmoedigd worden. Reizen is niet altijd zo evident. Jammer genoeg merk ik die invraagstelling niet meer, ook niet onder mensen van wie ik denk dat ze kritisch in de wereld staan. 'Ben je nog op reis geweest?' blijft op elke receptie of in ieder telefoongesprek een evidente vraag.'


Campuskrant, 30 augustus 2001
Hoe zou u zichzelf omschrijven als student? Was u als studente al intensief met schrijven bezig? Zijn er nooit negatieve reacties van ouders als uw boeken gelezen moeten worden?


Tijdschrift Koning Boudewijnstichting over Kansarmoede, 2001
'Kan Kunst de wereld redden?', is het nog mogelijk om het te hebben over een utopische maatschappij? Welke rol speelt daarin het basisinkomen? Grenzen aan de groei.


Klasse voor Leerkrachten over Onderwijs en literatuurondewijs, november 1999
Het belang van feitenkennis, ervaringsgericht leren, verplichte literatuurlijsten (mag een leerling een boek ook dichtklappen?), de verhouding tussen school en thuis, waardenonderwijs, een leerkracht is ook een leerling.


Mededelingenblad van de Leuvense Germanisten over schrijven en Germaanse studies, Jaargang 12, 1999
Rechtvaardigheid is iets wat je na kan streven maar niet kan bereiken. "De roos en het zwijn" is daar een sprekende illustratie van."In het leven moet je keuzes maken en die keuzes moet je aanvaarden, dat is levenswijsheid. Een waardevol en boeiend boek is een boek dat een thema behandelt dat zo complex is dat de schrijfster denkt dat ze er nooit meer uitkomt: racisme, liefde en verraad."
Lees het interview


Literatuur zonder Leeftijd, jaargang 12, nr. 47, herfst/winter 1998
Interview van Helma van Lierop-Debrauwer. Over de grenzen tussen literatuur voor jongeren en die voor volwassenen, over de behoefte van een schrijver aan feedback, over de financiële onzekerheid van de schrijver.
Lees het interview op dbnl


Terloops over Jeugd en jeugdliteratuur
"Ik wil bij elk verhaal een vertelstem vinden die aansluit bij de inhoud van wat ik te zeggen heb. Daarbij denk ik geen moment aan de leeftijd van de persoon die het boek zal lezen. Ik wil iets delen met de lezer, maar zonder me een voorstelling te maken van hoe oud die zal zijn."


B.A.R.S.T. over werk-in-wording, oktober 1996
Anne Provoost vertelt over de roman Vleugels, het nieuwe boek waar ze aan werkt. Het gaat over de vriendschap tussen een blanke journaliste en een zwarte verzetsstrijdster in het Nuba-gebergte in Soedan.


De Morgen over het kortverhaal De laatste kogel, 2 november 1994
'Het is iets wat we allemaal kennen, denk ik. Ook als kind zit je te filosoferen over wie je zou kiezen als een van je ouders zou moeten verliezen.'



Interviews over Krop

Bookathon van VRT, zomer 2022
Tom de Cock interviewt Anne Provoost over haar dichtbundel Krop voor het boekenprogramma Boekathon.


Pompidou van Klara, 13 juni 2022
Interview door Chantal Pattyn


De Morgen, 4 juni 2022
Interview door Dirk Leyman


Dichter worden, 4 juni 2022
Anne Provoost spreekt in der reeks 'Dichter worden' van Lodewijk Deleu over hoe het zo ver komt dat je gedichten schrijft. Ze vertelt over haar zoektocht naar een plaats in de poëzie en een zoektocht naar orde, ordening. Ze houdt meteen ook een pleidooi voor meer lezen en meer schrijven.


Krant van West-Vlaanderen, 3 juni 2022
Interview door Lara Vanallemeersch



Interviews over Kinderen van de IJzer

Krant van West-Vlaanderen, januari 2020
Anne Provoost rakelt de vergeten School van de Koningin in Wulveringem weer op.


De Bond,
Waarom dit verhaal


Radio-interview in Cottonwood, Minnesota, USA, 15 mei 2017
Anne Provoost geeft een lezing over de reddingsactie van de Belgische vluchtelingenkinderen Cottonwood Library 86 W Main Street in Minnesota om 6.30pm. "On the evacuation of thousands of children out of the Belgian front zone in the first world war. Anne Provoost talks about the reconstruction of her family story. Credit KMHL - AM Marshall Minnesota, interview by Joyce Strootman"


Krant van West-Vlaanderen, mei 2015
Parijse kolonie: interview door Jan Gheysen.


