Lezingen

Nieuws
Werk
   -Alle
   -Ebooks
   -Luisterboeken
   -Bewerkt/Verfilmd
   -Vertaald
   -Bekroond

Auteur
   -Biografie
   -Bibliografie
   -Prijzen
   -Interviews
   -Standpunt
   -Dissertaties
   -Favorieten

Audio/Video
Foto's
Contact

Nieuws 2015 - 2008

2015

23 december 2015 - Overhandiging van het eerste boekexemplaar aan de fotografen
De eerste exemplaren van het boek Het Sint-Annabos. Bedreigd groen in Antwerpen werden overhandigd aan alle meewerkende fotografen tijdens een feestelijke receptie op Sint-Anneke, Linkeroever. Bekijk hier de reportage op ATV


19 december 2015 - Gesprekscarrousel
Vrijzinnig Limburg organiseert de Bijna Langste Nacht
"In klein gezelschap ga je in gesprek met vrijdenkers die op de een of andere manier een inbreng hebben in het maatschappelijk debat over vragen die er toe doen. Dat is het doel van deze gesprekscarrousel." De gesprekspartners – Anne Provoost (auteur Beminde Ongelovigen), Johan Torfs (bestuurslid SKEPP), Martijntje Smits (techniekfilosoof, ingenieur en innovatiewetenschapper) en een LEIFarts – zitten in een kamer. Per groepje van tien schuif je gedurende een twintigtal minuten bij hen aan, waarna de carrousel doorschuift, zodat je elke partner gesproken hebt. Inschrijven vooraf, beperkt aantal deelnemers Van 13u30 tot 15u50, in de OUDE GEVANGENIS HASSELT

Meer info hier

November 2015 - Verschijning van het fotoboek Het Sint-Annabos. Bedreigd groen in Antwerpen
Samen met Chris terryn maakte Anne Provoost een vervolg op het vorige fotoboek over een ten dode opgeschreven natuurgebied: het Noordkasteel. Ook het Sint-Annabos op Linkeroever moet verdwijnen voor de Oosterweelverbinding. Het boek is te koop voor 15 euro. Het boek wordt uitgeven door stRaten-generaal, Ademloos en Natuurpunt WAL. De opbrengst van het boek gaat integraal naar deze verenigingen.


November 2015 - Lezingen literair festival Georgetown, Maleisië
Anne Provoost is te gast in het internationale literaire festival van Georgetown in Penang.


17 november 2015 - Lezing Kuala Lumpur
Anne Provoost geeft een lezing over de Belgische koloniekinderen aan de School of English van de University of Nottingham, Malaysia Campus, in Kuala Lumpur.


10 november 2015 - Architectuurproject Kerkhof Vleteren
Anne Provoost vertelt wat ze apart vindt het architectuurproject van het kerkhof van Vleteren, het dorp van haar voorouders, een ontwerp van Andy Malengier.


12 november 2015 - Lezing in Avelgem
Anne Provoost geeft een lezing over de Belgische koloniekinderen in de bib van Avelgem, 19u30, organisatie van het Davidsfonds.


10 november 2015 - Voorstelling van de Dynamische Canon op de Boekenbeurs
De Koninklijke Academie werkt aan 'een dynamische canon van de Nederlandstalige letterkunde vanuit Vlaams perspectief'. Anne Provoost stelt een van de gecanoniseerde werken voor op de Boekenbeurs.


8 november 2015 - ARhumenten: Maarten Vanhee interviewt
Zondags aperitief waaarin Maarten Vanhee Anne Provoost ondervraagt over actuele kwesties en vergeten vragen. Een initiatief van ARhus i.s.m. Vormingplus MZW en boekhandel De Zondvloed. ARhus-café, in De Munt 8, Roeselare

Meer info hier

17 oktober 2015 - Boekenbeurs Moeskroen
Boekenbeurs met auteurs van l’Eurométropole. Interview en signeersessie van 'Regarder le soleil' en 'Ma tante est un cachalot'.


27 september 2015 - Lezing op Zinspeling
Anne Provoost leest op het nieuwe Antwerpse literaire evenement Zinspeling, in de namiddag, in podiumcafé Nieuwe Linde. Optredens verder van Anne Meerbergen, Charlotte Van den Broeck, Frank Despriet, Kris Van Steenberge, Lotte Dodion, Marc Honnay, Marco Van Dyck, muzikaal gedragen doorJust Married, Les Années Folles Om 15u in podiumcafé De Nieuwe Linde, Pacificatiestraat 49, Antwerpen, inkom gratis.


23 september 2015 - Lezing over het schrijven van fictie
Anne Provoost geeft een lezing aan het Basisjaar Literair Schrijven van de SchrijversAcademie van Creatief Schrijven. In De Nieuwe Vrede, Vredestraat 16 te Berchem om 19u.


10 september 2015 - MO*talks over religie en geweld
Het politieke extremisme van islamisten in het Midden-Oosten heeft de aandacht weer volop gericht op de politieke potentie van religie. Het spectrum van religieus radicalisme is echter veel breder dan de islam, en het is niet per se negatief. MO* brengt in september verhalen over de hel die ontstaat als het paradijs op aarde door religieuze voorhoedes opgelegd wordt, maar ook over de hoop die mensen putten uit heilige overtuigingen en oude profetieën. Tijdens deze MO*talks gaan drie deskundigen met elkaar in gesprek: Mgr. Johan Bonny, Yasmine Kherbache en Anne Provoost gaan hierover met elkaar in gesprek. In Brussel.


1 september 2015 - Tablet voor kleuters of niet?
Bij de aanvang van het nieuwe schooljaar vraagt Cava-magazine van de CM zich af of ouders er goed aan doen hun kleuters een tablet te geven. Anne Provoost geeft haar antwoord.

Lees de column hier

30 augustus 2015 - Literair salon zomerweekend Groen
Erik Vlaminck, Piet Piryns en Anne Provoost houden een literair salon op zondag 30 augustus, van 10.00 tot 11.30 uur op het zomerweekend van Groen in Floreal Nieuwpoort (Albert I-laan 74, 8620 Nieuwpoort) Moderator is Jan Mertens.


1 augustus 2015 - Antwerpse Museumnacht
Vannacht worden eerste onderdelen getoond van een belangrijk literair archief. Auteurs Charlotte van den Broeck, Anne Provoost en Ingrid Vander Veken kiezen elk een stuk uit het omvangrijke archief van Hugo Claus. Dat kan een foto zijn, een handschrift of een brief die herinneringen oproept of hen inspiratie geeft. Ze vertellen hun hoogst persoonlijke verhaal bij het archiefstuk dat ze kozen. Lezingen: 21.00 uur, 23.00 uur (duur: 20 min.)


19 juli 2015 - Kinderen in de wereldoorlog
Vzw Trefpunt, het Vermeylenfonds en de Koninklijke Academie van Taal- en Letterkunde organiseren net zoals vorig jaar een reeks aperitiefvoorstellingen (lezingen, concerten etc.), een hele week lang, onder de titel "Van het Westelijk front geen nieuws". Dit jaar speciale aandacht voor de burgers in WOI. Anne Provoost leest over de kinderen die werden geëvacueerd naar Frankrijk en in noodkolonies moesten blijven tot lang na het einde van de oorlog. In het gebouw van KANTL om 12.30u.


