Lezingen

Nieuws
Werk
   -Alle
   -Ebooks
   -Luisterboeken
   -Bewerkt/Verfilmd
   -Vertaald
   -Bekroond

Auteur
   -Biografie
   -Bibliografie
   -Prijzen
   -Interviews
   -Standpunt
   -Dissertaties
   -Favorieten

Audio/Video
Foto's
Contact

Interviews

Gazet van Antwerpen, 24-25 juli 2006

Anne Provoost spreekt op Amerikaanse tv over geloof en rede

De Vlaamse schrijfster Anne Provoost praat op 14 juli 2006 een halfuur over godsbeelden op PBS, de openbare omroep van Amerika. Zij is samen met David Grossman de enige uit een niet-Engelsprekend land in de nieuwe prestigieuze interviewreeks, over religie en ratio, van topjournalist Bill Moyers. Ze vindt er haar plek tussen wereldschrijvers als Salman Rushdie, Jeanette Winterson, Margaret Atwood, David Grossmann en Martin Amis.

'Bill Moyers is de Wim Kayzer, de Walter Zinzen van Amerika,' zegt Anne Provoost. 'Ik kende zijn naam en reputatie omdat mijn man Manu en ik tijdlang in Amerika hebben gewoond en gefascineerd hadden zitten kijken naar Moyers' reeks over mythen.'
Ze was dus aangenaam verrast toen de vraag kwam. 'Ik heb achteraf aan de redactrice gevraagd op basis waarvan ze met mij contact had opgenomen. 'Je boek en site', zei ze. Ze bleek mijn essays die online staan te hebben gelezen.'

Het succes van Provoosts boek De arkvaarders in Amerika en Australie - In the Shadow of the Ark - zal daar evenmin vreemd aan zijn. Het boek werd geroemd in de Engelse pers en gaat er vlot over toonbanken.
Tientallen mails met de redactieploeg van Moyers volgden, en een lang telefonisch voorgesprek tussen de VS en Borgerhout ging vooraf aan de opname van vier uur in de New Yorkse studio's van PBS. Provoost combineerde de opnames met een reeks panelgesprekken op het New Yorkse literatuurfestival PEN World Voices eind april, waarop ze was uitgenodigd. "Moyers is een heel wijs man en een erg goede interviewer", zegt Provoost. "Eigenlijk is hij met pensioen. Hij doet dit puur voor het plezier. Toen hij hoorde dat hij mijn publicatie The child as antagonist gemist had, begon hij dat ter plekke te lezen. Elke keer de camera even halt hield, las hij verder en betrok ook dat essay in het gesprek."

Gisteren 23 juni startte Public Television (PBS) in de Verenigde Staten met de reeks confronterende gesprekken over geloof en rede. Anne Provoost komt als eerste in show 4, op 14 juli, vlak voor David Grossmann, een halfuur aan het woord. "Moyers was benieuwd naar mijn godsbeeld. Hij heeft veel over mijn boek gevraagd. Bij dit bezoek aan de VS had ik voor het eerst het gevoel dat ik vrijuit kon spreken over athe´sme. Toen we daar 15 jaar geleden woonden was dat veel minder het geval. Toen was het onderwerp nog meer taboe. Al moeten we er natuurlijk rekening mee houden dat we in NY waren nu, en niet in Minneapolis."

Op 1 augustus 2006 ligt een mass market editie van haar laatste boek in de rekken van de Amerikaanse winkelketens. Over het succes in Amerika is Provoost behoorlijk down-to-earth. "We hebben veel kritiek op Amerika, maar tegelijk blijft Amerika in Europese ogen het succesland. Ik zie niet in waarom een vertaling in de VS zo veel waardevoller zou zijn dan in pakweg Polen of Zweden. En de Nederlanden? Wachten tot maart 2007 op In de zon kijken - werktitel - Provoosts nieuwe roman. Haar boek De Roos en het Zwijn, dat een jaarlang niet beschikbaar was, komt eind deze maand in zesde en feesteditie.