Krant van West-Vlaanderen,
Stavele hoort het verhaal van de verdwenen kinderen. Interview door Anne Bovyn.


West-Vlaamse Schrijvers,
Als ik het verhaal van mijn grootmoeder niet neerschrijf, is het weg. Interview door Koen D'Haene


22 december 2014 - Kinderen van de IJzer
Anne Provoost vertelt op Cobra over haar nieuwe boek over de frontkinderen die uit de Westhoek naar Parijs werden geëvacueerd.

Documentaire Cobra Kinderen van de IJzer (Deze documentaire is jammer genoeg niet langer online beschikbaar gesteld voor VRT.)



Interviews over In de zon kijken

Wereldomroep, 19 augustus 2007
Anne Provoost zou ongelukkig zijn als ze niet meer mocht schrijven. Niet dat ze niet genoeg om handen heeft, als moeder en ook in de politiek: zo stond ze bij de Vlaamse senaatsverkiezingen van afgelopen juni op de lijst voor Groen! Vlak daarvoor bracht ze haar vijfde roman uit met dezelfde titel als haar radioboek 'In de zon kijken'. Beide gaan over kijken en bekeken worden en de moeder-dochterrelatie. Al die onderwerpen komen aan bod in het gesprek met Gerda den Hollander, waarin Provoost het lezen van haar boeken vergelijkt met 'bouwen met lego'. Anders dan de speelgoedgigant levert zij er geen handleiding bij haar blokken, zodat de lezer of luisteraar er zelf iets moois van kan maken.


Het Grote Verlangen, 18 augustus 2007
Op Het Grote Verlangen interviewt Tim Gladdines Anne Provoost over In de zon kijken.
Beluister het interview.


VPRO-Gids, 29 juni 2007
VPRO-gids geeft leestips voor de zomer. Katja de Bruin stelt Anne Provoost vragen over mildheid van moeders, en het bevattingsvermogen van kinderen.


Intensief Magazine, 16 mei 2007
Hoe werkt het vertelperspectief van In de zon kijken, waarom die tegenwoordige tijd, een drama vol leemtes, de banaliteit van verdriet, het verhaal als blokkendoos?


ANS, 1 mei 2007
Wat maakt dit boek tot een boek voor volwassenen? Waarom koos u voor dat kinderlijke perspectief? Hoe definieert u uw lezer? Wat zijn uw plannen?


De Morgen, 17 april 2007
'Als moeder laat je je kind toch ook niet op de reling van een brug lopen, alleen omdat het er misschien niet zal afvallen?' Anne Provoost schreef een nieuwe roman maar door de klimaatkwestie besefte ze dat dat niet voldoende was. Daarom stapt ze in de politiek.


De Literaire Lente, 6 april 2007
In de zon kijken wordt voorgesteld op de het openingsevenement van Literaire Lente in de Vooruit te Gent, Zogezegd in Gent, een initiatief van Boek.be en Radio 1.


Boek Magazine, 1 april 2007
In Boek Magazine verschijnt een interview van Yvonne Brok met Anne Provoost over haar nieuwe boek. Waarom is in het boek het kijken zo belangrijk? Wat is de rol van het land? Wat heeft het te maken met verstedelijking?


De Zevende Dag, 25 maart 2007
Interview met Annelies Beck naar aanleiding van het verschijnen van In de zon kijken.
Duur: 9'58''


De Standaard, 24 maart 2007
"In haar eerste roman voor volwassenen graaft Anne Provoost grote gevoelens uit. Stil maar krachtig".


Gazet van Antwerpen, 24 maart 2007
'De langverwachte roman voor volwassenen', kondigt uitgeverij Querido de nieuwe aan. In de zon kijken is haar meest intimistische werk totnogtoe. De redenen legt Anne Provoost bloot in dit gesprek met redactrice Martine Cuyt.



Interviews over De arkvaarders

Voorjaar 2011
Interview te verschijnen in het Poolse tijdschrift Zwierciadlo.


De Standaard der Letteren over de climax van Anne Provoost, 23 maart 2007
De Standaard der Letteren vraagt Anne Provoost terug te blikken op een literair hoogtepunt in haar carrière.