1 juli 2015 - Voorstelling van de Dynamische Canon
De Koninklijke Academie werkt zoals bekend aan 'een dynamische canon van de Nederlandstalige letterkunde vanuit Vlaams perspectief'. Vandaag wordt de eerste cirkel van deze canon (de harde kern van 50 literaire werken) voorgesteld aan pers en publiek. KANTL organiseert een parcours in en rond het Kasteel Beauvoorde in Wulveringem, waarlangs kleine voorstellingen van canonteksten uit de canon zullen plaatsvinden. Anne Provoost stelt een van de gecanoniseerde werken voor.


12 juni 2015 - Seminarie over oorlogskolonies in de Senaat
In de Brusselse Senaat houdt de Zwitserse Ambassade een seminarie over de vluchtende kinderen in WOI naar Zwitserland. Tijdens het seminarie zullen wetenschappelijke experten ons hun analyse van de situatie brengen, maar ook verschillende mensen die zich bij dit brede hulpnetwerk aan België betrokken zijn, zullen hun getuigenis geven en hun licht werpen op deze hulpactie die zowel in Zwitserland als in België weinig gekend is. De lezingen worden afwisselend in het Frans en het Nederlands gehouden en simultaan vertaald naar de andere taal. Sprekers zijn Sophie de Schaepdrijver, Michael Amara, Betty Ryckaert en Anne Provoost. Anne Provoost maakt een evocatie van de reis van de kinderen van Adinkerke naar Parijs de nacht van 17 op 18 mei 1915.


24 mei 2015 - Optreden met Kotjesvolk
Anne Provoost maakt samen met het Kotjesvolk een evocatie van de gasaanval in Boezinge.

Bekijk het interview op WTV over het evenement hier

21 mei 2015 - Streuvelslezing
Anne Provoost geeft de jaarlijkse Streuvelslezing, die eerder al werd gegeven door David van Reybrouck, Annelies Verbeke, en vele anderen. Tevens er er de voorstelling van het jaarboek van het Stijn Streuvelsgenootschap. Marcel de Smedt stelt zijn editie voor van het deel van Streuvels' oorlogsdagboek over 1914 (uitgegeven door Lannoo). Dit jaar heeft deze ontmoeting plaats in Zonnebeke.


24 mei tot 13 juni 2015 - Schrijver in residentie in woonboot op de Schelde
Anne Provoost is net zoals vorig jaar writer-in-residence op een woonboot in de Schelde. Dit keer ligt ze op linkeroever en werkt er aan de voorbereiding van een boek over het ten dode opgeschreven natuurgebied Sint-Annabos.2 mei 2015 - Lezing over Humanisme
Anne Provoost spreekt in Valkenwaart met de leden van het Humanistisch Verbond over een weerbaar atheïsme en over constructief humanisme.Lente 2015 - Interview in Agir par la Culture
"Nous n’avons pas besoin de la langue pour communiquer, pour nous exprimer. Les problèmes entre les francophones et les néerlandophones ne se posent donc pas sur le plan artistique. C’est tellement normal de refuser de parler de culture lorsque nous sommes plongés au cœur d’un environnement artistique. Si on cherche toujours la culture dans l’art, on finit par le tuer. C’est très dangereux de se livrer à cet exercice."
Lees het interview (in het Frans)


29 april 2015 - Leven op de grens, lezing in Sluis
In Sluis geeft Anne Provoost een lezing over haar verblijf in Zeeuws-Vlaanderen, over haar eigen opgroeien dicht bij een grens, over haar relatie met Eerste Wereldoorlog als kind van de Westhoek.


4 april 2015 - De gasaanval in de weekendeditie van De Standaard
Vandaag verschijnt in de weekendeditie van De Standaard Anne Provoosts essay met de titel Een soldaat die in elkaar zakt, een vrouw die hem een schep melk aanbiedt, kinderen die toekijken over de eerste gasaanval in Boezinge door de ogen van haar grootmoeder Anna Vandewalle.
Lees hier de tekst over de gasaanval in Boezingeop deze website
Lees hier de tekst op de pagina's van De Standaard (achter betaalmuur)


18 maart tot 20 mei 2015 - Schrijver in residentie in Cadzand/Sluis
Anne Provoost is writer-in-residence Cadzand bij Schrijvers in Sluis met als partners de gemeente Sluis, Stichting Johan Hendrik van Dale, VVV Sluis en Stichting Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen.


12 maart 2015 - Boekvoorstelling Het Noordkasteel. Bedreigd groen in Antwerpen
Anne Provoost stelt in Horta in Antwerpen het fotoboek voor dat ze maakte met Chris terryn over het natuurgebied Noordkasteel dat moet verdwijnen voor de Oosterweelverbinding. Om 20u. Het boek is te koop voor 15 euro in De Groene Waterman. De opbrengst van het boek gaat naar stRaten-generaal.


7 maart 2015 - Dokterskabinet op Mind the Book
Anne Provoost houdt spreekuur in haar dokterskabinet op Mind the Book. Ze geeft literair en levensadvies aan zoekende lezers? Compleet met een ouderwets dokterskabinet, een witte jas en voorschriftbriefjes, van 14 tot 17u in deSingel in Antwerpen.


8 maart 2015 - Interview met de Taalunie
Inge Schelstraete bevraagt Anne Provoost over gender in boeken. "Mensen veranderen van gender, of weigeren te kiezen, maar onze taal is daar niet klaar voor. Als taalmakers zou het onze roeping moeten zijn om mensen die die keuzes maken niet nodeloos in verlegenheid te brengen."

Lees hier het interview

6 maart 2015 - VeelZIJdig
Anne Provoost over moeders en dochters. Hoe vormen moeders en dochters elkaar? En hoe beïnvloedt dat je manier van naar de wereld kijken? Zij spreekt aan de hand van haar prentenboek Springdag. ‘Een meisje valt uit de sterrenhemel op aarde. Ze heeft een koffer bij zich. Ze komt in een verlaten landschap terecht. Ze maakt de koffer open, en vindt daarin een vrouw die op haar lijkt. De vrouw heeft een koffer bij zich. In die koffer zit een man die haar dierbaar is. Hij heeft een koffer bij zich ... Op elke bladzijde van dit boek gaat een koffer open’. In dit sofa gesprek lezen we samen uit het boek en gaan we in op de vragen wat we als vrouwen aan elkaar doorgeven en achterlaten. Leuven, Martelarenplein, 15u.


2 maart 2015 - Debat met Franse vertaalster op Foire du Livre
Gesprek tussen Anne Provoost en Emmanuelle Sandron, vertaalster van Ma tante est un cachalot op de Foire du Livre in Brussel om 14u.


28 februari 2015 - Prix Farniente 2015
Ma tante est un cachalot, de Franse vertaling van Mijn tante is een grindewal, is geselecteerd voor de Prix Farniente 2015. Vandaag wordt in Brussel om 10.30u de winnaar bekendgemaakt. Het boek werd vertaald door Emmanuelle Sandron.


27 februari 2015 - Foire du Livre in Brussel
Anne Provoost spreekt op de Foire du Livre in Brussel met Franstalige scholieren over Ma tante est un cachalot, het boek dat werd vertaald door Emmanuelle Sandron. Eerste sessie om 10u, tweede om 12u.


21 januari 2015 - Literaire lezing in de Academie
Voor de leden van de Koninklijke Academie leest Anne Provoost in Gent een literair essay over de eerste gasaanval in Boezinge in WOI.


18 januari 2015 - Werken bij de buren
De provincie West-Vlaanderen en Pays de Moulins de Flandre realiseerden in het kader van het Interreg-project ‘300 jaar grens’ de tentoonstelling 'Werken bij de buren'. Het doel van dat project is het benadrukken van het belang van de aanwezigheid van de grens op de identiteit van de inwoners in de grensoverschrijdende regio. De tentoonstelling zal in januari-februari te zien zijn in de bibliotheek van Poperinge. De opening van de tentoonstelling is voorzien op zondag voormiddag om 11u. Anne Provoost leest de grenstekst ‘Schreven op teer vel’. De opening wordt muzikaal opgeluisterd door Yves Bondue.


