Lezingen

Nieuws
Werk
   -Alle
   -Ebooks
   -Luisterboeken
   -Bewerkt/Verfilmd
   -Vertaald
   -Bekroond

Auteur
   -Biografie
   -Bibliografie
   -Prijzen
   -Interviews
   -Standpunt
   -Dissertaties
   -Favorieten

Audio/Video
Foto's
Contact

Interviews

Metro, 29 september 2006

Attach:waarom0110.jpg Δ

Foto: Ludo MARIEN - Gazet van Antwerpen

Waarom doet u mee met 0110?
Het is voor mij onmogelijk om niet mee te doen. Ik woon en werk in Borgerhout, mijn kinderen groeien op in Borgerhout. Het is een plek vol uitdagingen. Elke dag heb ik de keuze: ik kan het samenleven met anderen doen slagen of doen mislukken.

Wat hoopt u met uw deelname te bereiken?
Voor mij is dit een politieke daad. Ik hoor dat veel van mijn collega’s zeggen dat ze komen voor verdraagzaamheid, niet voor de politiek. Ik doe dit als eerbetoon aan de politiek. Ik wil de honderden mensen op de kieslijsten bedanken voor hun inzet. Die inzet moet voor mij gestoeld zijn op insluiting, anders verliezen ze mijn respect.

Kan men volgens u mensen aansporen tot meer verdraagzaamheid door concerten, tentoonstellingen en literaire programma’s?
De dingen die je noemt zijn altijd een beetje een oefening in het uit jezelf treden, over het muurtje kijken, in de huid van een ander kruipen. Het is een lange-termijnopgave, maar op een dag plukt een gemeenschap de vruchten van dit soort initiatieven.

Zal 0110 volgens u de verkiezingen beïnvloeden?
Het zal in binnen- en buitenland laten weerklinken dat mensen hier bereid zijn de ongemakken van het samenleven te aanvaarden, misschien zelfs te overwinnen.

Hoe zou je 0110 in één woord omschrijven?
Empathie of inlevingsvermogen.

Hebt u speciaal voor 0110 een tekst geschreven?
Ik heb een bloemlezing gemaakt van fragmenten uit mijn laatste boek. Door te selecteren maak ik een hint naar de actualiteit waar je niet naast kunt kijken.

U bent onder andere bekend voor Vallen een boek over de verschrikkelijke gevolgen van onverdraagzaamheid. Ligt het thema u nauw aan het hart? Waarom?
Er is in dit debat nogal wat begripsverwarring tussen ‘verdraagzaamheid’ en ‘permissiviteit’. Verdraagzaamheid is aan regels gebonden. Ik vind het als schrijver altijd interessant om te zien hoe je met woorden discussies kunt vastzetten of deblokkeren, afhankelijk van je agenda.

Is 0110 als eenmalige activiteit voor u voldoende of denkt u dat er iets meer uit kan komen?
Om zo veel energie te genereren moet je volgens mij een deadline hebben. Het is het gevoel dat je een ontmoeting hebt met de geschiedenis dat dit concert zo groot maakt. Het is geruststellend te weten dat er in het artistieke milieu een soort slapend geweten aanwezig is, dat wakker schiet als het nodig is. Dit hoeft wat mij betreft niet jaarlijks, al heb ik natuurlijk nooit een bezwaar tegen een goed concert op een mooie plek in de stad ieder jaar in september.