Lezingen

Nieuws
Werk
   -Alle
   -Ebooks
   -Luisterboeken
   -Bewerkt/Verfilmd
   -Vertaald
   -Bekroond

Auteur
   -Biografie
   -Bibliografie
   -Prijzen
   -Interviews
   -Standpunt
   -Dissertaties
   -Favorieten

Audio/Video
Foto's
Contact

Eindejaarsvragen 2009

Eindejaarsvragen Anne Provoost, verschenen in Solidair van december 2009

1. Wie krijgt van u de ‘rode kaart 2009’? Waarom?
Kris Peeters. Omdat hij momenteel actie onderneemt om de burgerinspraak bij grote infrastructuurwerken nog onmogelijker te maken. Het Oosterweeldossier heeft pijnlijk aan het licht gebracht hoe vals de indruk van inspraak in dit land is. Het Vlaams Parlement ontwierp lang geleden wetten die inspraak mogelijk moesten maken. Wanneer echter de burgers via die wettelijke paden tegen de Oosterweelverbinding protesteerden, werd elk bezwaar dat niet in het kraam van de regering paste van tafel geveegd. De inspraakprocedures waren dus eigenlijk alleen maar ‘voor te lachen’. Nu dat duidelijk is zou je denken dat een overheid zich afvraagt hoe ze beter kunnen. Maar wat doet Kris Peeters? Hij verzamelt een groep experts om te onderzoeken hoe je beslissingen over investeringsprojecten versneld kunt doordrukken. Daarbovenop brengt hij ook nog eens de Raad van State in diskrediet. Je moet het als uitvoerende macht maar doen, je rechterlijke macht verdacht maken als blijkt dat je je eigen wetten met de voeten hebt getreden.

2. Wie krijgt van u de ‘goed bezig 2009’? Waarom?
Geert De Belder, regisseur van 'Klimaatchaos in het Zuiden'. Omdat hij een documentaire heeft gemaakt die er echt toe doet. Hij interviewde in vier verschillende landen van het Zuiden mensen die de gevolgen van de klimaatopwarming aan den lijve ondervinden. Koppen wil de documentaire niet uitzenden omdat er… te veel sprekende koppen in de documentaire zitten.

3. Op welk(e) persoonlijk(e), maatschappelijk geëngageerd(e) en solidair(e) actie of standpunt uit 2009 bent u best trots?
Op de strijkijzerstilstand in ons gezin. We hebben een jaar terug met z’n allen beslist dat er geen absurdere bezigheid is dan strijken: het is onecologisch en vrouwonvriendelijk. We hebben het heel goed volgehouden. Ik heb maar 1 kledingsstuk gestreken dit jaar, met name een zijden jurk die ik van een vriendin had geleend.

4. Wie wenst u wat toe in het jaar 2010, ten goede of ten kwade?
Ik hoop dat onze overheid in 2010 eindelijk geld vrijmaakt om in Borgerhout en in andere concentratiegebieden een bewustmakingscampagne op te zetten rond water in flessen. De oude Belgen weten stilaan hoe veilig ons leidingwater is, geloof ik, maar de nieuwe nog niet. Elke zomer zie ik mijn Afrikaanse, Pakistaanse, Peruviaanse medemensen de buurtwinkels uit lopen met zware sixpacks plat water. Dat is duur en vervuilend. Iemand moet aan die mensen in hun eigen taal eens duidelijk maken dat je in dit land zonder probleem van de kraan kunt drinken, vind ik, dat scheelt voor hun portefeuille een slok op een borrel.