16 januari 2015- Startvergadering FORUMvoorFILOSOFIE
In filosofiehuis Het zoekend hert in Berchem-Antwerpen vindt de bijzondere startvergadering plaats van het Vlaams-Nederlands FORUMvoorFILOSOFIE, een nieuw overlegplatform voor filosofie in de Lage Landen, met jaarvoorzitters, Prof. Hans Achterhuis en Dr. Tinneke Beeckman. Anne Provoost neemt deel in de sectie 'Auteurs'.11 januari 2015 - Overlezen in de Warande
Anne Provoost is te gast in cultuurhuis de Warande in Turnhout voor het literaire programma Overlezen. Minister van Staat Jos Geysels en Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck interviewen. Aanleiding is de 20ste verjaardag van "Vallen". In de Warande van 10u30 tot 12u00, met signeersessie.

2014

28 december 2014 - 20 jaar Vallen
Anne Provoost blikt terug op twintig jaar Vallen


22 december 2014 - Kinderen van de IJzer
Anne Provoost vertelt op Cobra over haar nieuwe boek over de frontkinderen die uit de Westhoek naar Parijs werden geëvacueerd.


17 december 2014 - Streuvels opnieuw lezen
Tijdens de najaarsconferenties van de Koninklijke Academie worden - onder de noemer Door de mazen van het net - 'onterecht vergeten schrijvers' onder de aandacht gebracht. Anne Provoost was de eerste writer-in-residence in het gerenoveerde schrijvershuis van Stijn Streuvels. Zij gaat zijn werk opnieuw lezen en vertelt erover in de gebouwen van de Academie. Frank Willaert is er ook, hij heeft het over de vergeten schrijver Hendrik van Brussel. Voor een geïnteresseerd publiek om 19u30.


11 december 2014 - Verschijning Het Zilte Westen
In het boek Het Zilte Westen verschijnt de tekst Gas van Anne Provoost, over de gasaanval in Boezinge in WOI. De boekvoorstelling vindt plaats in Brugge en is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen. Anne Provoost leest voor.


20 oktober tot 15 december 2014 - Schrijver in residentie in het Lijsternest
Anne Provoost is de eerste writer-in-residence in het gerenoveerde schrijvershuis van Stijn Streuvels. Zij gaat in dat huis werken aan een biografie van de Westhoek, de hoek van Vlaanderen waar ze is geboren.

Pdf naar een interview over de residentie met de Krant van West-Vlaanderen
Interview in De Krant van West-Vlaanderen

29 november 2014 - Prijs van het Vrije Denken
Anne Provoost krijgt in het Provinciaal Hof op de Grote Markt van Brugge de Prijs van het Vrije Denken van de Raymond Maeckelberghe Foundation. Om 17u, vrije toegang.


7 november 2014 - Interview over 20 jaar Vallen op de Boekenbeurs
Vallen krijgt een jubileumeditie, en op het Oranje Podium van de Boekenbeurs interviewt Floor Deroo de schrijfster over heb boek zoveel jaar later. Om 15u in Zaal 3.25 oktober 2014 - WTV over de schrijver in residentie in het Lijsternest
Anne Provoost is de eerste writer-in-residence in het gerenoveerde schrijvershuis van Stijn Streuvels. Zij gaat in dat huis werken aan een biografie van de Westhoek, de hoek van Vlaanderen waar ze is geboren.


18 oktober 2014 - Ereburger van Vleteren
In het dorpshuis van Woesten wordt Anne Provoost benoemd tot ereburger van Vleteren. Om 11u.


18 oktober 2014 - Prix Libbylit 2014 voor Franse vertaling
De Franse vertaling van Provoosts boek Mijn tante is een grindewal, Ma tante est une cachalot een vertaling van Emmanuele Sandron, krijgt de mention speciale van Prix Libbylit 2014 met feest om 15u in l'Espace Livre Jeunesse du Salon Educ, qui se déroulera à Charleroi Expo.Oktober 2014 - Jubileumeditie Vallen
Dat najaar is het twintig jaar geleden dat Vallen verscheen. Om deze verjaardag te vieren publiceert Houtekiet een jubileumeditie. Attach:NawoordLeoDeHaesbijVallen.pdf met nawoord van de uitgever
26 juli 2014 - Beminde Ongelovigen
Wat bedoelen gelovigen als ze zeggen dat hun god een plan met hen heeft? Heeft hij dan ook een plan met de niet-gelovigen, en met de planeet waarop zij wonen? In het debat over religie wordt steevast een onderscheid gemaakt tussen gematigde religie en extreme religie, maar waar ligt de grens tussen beide? Anne Provoost ontwerpt een religiometer waarmee u bij uzelf en uw vrienden op een schaal van tien kunt meten hoe (on)gelovig u bent. Ze stelt een verschuiving vast. De opgang van evangelisch creationisme, islamfundamentalisme en religieus sektarisme dwingt de niet-gelovigen tot actie. Een warm pleidooi voor een geëngageerd en energiek atheïsme. In Leuven om 17u.
21-22 juni 2014 - CittA over Noordkasteel
Anne vertelt in CittA over haar liefde voor het Noordkasteel, en over hoe ze met foto's en teksten het groengebied probeert te beschermen tegen afbraak. Klik op de afbeelding om het artikel te lezen in pdf.25 juli 2014 - Utopie op de Gentste Feesten
“Zonder dwarsliggers kunnen de treinen niet rijden” (Moderator: Eric Goeman), debat op de Gentse feesten over de vraag: Hoe heroveren we de utopie? (als de utopische oases uitdrogen ontstaat een woestijn van banaliteit en radeloosheid), met Anne Provoost, Hans Achterhuis, Thomas Decreus, Karim Zahidi, Gita Deneckere en Eric Corijn, 14u-18u, NTGent, Sint-Baafsplein 17; 25ste Gentse Feestendebatten (Organisatie Vzw. Trefpunt en Democratie 2000), gratis inkom.


10 juli 2014 - Het uur Stad van Kortrijk Congé
In het kader van Kortrijk Congé, het jaarlijkse stadsfestival in Kortrijk, wordt dit jaar i.s.m. de Canvas-productie 'Atelier de stad' gebouwd. Dat is een nieuwe, experimentele stad voor één dag. Deze dag van 25 uur begint op zaterdag 12 juli (14u) en eindigt op zondag 13 juli (15u). Het wordt een dag-en-nacht met bijzondere spelregels – een tijdelijke gemeenschap waarin dingen anders kunnen). In deze 'stad in staat van uitzondering' zijn de toeschouwers ook deelnemers aan een experiment over de stad van de toekomst. In aanloop naar Kortrijk Congé organiseert Vormingplus, samen met de organisatoren van Kortrijk Congé, drie avonden waarop we verder willen nadenken over het concept 'nieuwe stad'. Onder de naam 'het uur stad' zijn er reflectiemomenten voorzien. Anne Provoost spreekt over de utopische stad: welke theoretische modellen bestaan er om de toekomstige stad vorm te geven? Ze vertelt over het bouwen van de ideale stad in een werk van fictie. Om 20.30u.


10 juli 2014 - Interview over voetbal
David Isaksson van de Zweedse dagkrant Norrköping interviewt Anne Provoost over het Belgische voetbal.