PBS - Bill Moyers on Faith and Reason, 16 juli 2006
De interviewreeks van Bill Moyers met onder meer Anne Provoost voor Public Television staat online op de website www.pbs.org


Gazet van Antwerpen, 24-25 juni 2006
De Vlaamse schrijfster Anne Provoost praat op 14 juli 2006 een halfuur over godsbeelden op PBS, de openbare omroep van Amerika. Zij is samen met David Grossman de enige uit een niet-Engelsprekend land in de nieuwe prestigieuze interviewreeks, over religie en ratio, van topjournalist Bill Moyers


Villa Kakelbont Nieuwsbrief, herfst 2004
In de Standaard der Letteren van 29 juli 2004 deed Anne Provoost uitgebreid verslag over haar verblijf in de Verenigde Staten naar aanleiding van het uitbrengen van de Engelse vertaling van De arkvaarders. Ze blijft de gedachte aan De arkvaarders in de Verenigde Staten volstrekt onwezenlijk vinden.


De Standaard der Letteren, 29 juli 2004
Verslag van Anne Provoosts reis naar de USA bij de lancering van de Amerikaanse uitgave van De arkvaarders


Gazet van Antwerpen, 16 juni 2004
Anne Provoost reist eind deze maand naar de Verenigde Staten en Canada om de Engelse vertaling van haar jongste boek De arkvaarders te promoten. Het boek wordt er officieel in augustus uitgezet op de markt, maar de eerste, lovende recensie (Booklist) is reeds een feit.


Radio 1, 15 juni 2004
Telefonisch interview in het het programma 'Dito' van Radio 1 over De arkvaarders


Trouw, 18 april 2002
Wat is rechtschapenheid? Heeft een schrijfster die dit soort boek schrijft een positief of een negatief mensbeeld? Zijn de Westerlingen vandaag uitverkoren? Met wie identificeert de schrijfster zich?


Libelle, 25 oktober 2001
Staat dit verhaal niet ver af van de leefwereld van jongeren? Komt er een nieuwe zondvloed? Zijn er al plannen voor een nieuw boek?
Lees het interview


Zone 03, 24-30 oktober 2001
Waarom het zondvloedverhaal hervertellen? Wat betekent het om uitverkoren te zijn? Wat is de betekenis van de kleine Put in het verhaal?
Lees het interview


Knetterende Letteren op NPS, 4 oktober 2001
Anne Provoost vertelt op de Nederlandse omroep NPS in het programma Knetterende Letteren aan Kenneth van Zyl hoe het boek De arkvaarders tot stand kwam.
Beluister het interview


Gazet van Antwerpen, 22-23 september 2001
Hoe ontstond het boek? Pleit je voor religie? Hoe belangrijk is stijl? Kun je dit filmisch en zintuiglijk schrijven noemen?
Lees het interview


De Morgen 5 september 2001
Waarom teruggrijpen naar een oud verhaal? Hoe vrij kan je omgaan met bijbelmateriaal? Is dit wel een jeugdboek? Waarom het perspectief van een opgroeiend meisje? Vergt dit soort boek veel opzoekwerk? Wat is de verhouding met de redacteuren die een tekst willen aanpassen? Wat is in dit boek de probleemstelling?
Lees het interview


Evita, 2001
Hoe moeizaam gaat schrijven? Hoe lang rijpt een boek? Wat kun je als schrijver veroorzaken? Waarom teruggrijpen naar oude verhalen? Is dit een historische roman?
Lees het interview


Feeling, 2001
Waarom een bijbelverhaal? Wat is engagement in een boek? Hoe belangrijk is vertellen? Waarom die langzame stijl? Hoe is het om schrijfster te zijn als je ook moeder bent? Wat is talent? Hoe kun je omgaan met de commercialisering van de literatuur? Ben je zelf een zwerver?
Lees het interview




Interviews over De roos en het zwijn:

Aantekeningen van de auteur naar aanleiding van veelgestelde vragen over het boek.
Wat is de oorsprong van dit verhaal? Vanwaar de titel? Waar haal je je inspiratie? Waarom die plaats? Wat is de symboliek van de spiegel, de engelen, de elfen, de siamese tweeling? Is dit verhaal herkenbaar voor jonge lezers? Waarom sterft de moeder? Welke is de rol van Thybeert? Waarom een open einde?
Lees het interview


Fragment uit een brief van de auteur aan een recensent, geschreven kort na het verschijnen van het boek in 1997
Welke toevoegingen werken gemaakt aan het oorspronkelijke verhaal? Wie is Thybeert? Hoe moeten we dat open einde interpreteren?


