Lezingen

Nieuws
Werk
   -Alle
   -Ebooks
   -Luisterboeken
   -Bewerkt/Verfilmd
   -Vertaald
   -Bekroond

Auteur
   -Biografie
   -Bibliografie
   -Prijzen
   -Interviews
   -Standpunt
   -Dissertaties
   -Favorieten

Audio/Video
Foto's
Contact

Interviews

Gazet van Antwerpen, 24 oktober 2006
Iedereen leest op de trein

Anne Provoost en collega's promoten lezen op de trein

"De komende maand moeten treinen de grootste reizende leeszalen van Vlaanderen worden", dixit Majo De Saedeleer, directeur van Stichting Lezen.

Schrijvers Anne Provoost en Peter Verhelst hopten gisteren op vraag van de Stichting de trein op en kwamen terug met een verhaal. Wij belden Anne Provoost op in het station van... Ieper.

"Ik reis uitsluitend met trein en fiets", zegt Anne Provoost. "Jaren geleden is mijn rijbewijs gestolen en ik heb het niet meer vernieuwd. Ik stap geen trein op zonder boek en aantekenboekje. Ik lees en schrijf de hele tijd."

Zo anders was de dag writing in residence bij de NMBS gisteren dus niet voor haar, behalve de deadline: vandaag 11 uur hoort ze het verhaal in te leveren.

"Ik had van tevoren met mezelf afgesproken dat ik het materiaal zou afbakenen: een dramatisch moment in het leven van twee vrouwen. Ik heb me onderweg laten inspireren door twee Spaanse vrouwen, van wie één eerder morsig was gekleed. Ze waren een blessing."

Voorjaar 2007 brengt Provoost een grote, nieuwe roman uit: In de zon kijken (Querido). Komt wat ze gisteren schreef daar in? "Van de twaalf hoofdstukken die ik wil schrijven, heb ik er nog een paar te gaan. Wat ik in de trein schreef zou: In de zon kijken, vijftien jaar later, kunnen zijn (lacht)."

En waarom koos ze uit ontelbaar vele bestemmingen uitgerekend Ieper?

"Ik had vanochtend voor het eerst een gsm mee en wilde bij wijze van verrassing ofwel mijn moeder opzoeken of een vriendin in Luik, afhankelijk van wie de oproep beantwoordde. Het is mijn moeder geworden. Ik heb koffie met mijn ouders gedronken op een terras."

Het resultaat van Annes treinschrijven én die haar vier collega's hoor je op 1 november op de Boekenbeurs, waar Provoost, Verhelst, Van Leeuwen, Vrancken en Unigwe hun schrijfselen zullen oplezen. De verhalen, gedichten, columns, of welke vorm ze ook kiezen, worden mét kleine reisanekdotes gebundeld tot literaire landkaart.

Vanaf 13 november ligt die om gratis - gewoon even je treinticket tonen - op te pikken in boekhandels en bibliotheken.

Wie vandaag pendelt of anders treinreist tussen 11 en 16u, kan Joke van Leeuwen of Stijn Vranken tegenkomen.

Woensdag 25 oktober kun je verhaalvoer worden voor de pen van Chika Unigwe.

Iedereen leest onderweg

De leesbevorderingsactie Iedereen onderweg loopt nog tot 15 november.

Op de afscheurstrook van de NMBS-tickets worden pendelaars tot dan aangespoord om meer te lezen tijdens een treinreis. Op het ticket wordt ook verwezen naar de website www.iedereenleest.be, waar ruimte is voor leestips en waar op termijn ook de eindresultaten van de vijf auteurs te vinden zijn.