21 juni 2014 - Wereldhumanismedag
Wereldhumanismedag is een internationale feestdag waarop het gedachtegoed en de verworvenheden van het humanisme wordt gevierd. Op deze dag organiseert Humanistisch Verbond afdeling Zuid Limburg in samenwerking met de afdelingen van Humanitas in Zuid Limburg een lezing in Heerlen. Anne Provoost komt spreken in het Glaspaleis Schunck Bongerd 18, zaal open 14.30 uur Lezing 15.00 uur. Nazit tot 18.00 uur. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage in de kosten is welkom. Belangstellenden kunnen zich voor een plaats aanmelden door het sturen van een mail naar kbm@ziggo.nl.


25 mei 2014 - Europese verkiezingen
Anne Provoost 'duwt' op de Europese lijst voor Groen. De verkiezingsuitslagen vind je hier.Mei 2014 - Residentie Noordkasteel
Anne Provoost blogt vanuit een woonboot op de Schelde over het Noordkasteel, een groengebied dat moet wijken voor de zestien baanvakken die daar over een paar jaar zullen worden gebouwd. Ze daagt bevriende fotografen uit om het domein op foto vast te leggen voor het verdwijnt, en schrijft teksten bij de foto's.
9 mei 2014 - Liefdespoëzie in Tirade 454
Vandaag presenteert de redactie van Tirade hun 454ste nummer in De Nieuwe Liefde (Amsterdam). Van Anne Provoost is het gedicht '1 april' in de bundel opgenomen.8 mei 2014 - Fototentoonstelling Guy Kleinblatt
Opening van de fototentoonstelling ‘Passie en Humanisme’ met muzikanten Jean Bosco Safari, Wanda Joosten, .... Ontdek de fascinerende portretten van filosoof Etienne Vermeersch, schrijfster Anne Provoost, psychiater Edel Maex, arts Wim Distelmans, acteurs Gene Bervoets, Warre Borgmans en Reinhilde Decleir, journaliste Annick Ruyts, politica Assita Kanko, bioloog Kristiaan D’Août ...
Lange Sint-Annastraat 7, 2000 Antwerpen.4 mei 2014 - Kinder- en Jeugdjury
Vandaag worden de prijzen toegekend van Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) in de Warande in Turnhout. Springdag is genomineerd. Er is een boekenfeest van 11 uur tot 17 uur.
30 april 2014 - Beminde Ongelovigen
Wat bedoelen gelovigen als ze zeggen dat hun god een plan met hen heeft? Heeft hij dan ook een plan met de niet-gelovigen, en met de planeet waarop zij wonen? In het debat over religie wordt steevast een onderscheid gemaakt tussen gematigde religie en extreme religie, maar waar ligt de grens tussen beide? Anne Provoost ontwerpt een religiometer waarmee u bij uzelf en uw vrienden op een schaal van tien kunt meten hoe (on)gelovig u bent. Ze stelt een verschuiving vast. De opgang van evangelisch creationisme, islamfundamentalisme en religieus sektarisme dwingt de niet-gelovigen tot actie. Een warm pleidooi voor een geëngageerd en energiek atheïsme. Om 13.30u in Elcker-Ik Centrum, Breughelstraat 31-33, Antwerpen, 03/218 65 60.27 april 2014 - Utopisch schrijven, Het Groene Boek
Het utopische denken zit nu al decennia in de verdomhoek. Maar moeten we het utopische niet terug een kans geven, nu onze huidige samenleving afstevent op een kansloze toekomst? Vragen die we graag voorleggen aan schrijvers Pieter De Buysser en Anne Provoost en historicus, professor Tine De Moor en filosoof Thomas Decreus en dramaturg Selm Wenselaers. In het Kaaitheater, Brussel, om half zes.27 april 2014 - Inwijding grenspaal Als een Schreve op teer vel
De artistieke grenspaal met tekst van Anne Provoost, gekapt door letterkapster Maud Bekaert, wordt vandaag ingewijd. De grenspaal met tekst van Provoost staat in Alveringem (B), die met de tekst van Victor Hugo in Baisieux (F). De woorden van Anne Provoost zijn ontleend aan het essay dat ze schreef ter gelegenheid van 300 jaar Frans-Belgische grens. Om 10.30u in Alveringem, met toespraken van o.m. Maud Bekaert en Anne Provoost.


26 april 2014 - Leuven Gebeiteld
Vandaag wordt Leuven Gebeiteld voorgesteld, het nummer van Uit het Erasmushuis. Decaan Luk Draye verwelkomt. Voorzitter Jan Hautekiet licht toe. Rik Torfs leidt in, Charles Ducal, Annie Van Avermaet en Anne Provoost lezen het gedicht dat ze hebben geschreven bij een beeldhouwwerk in het Leuvense stadsbeeld. Om 16.15u Parthenonzaal, Mgr. Sencie-Instituut 03.18, Erasmusplein 2, 3000 Leuven


24 april 2014 - Voorlezing uit eigen werk
Anne Provoost spreekt en leest voor uit eigen werk in zaal De Tijd Hervonden (Witte Nonnenstraat) te Hasselt om 19.30u. Een initiatief van Markant.


16 april 2014 - Literaire lezing in de Academie
Voor de leden van de Koninklijke Academie leest Anne Provoost in Gent een literair essay over de strategie van de schrijver en zijn verhouding tot de actualiteit.


15 april 2014 - Genomineerd voor de Farnienteprijs 2015
Ma tante est un cachalot, de Franse vertaling van Mijn tante is een grindewal, is genomineerd voor de Farnienteprijs 2015.
"Ce roman, traduit en français 23 ans après sa parution en néerlandais, aborde l’inceste avec doigté, justesse de ton et intelligence des sentiments."4 april 2014 - Springdag in Turkije
De rechten op Springdag zijn vandaag verkocht aan uitgeverij Epsilon in Istanbul.