Financieel Economische Tijd, 18 maart 1998
Welk soort opzoekingswerk doe je voor zo'n boek? Waarom zoveel dubbelmotieven? Godsvisie in het boek. Seksualiteit. Is de terugkeer naar sprookjes een verschijnsel van de tijd?
Lees het interview




Interviews over Vallen

COBRA, Belgische omroep, 28 december 2014
Anne Provoost blikt terug op twintig jaar Vallen


Het vrije woord, september-oktober-november 2006
In het tijdschrift van de Humanistisch-Vrijzinnige Beweging vertelt Anne Provoost over Vallen in relatie tot de moorden op de Malinese vrouw en een jong kind in Antwerpen.
Lees het interview


De Standaard Magazine, 22 september 1995
Wat wil je met je boeken bereiken? Waarom schrijf je voor jongeren? Wat is voor jou belangrijk? Waarom ben je beginnen schrijven?
Lees het interview


Openbaar, 16 mei 2001
'Mijn pedagogische onderlegdheid is minimaal. Ik weet niet of er vraag is naar adolescentenliteratuur. Ik bied iets aan waarvan ik hoop dat het de lezers zal interesseren.'


Trouw, 4 maart 1995
Waarom schrijven over rechts-extremisme? Hoe het schrijven begon. Het belang van dilemma's.
Lees het interview


Knack Weekend, februari 1995
Is een goed boek voor kinderen ook een goed boek voor volwassenen? Met wie in Vallen zouden jongeren zich het meest identificeren? Koos je het thema extreem denken omdat je in Borgerhout woont? Waarom zo veel wrede en trieste elementen? Waarom zo weinig seks? Hoe bouw je je verhaal op? Wat voor research doe je?
Lees het interview




Interviews over Beminde ongelovigen

2 oktober, 2013 - Interview over recent werk in UT-magazine
In UT-magazine praat Anne Provoost over atheïsme en over het belang van fictie.


Februari 2011 - Over de boekenkast van Anne Provoost
Interview in Het Vrije Woord door Magda Michielsen. Verschenen in het februarinummer, p. 34-35.


Mei 2011 - Interview over atheïsme in God of Noppes
Bij uitgeverij Houtekiet verschijnt het boek God of Noppes met interviews opgetekend door Will Jensen over geloof en ongeloof. Het boek bevat 20 bladzijden interview met Anne Provoost. Verder ook nog gesprekken over dit onderwerp met Paul Cliteur, Godfried Danneels, Jeanne Devos, Bas Haring, Rik Pinxten, Rik Torfs, Christine Van Broeckhoven, Jef Vermassen, Etienne Vermeersch en vele anderen.


Maart 2010 - Interview over atheïsme in Vrijzinnig Tijdschrift
Leo De Ley interviewt Anne Provoost over hoofddoeken en blanke mannen voor het Vrijzinnig Antwerps Tijdschrift, jg 7 nummer 4, maart 2010.


24 augustus 2009 - Interview over Beminde ongelovigen
In het magazine van het vrijzinnig centrum Geuzenhuis verschijnt een interview met Anne Provoost over atheïsme.


De Morgen, 2 april 2008
Anne Provoost over de nood aan een weerbaar atheïsme in De Morgen.
Wat moeten ongelovigen nog? “Zeggen dat god niet bestaat, volstaat niet. Atheïsten moeten zelf een blijde boodschap verspreiden”.


Radio een, 31 maart 2008
Anne Provoost wordt geinterviewd over haar pas verschenen essay Beminde Gelovigen. Atheistisch sermoen op radio 1 in Het Vrije Woord.


Literatuurplein, 12 maart 2008
Beminde ongelovigen is verschenen in de pamflettenreeks van uitgeverij Querido en is op de huid van de tijd geschreven. Provoost vertelt erin dat ze op een dag bijna van de sokken werd gereden door een jongen in een bestelbus, die haar door het open raam geruststellend zei dat ze niet bang hoefde te zijn dat haar iets zou overkomen, want 'God waakt over ons, hij zorgt voor jou en voor mij'. Provoost kon amper reageren, de bus scheurde alweer de hoek om. Gelukkig maar, schrijft ze, want 'ik wist werkelijk niet wat ik had kunnen opperen, behalve herhalen dat ik niet in god geloof.'