23 maart 2014 - Nieuwe Maatjes in Oostende
deBuren en Vrijstaat O. starten een frisse reeks literaire ontmoetingen: Nieuwe maatjes. De hoofdgast is een Nederlandstalige auteur. Hij of zij duidt een jonge collega van over de grens aan om mee in gesprek te gaan. Daarnaast bepaalt hoofdgast welke muziek er live gespeeld wordt. Anne Provoost nodigt Arielle Kornmehl uit, en Winther voor de muziek.14 maart 2014 - Theaterbewerking Le piège in Cergy-Pontoise bij Parijs
Theatervoorstelling van de Franse versie van Vallen in Vannes. Een productie van Goldmund Théâtre de la Bouche d’Or - Ploërmel in samenwerking met Théâtre Anne de Bretagne -Vannes / Le Canal théâtre du pays de Redon / Théâtre National de Bretagne – Rennes / CDC Ploërmel, en met de steun van la ville de Josselin om 14u30 en om 19u. Adaptatie et mise en scène van Eric de Dadelsen.
Maart 2014 - Grenspaal Als een Schreve op teer vel
De artistieke grenspalen zijn gezaagd, de letters gekapt en ingekleurd. Deze maand worden ze geplaatst in Averingem (B) en Baisieux (F) om er nog minstens 300 jaar te blijven staan. Letterkapster Maud Bekaert uit Brugge heeft prachtig werk geleverd. De woorden van Anne Provoost en Victor Hugo zijn op de grenspalen vereeuwigd. Volg alle evoluties i.v.m. plaatsing via www.facebook.com/300jaargrens of via www.300jaargrens.eu De woorden van Anne Provoost zijn ontleend aan het essay dat ze schreef ter gelegenheid van 300 jaar Frans-Belgische grens.
12 maart 2014 - Public event: The Time of the Author
Wat betekent het voor een auteur om eigentijds of bij de tijd te zijn? Wat is de relatie tussen actualiteit en artistieke relevantie? Hoe kunnen literatuur en verbeelding reageren op de uitdagingen van deze tijd? Zeven auteurs uit verschillende landen reflecteren over de rol en de plaats van literatuur in de wereld van vandaag, en het spanningsveld tussen literatuur en actualiteit. Deze avond is de publieke afsluiter van het eerste Passa Porta Seminar. Schrijvers en denkers brengen, van 10 tot 12 maart, drie dagen samen door in Villa Hellebosch, waar ze ideeën uitwisselen aan de hand van keynotes en gesprekken.
Met Céline Curiol (FRA), Joke Hermsen (NLD), Iman Humaydan (LBN), Jens Christian Grøndahl (DNK), Anne Provoost (BEL), Goce Smilevski (MKD) en Juan Gabriel Vásquez (COL). Gastheer is Ortwin De Graef.
Om 20:15 in Flagey (Studio 1), Heilig Kruisplein, 1050 Bruxelles, voertaal Engels, Inkom € 10 / 8. Reserveren aanbevolen: online via www.flagey.be of telefonisch op 02 641 10 20
10 tot 13 maart 2014 - The Time of the Author
In Villa Hellebosch verzamelen de schrijvers Juan Gabriel Vásqeuez, Mathias Enard, Jens Christian Grøndahl, Goce Smilevski en Anne Provoost voor een symposium over de tijd van de auteur. What is the time the author requires, makes and possesses? Voertaal Engels.
1 maart 2014 - Japanse vertaling van De laatste kogel
フランダースの声 Onder de titel Furandaasu no koe (De stem van Vlaanderen) is bij het Flanders Centre in Osaka een bloemlezing verschenen met Japanse vertalingen van korte verhalen van Annelies Verbeke, Anne Provoost, Hugo Claus, Tom Lanoye en Christophe Vekeman. Van Provoost werd De laatste kogel vertaald door Kayoko Itaya.
9 januari 2014 - Poëzie in Tirade 452
In Tirade nummer 452 verschijnt een liefdesgedicht van Anne Provoost.28 februari 2014 - Opname Armoe van Helmut Lotti
Een zestigtal schrijvers, acteurs en muzikanten nemen vandaag een videoclip op van Armoe, een liedje dat Helmut Lotti speciaal voor het Kinderarmoedefonds schreef. Zij doen dat omdat zij het onaanvaardbaar vinden dat in België kinderen in armoede moeten opgroeien.Met Tutti Fratelli onder leiding van Reinhilde Decleir, en versterkt . door onder meer Stef Kamil Carlens, Roland Van Campenhout, Stijn Meuris, Compact Disk Dummies, Pieter-Jan Desmet, Andrew Van Ostade, Saskia De Coster, Carll Cneut, Anne Provoost, professor Peter Adriaenssens, Unicef-directeur Yves Willemot en actrices Katelijne Damen en Kirsten Pieters. Vanaf 12 maart zal de clip te zien zijn. Het is de bedoeling dat het liedje Armoe massaal gedownload zal worden, omdat de opbrengst van het nummer integraal naar het Kinderarmoedefonds gaat.Februari 2014 - Bulgaarse recensie van In de zon kijken
De bespreking verschijnt in Култура.18 januari 2014 - De tekst van mijn leven in Winternachten/Writers Unlimited in Den Haag
Welke tekst uit de wereldliteratuur koestert de schrijver Anne Provoost haar leven lang al? Deze mooiste of meest inspirerende tekst kan een gedicht zijn, of een fragment uit een roman – maar ook een songtekst. Het publiek leest mee en gaat in kleine kring met haar in gesprek. Gespreksleiding: Arjan Peters en Tanja Jadnanansing. Redactie: Anneke Jansen
Filmhuis - Studio van 21.35 tot 21.55


18 januari 2014 - Saturday Night Unlimited in Winternachten/Writers Unlimited in Den Haag
Schuif aan bij de tafel van gastheer Francis Broekhuijsen. Hij ontvangt hier de schrijvers Anne Provoost en P.F. Thomése. We luisteren naar hun favoriete muziek, en gaan met hen in gesprek. Vergeet niet uw boeken te laten signeren!
Theater aan het Spui - foyer van 21.05 tot 21.2518 januari 2014 - Like me! in Winternachten/Writers Unlimited in Den Haag
De schrijver wordt meer en meer een merk met een almaar groter wordend mediacircus rond boekpresentaties. De anonieme auteur verkoopt niet meer. 'Koop mij!' schreeuwen de ogen van auteurs aan menig talkshowtafel. De show is belangrijker geworden dan de inhoud. Hoe krijg je voet aan de grond in letterenland? Hoe fnuikend is de commercialisering voor de literatuur? Hoog tijd voor de ontrafeling van de nieuwe literatuurbeleving met Anne Provoost en P.F. Thomése. Nadia Bouras leidt. Herman Koch opent met een column. Nederlandstalig. Redactie: Hassnae Bouazza, Theater aan het Spui - Zaal 2, 20 tot 21u.Januari 2014 - Bulgaarse vertaling In de zon kijken
In Sofia verschijnt deze maand Очи в слънцето, de Bulgaarse vertaling van In de zon kijken, in een vertaling van Maria Encheva. Het boek wordt uitgegeven bij Altera Publishing House.Januari 2014 - Deus ex Machina over engagement
In het nieuwe nummer van het literair tijdschrift Deus ex Machina verschijnt een tekst van Anne Provoost getiteld Stuk. De tekst maakt een analyse van literair engagement en handelt over Armenië, de genocide en de positie van de vrouw.
14 januari 2014 - Beminde Ongelovigen
Over atheïsme, De Pinte om 19u50.

2013

20 december 2013 - Opening Bab(b)eltoren
Vanaf vrijdag 20 december wordt om 19 uur het licht aangestoken in de Ba(b)beltoren op het De Coninckplein. De toren is een artistieke installatie van Els Aerts over de veeltaligheid van het plein. In de soundscape hoor je o.m. Anne Provoost over taal en meertaligheid. De installatie blijft staan tot 20 januari 2014.6 december 2013 - Lezing in Vooruit
Op het Feest van de Gelijkheid van Curieus in Gent leest Anne Provoost een autobiografisch tekst over opgroeien in de Westhoek, hoe lelijk een oorlog kan verwoesten en ontwrichten, hoe zinloos doden kunnen zijn... In de Balzaal van Vooruit om 18u.19 en 21 november 2013 - Theaterbewerking Le piège te Redon
Theatervoorstelling van de Franse versie van Vallen in Vannes. Een productie van Goldmund Théâtre de la Bouche d’Or - Ploërmel in samenwerking met Théâtre Anne de Bretagne -Vannes / Le Canal théâtre du pays de Redon / Théâtre National de Bretagne – Rennes / CDC Ploërmel, en met de steun van la ville de Josselin. Dinsdag om 18u30 et donderdag om 20u30. Adaptatie et mise en scène van Eric de Dadelsen.19 november 2013 - Ontmoeting met leerlingen Scheppersinstituut
Anne Provoost spreekt over literatuur en schrijven met de leerlingen van het vijfde TSO van het Scheppersinstituut van Wetteren.


18 november 2013 - Gesprek over Franse vertaling in Luik
Op het festival Livr@do (livres pour les adolescents) gaan uitgever Michel de Grand Ry, vertaalster Emmanuèle Sandron en Anne Provoost in gesprek over de vertaling van Ma tante est un cachalot. Théâtre de Liège, place du XX-Août, Espace exposition om om 11 en om 13u.
15 november 2013 - Dag van de Gevangen Schrijver
Op de Dag van de Gevangen Schrijver vraagt PEN Vlaanderen aandacht voor schrijvers achter tralies. In een video lezen 30 Vlaamse auteurs elk een regel uit 'Je wacht op mij met ’t stof', een gedicht dat de gevangen schrijver Liu Xiaobo schreef voor zijn vrouw.’ In het filmpje David Van Reybrouck, Wouter Deprez, Annelies Verbeke en Saskia De Coster, Joke van Leeuwen en vele anderen.
10 november 2013 - Boekenbeurs
Anne Provoost en An Candaele signeren Springdag op de stand van De Eenhoorn, van 14u tot 17u.
10 november 2013 - 'Aanbevelingen voor een nog beter leven'
Arbeiderspers publiceert een geselecteerde bundeling van de afgelopen drie edities 'Aanbevelingen voor een nog beter leven' van Behoud de Begeerte. Met een bijdrage van o.m. Anne Provoost.29 oktober 2013 - Babyborrel Population2.0.
Lancering van de nieuwe organisatie Population2.0. die het thema van de overbevolking op de kaart wil zetten en het debat op gang wil brengen. Verschillende gastsprekers komen aan het woord: Ivan Hermans (Verenigde Naties), Piet de Bruyn (Vlaams Volksvertegenwoordiger N-VA), Nigel Williams (Stand-up comedian), Roger Martin (Voormalig ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk in Zimbabwe, nu voorzitter Population Matters), Dirk Van Braeckel (Universiteit Gent), Reinhard Stoop (Stad Antwerpen) en Anne Provoost. Elke spreker zal vanuit zijn/haar expertise een tiental minuten toelichten wat hun ervaring of opinie is m.b.t. bevolkingsgroei. Locatie: Oudekerkstraat 28, 2018 Antwerpen om 19u00.23-31 oktober 2013 - Literair festival in Armenia
Anne Provoost neemt deel aan het Literary Ark festival in Jerevan. Met de auteurs Ludwig Laher, Fortner Anderson, Letarte Geneviève, Simone Trieder, Guram Megrilishvili, Antoine Simon, Zuzana Kleppova, Yolanda Castano, Raquel Lanseros, Janusz Leon Wisniewski, Claudio Pozzani, Vika Cembarteva, Goryunova Irina, Bakh Akhmetov en Vasile Ernu.23 oktober 2013 - Viering bib Lo-Reninge
Journalist (Focus-WTV) Karl Vandenberghe interviewt Anne Provoost in de bib ter gelegenheid van 30 jaar bibliotheekwerking Houthulst en Lo-Reninge, in Zaal Concorde, Pollinkhovestraat 5, 8647 Pollinkhove om 20u.


22 oktober 2013 - Week van de Toekomst
In het kader van de Week van de Toekomst geeft Anne Provoost voor DeWereldMorgen haar futuristische visie op de toekomst van de taal. Ze maakt hiervoor een tijdslijn van het woordgebruik met 'de ontwikkelingen van 2025 tot HEDEN'.
Lees de tekst over het gebruik van woorden en taal in de toekomst18 oktober 2013 - Schreven op teer vel in Roubaix
In 2013 is het 300 jaar geleden dat het Verdrag van Utrecht werd getekend. Deze datum wordt herdacht met schrijvers, muzikanten en video. Anne Provoost leest in Théâtre Pierre van Roubaix haar essay over haar relatie met 'de Schreve'.17 oktober 2013 - Salon du livre jeunesse
Anne Provoost signeert Ma tante est un cachalot op de boekenbeurs van Charleroi. Op de stand van Uitgeverij Alice, van 14 tot 17u.10 en 11 oktober 2013 - Theatervoorstelling Le piège te Vannes
Theatervoorstelling van de Franse versie van Vallen in Vannes. Een productie van Goldmund Théâtre de la Bouche d’Or - Ploërmel in samenwerking met Théâtre Anne de Bretagne -Vannes / Le Canal théâtre du pays de Redon / Théâtre National de Bretagne – Rennes / CDC Ploërmel, en met de steun van la ville de Josselin. Om 20h30. Adaptatie et mise en scène van Eric de Dadelsen.3 oktober, 2013 - Verschijningsdatum Franse Mijn tante is een grindewal
Vandaag verschijnt bij Uitgeverij Alice het boek Ma tante est un cachalot. De vertaling is van Emmanuèle Sandron.2 oktober, 2013 - Interview over recent werk in UT-magazine
In UT-magazine praat Anne Provoost over atheïsme en over het belang van fictie.
Lees het interview hier1 oktober, 2013 - Uitleendienst e-books
Bibliotheek.nl wil om de toekomst de lezers de mogelijkheid bieden om een digitaal abonnement af te sluiten waarmee het mogelijk wordt om via streaming toegang te krijgen tot de collectie e-books. Een soort uitleendienst van digitale boeken, dus. Er wordt begonnen met een pilootprogramma, Dit pilootprogramma zal ingaan op 1 oktober 2013 en loopt tot en met 31 december 2014. 'De arkvaarders' en 'De roos en het zwijn' zijn geselecteerd om deel uit te maken van de testlijst.24 september, 2013 - Auteurs over transitie
Op de trefdag van Pulse (Transitienetwerk Cultuur) brengen schrijvers een literair statement rond cultuur en transitie. Aan de hand van inspirerende praktijken, workshops en TED-lezingen willen de organisatoren de sector inspireren en mobiliseren voor sociaal rechtvaardige duurzaamheidstransitie. In Trix, Antwerpen.


21-22 september, 2013 - Voorlezing op Manifiesta
In Bredene vindt voor de derde keer het evenement Manifiesta plaats, het feest van de Solidariteit in België. Anne Provoost leest, samen met o.m. Stefan Brijs, Eric Vlamink, Geert van Istendael en Manu Claeys.


24 juni -25 juli, 2013 - Anne Provoost is writer-in-residence in Château de Lavigny
De stichting Ledig-Rowohlt ontvangt in het Château de Lavigny gedurende de zomer schrijvers en vertalers. In het kasteel kunnen de schrijvers werken aan hun boek, en contact leggen met andere schrijvers en met het plaatselijke publiek. Anne Provoost is deze zomer uitgenodigd. Ze verblijft daar samen met Philip Boehm (USA), Johanna Nilsson (Zweden), Asghar Wajahat (India) et Béatrice Wilmos (Frankrijk).14 juli 2013 - Lezing op het Château de Lavigny
De stichting Ledig-Rowohlt organiseert een lezingenreeks in het kasteel op zondag om 18u. Het publiek kan dan kennismaken met de schrijvers in residentie. De schrijvers lezen in het Frans of in het Engels. Achteraf is er mogelijkheid op conversatie tijdens de borrel in de tuin van het kasteel. Lezingen van Philip Boehm (USA), Johanna Nilsson (Zweden), Asghar Wajahat (India) et Béatrice Wilmos (Frankrijk) et Anne Provoost (Belgie). Toegang is gratis maar reserveren is noodzakelijk. FONDATION LEDIG-ROWOHLT CHATEAU DE LAVIGNY, 10 ROUTE D’ETOY 1175 LAVIGNY
Website van het Château de Lavigny13 juli 2013 - Gesprek over Verdrag van Utrecht
Wervik viert volgend jaar de scheiding met buurgemeente Wervicq-Sud met een literair project, een streekproductenmarkt, streekverhalen en een openluchttentoonstelling. In 2013 is het namelijk 300 jaar geleden dat het Verdrag van Utrecht de twee gemeenten van elkaar scheidde, met de Leie als natuurlijke grens. Anne Provoost praat samen met drie andere auteurs over haar relatie met de Frans-Belgische grens. De gespreksleiders zijn Luc Devoldere en Vic Nachtergaele.
27 juni 2013 - Springdag wint Zilveren Griffel
In Amsterdam wordt vandaag bekend gemaakt dat Springdag, het prentenboek met tekeningen van An Candaele, een Zilveren Griffel krijgt.
4 juni 2013 - Franse theaterbewerking Vallen
In Vannes werkt men aan een theatervoorstelling van Le piege (Franse versie van Vallen). Het wordt een productie van Goldmund Théâtre de la Bouche d’Or - Ploërmel in samenwerking met Théâtre Anne de Bretagne -Vannes / Le Canal théâtre du pays de Redon / Théâtre National de Bretagne – Rennes / CDC Ploërmel, en met de steun van la ville de Josselin. Adaptatie et mise en scène van Eric de Dadelsen.
1 juni 2013 - Springdag op nominatielijst
Springdag, het prentenboek met tekeningen van An Candaele, staat dit jaar op nominatielijst van de Kinder- en Jeugdjury.7 mei 2013 - Filmvoorstelling Falling in Wrocław
Aan de universiteit van Wrocław wordt op Uniwersytecka 28A de verfilming van Falling van Hans Herbots vertoond voor het publiek, met inleiding en nabespreking met Anne Provoost.26 april 2013 - Lezing in de bibliotheek van Wrocław
Sprookjes en ware verhalen uit Nederland en Vlaanderen: Bibi Dumon Tak, Joke van Leeuwen, Anne Provoost Miejska Biblioteka Publiczna nr. 29, ul. Reja 1/3, van 11u00 tot 12u30 (3-6 jaar) en van 12u30 tot 14u00 (7-10 jaar). Moderatie en vertaling Barbara Kalla.26 april 2013 - Literaire ontmoeting in Gimnazjum in Wrocław
Bibi Dumon Tak, Joke van Leeuwen, Anne Provoost ontmoeten de leerlingen van Gimnazjum nr 29 Wrocław. 'Het zal je maar gezegd worden: dat je niet klopt', met voorlezing van de Poolse vertaling van Springdag.
ul. Ks. W. Kraińskiego 1, 8:55-11:30
25 april 2013 - Literaire ontmoeting in Liceum te Wrocław
Ontmoeting over de Nederlandse taal en literatuur uit Nederland en Vlaanderen met Anne Provoost en Joke van Leeuwen Liceum Ogólnokształcące nr XII, Plac Orląt Lwowskich 2A, van 15u30 tot 17u00.21 april 2013 - Arabic-European Literary Saloon 2013
Anne Provoost betreedt in Flagey te Brussel het podium op ‘Arabic-European Literary Saloon 2013’. Dit is een literaire productie waarbij drie winnaars van de prestigieuze International Prize for Arabic Fiction, namelijk Youssef Ziedan, Raja Alem uit Saoedi-Arabië en Mohamed Achaari uit Marokko, op zeven verschillende locaties in Europa optreden. Met live muziek van Moussa Elias. Een samenwerkingsverband van deBuren, Moussem en Re:Orient.


18 april 2013 - Junior College Taal van KU-Leuven
Anne Provoost spreekt voor de leerlingen uit het laatste jaar van het secundair onderwijs over taal en communicatie aan de KU-universiteit Campus Kortrijk van 11 tot 12.30u.


13 april 2013 - Opinie in De Standaard
Anne Provoost schrijft over drammers en mensen die van gedacht veranderen. Lees hier de opinie


18 maart 2013 - Voorlezing Springdag
Anne Provoost leest Springdag voor de Grijze Geuzen en hun kleinkinderen in het lokaal van de Humanisten in de Lange Leemstraat. Met powerpointprojectie van de illustraties van An Candaele.22 maart 2013 - De Schreve in Parijs
In de rue Euler te Parijs spreekt Anne Provoost over de Schreve voor de Vlaamse delegatie.20 maart 2013 - Interview in Knack over N-VA in Borgerhout
Vandaag verschijnt een vijf bladzijden lang interview in Knack van Stijn Tormans met Anne Provoost en haar man Manu Claeys over Borgerhout, oosterweelverbinding, en 'eerlijke, hardwerkende Vlamingen'.
Lees hier een het interview.
17 maart 2013 - Voorlezing Springdag
Anne Provoost leest Springdag voor op het Groot Brugs Jeugdboekenfeest. Met powerpointprojectie van de illustraties van An Candaele.
13 maart 2013 - Boekvoorstelling Grens in Vlaams Parlement
In de Literaire Loketten van het Vlaams Parlement in Brussel stelt Ons Erfdeel het boek Grens voor, op vraag van deBuren. Anne Provoost en Luuk Gruwez lezen voor tussen 12.30 en 13.30 u.6 maart 2013 - E-boekversie van De roos en het zwijn
Vandaag verschijnt de e-boekversie van Anne Provoost historische en psychologische hervertelling van 'De schone en het beest', over de liefde van een mooie vrouw en voor een beestige man. Van dit boek was niet eerder een digitale versie beschikbaar.
Je kunt het e-boek hier kopen.
26 februari 2013 - Boekvoorstelling Grens van Ons Erfdeel/Septentrion
Ter gelegenheid van de 300ste verjaardag van het Verdrag van Utrecht (1713-2013) publiceert Ons Erfdeel/Septentrion het boek Grens in Nederlandstalige en Franstalige uitgave. Met bijdragen van Anne Provoost, Luuk Gruwez en anderen, om 11u in Neuville-en-Ferrain, Frankrijk.
25 februari 2012 - Lezing Beminde Ongelovigen
Anne Provoost spreekt over Beminde Ongelovigen. Atheïstisch Sermoen in Tienen om 19u.
Meer informatie hier23 februari 2013 - Masterclass verhalen schrijven
Creatief Schrijven organiseert in samenwerking met De Eenhoorn een Masterclass verhalen schrijven voor kinderen en jongeren - vanaf 12 januari. Op 23 februari is het thema: Personage, met een gastcollege van Anne Provoost over de vraag ‘Hoe komt een personage tot leven?’

Meer info hier


20 februari 2013 - Grensboek is er
Driehonderd jaar na het sluiten van de Vrede van Utrecht (1713à), waarmee de Frans-Belgische grens vastgelegd werd, wil dit boek, dat in een Nederlandse en een Franse versie verschijnt, die grens aftasten en verkennen. Wat betekent ze voor Vlaamse en Franse schrijvers die in de buurt ervan zijn opgegroeid? Twee grenswandelaars lopen de grens langs van Risquons-Tout tot De Panne en noteren wat ze zien. Fotografen leggen het grensgebied vast. Dichters en essayisten mediteren over wat grenzen zijn. Met het essay Schreven op teer vel van Anne Provoost.20 februari 2013 - Literaire lezing in de Academie
Voor de leden van de Koninklijke Academie leest Anne Provoost in Gent het literaire essay 'Schreven op teer vel'.


9 februari 2013 - Standpunt over de Antwerpse burgemeester
In De Wereld Morgen verschijnt een standpunt van Anne Provoost over het spel van de speelplaats, insluiten en uitsluiten, en de burgemeester van Antwerpen.

Lees het standpunt hier

6 februari 2013 - Standpunt over de overbevolking en seksualiteit
In De Wereld Morgen verschijnt een standpunt van Anne Provoost over de relatie tussen homofilie en overbevolking.

Lees het standpunt hier

2 februari 2012 - Interne keuken van Sven Speybrouck en Koen Fillet
Anne Provoost is te gast op Interne Keuken van Radio 1. Ze spreekt over Eerlijk waar? Over de desavouering van het verzonnen verhaal. Het programma loopt van 11 tot 13 uur en wordt opgenomen de keuken van Sven Speybrouck. Koen Fillet interviewt.


17 januari 2013 - Celebratory evening at Tŷ Newydd
Celebratory evening with the writers and translators at Tŷ Newydd: Barbara Pogacnik (Slovenia), Katica Acevska (Macedonia), Anne Provoost (Belgium), Daniela Seel (Germany), Emilia Ivancu (Poland), Giorgia Sensi (Italy), Sunandan Roy Chowdury (Calcutta) and Richard Davies (Wales).7 tot 28 januari 2013 - Writer-in-residence in Wales
Anne Provoost schrijft als writer-in-residence in het schrijvershuis Ty Newydd in Gwynedd.8 januari 2013 - Nieuwjaarsvraagjes Solidair
Wie krijgt van u de ‘goed bezig 2012’? Wie krijgt van u de rode kaart 2012? Op welk persoonlijk, maatschappelijk geëngageerd en solidair standpunt uit 2012 bent u best trots? Wie wenst u wat toe in het jaar 2013, ten goede of ten kwade? Anne Provoost beantwoorde de eindjaarsvraagjes van Solidair.
Lees het interview4 januari 2013 - Nieuwjaarslezing in De Standaard der Letteren
In de Letteren van deze week verschijnt een fragment uit Eerlijk waar? Over het desavoueren van het verzonnen verhaal, het essay dat in boekvorm verschijnt bij Lustrum. Een initiatief van Het Zoekend Hert.
Klik op de afbeelding rechts om het artikel te lezen.4 januari 2013 - Ander woord gezocht voor Nederlands
‘Nederlands? Te verwarrend, we hebben een andere naam nodig.’ Dat idee lanceerde de Vlaamse schrijfster Anne Provoost op de radio. Luisteraars reageerden prompt met alternatieven: van Vlabels over Moedermonds tot Zachterlands en Laaglands. Wat vindt u ervan? Reageer hier
2012


29 december 2012 - Nieuwjaarslezing Het Zoekend Hert
Anne Provoost geeft een nieuwjaarslezing met als titel 'Eerlijk waar? Over het desavoueren van het verzonnen verhaal' voor Het Zoekend Hert. De lezing wordt in boekvorm gepubliceerd door uitgeverij Luster. Eerder verschenen al in deze reeks Nieuwsjaarslezingen een tekst van Bernard Dewulf en van Yves Petry.
27 december 2012 - Verschijningsdatum van Eerlijk waar? Over het desavoueren van het verzonnen verhaal
Filosofiehuis Het zoekend hert/The Searching Deer en uitgeverij Luster lanceerden vorig jaar een nieuwe boekenserie met stijl en inhoud: De Nieuwjaarslezingen. De eerste twee titels waren Trekvogels in de mist van Bernard Dewulf en De zorgen van een schrijver van Yves Petry. Dit jaar verschijnt een essay over literaire fictie van Anne Provoost. Het boek heeft een zwartlinnen omslag, goudopdruk, leeslint, bijzonder papier en retrolettertypes die naar de mooiste jaren van het interbellum verwijzen. Uitgeverij Luster, ISBN 9789460581090, 48 pages, 14.50 euro.19 december 2012 - Lezing Koninklijke Academie
Anne Provoost leest voor de leden van de Academie 'Eerlijk waar? Fictie en macht, een analyse'.


17 december 2012 - Over Yourcenar bij Ruth Joos
Vandaag is het 25 jaar geleden dat Marguerite Yourcenar gestorven is. Anne Provoost verdiepte zich in de mémoires van Yourcenar verbleef dit jaar als writer in residence in Villa Yourcenar. Zij vertelt bij Ruth over leven en werk van Yourcenar.


14 december 2012 - LP Boon op het jaarlijks symposium van de Jan Campert-Stichting
Anne Provoost spreekt over de Fenomenale Feminatheek van Boon. Andere sprekers zijn Hugo Brems, Arjen Fortuin, Geert Buelens, Esther Gerritsen, Gustaaf Peek, A.L. Snijders en Kris Humbeek. In het Letterkundig Museum van Den Haag, van 11.00 tot 17.00u.


December 2012 - Franse rechten op Mijn tante is een grindewal verkocht
Uitgever Alice Editions uit Brussel koopt de Franse vertaalrechten op het debuut van Anne Provoost. De Franse titel wordt 'Ma tante est un cachalot', de vertaling wordt gemaakt door Emmanuèle Sandron. Het boek verschijnt in 2013.


3 december 2012 - Voorleesmarathon Hij leerde zijn volk lezen
Achttien Vlamingen, auteurs, acteurs en 'gewone' lezers van alle leeftijden geven gestalte aan de idee dat Conscience zijn volk leerde lezen. Nemen onder meer deel: Reinhilde Decleir, Rachida Lamrabet, Anne Provoost, Willy Spillebeen, Walter van den Broeck, Vitalski, Erik Vlaminck, Kris De Smet (De Nieuwe Snaar) en De Neus van de Poesje van Sint-Andries. Zij lezen passages voor uit Consciences Geschiedenis mijner jeugd. Cultureel Ontmoetingscentrum Sint-Andries (coStA), Sint-Andriesplaats 24 in Antwerpen, 17.00-18.30. De toegang is gratis. Voor de eerste honderd aanwezigen is er gratis koffie/thee en verjaardagstaart.12 November 2012 - Kritische bevraging van Die arkvaarders in Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika blijft men het moeilijk vinden dat Die arkvaarders in scholen gelezen wordt. Zenobia Kock vraagt zich in het Afrikaanse LitNet af 'Mag die jeug oor onheiliging praat?'

Lees het essay op LitNet5 en 6 november 2012 - Voorlezing op de boekenbeurs
Anne Provoost leest uit Springdag op de Antwerpse boekenbeurs voor kleuters en lagere schoolkinderen.


1 en 4 november 2012 - Signeren op de boekenbeurs
Anne Provoost en An Candaele signeren Springdag op de Antwerpse boekenbeurs op de stand van De Eenhoorn, zaal 2, stand 214 op donderdag 1 november in de voormiddag (10u30-13u30) en zondag 4 november in de namiddag (14u-17u).


25 oktober 2012 - Boekvoorstelling Ico Maly over N-VA
N-VA. Analyse van een politieke ideologie van Ico Maly voorgesteld in de Zebrastraat in Gent. Ico Maly, Jan Blommaert, Anne Provoost e.a. nemen het woord.


Oktober 2012 - Amhaarse vertaling van De arkvaarders
In Addis Ababa verschijnt deze maand de Amhaarse vertaling van De arkvaarders, een vertaling van Hailemelekot Tekesteberhan bij uitgeverij Qirtas.Oktober 2012 - De laatste kogel wordt vertaald naar het Japans
Kayoko Itaya vertaalt het kortverhaal De laatste kogel voor een uitgave van Vlaamse kortverhalen van Het Flanders Center in Tokio.


Oktober 2012 - In the Shadow of the Ark wordt e-book
In the Shadow of the Ark maakt deel uit van Scholastic’s new digital ebooks platform in New York, Storia genaamd.21 oktober 2012 - Lezing over het opgroeien aan de Schreve
Vandaag viert de bib van Heuvelland het 15-jarig bestaan van de ‘nieuwe bibwerking’. Anne Provoost leest en vertelt over haar verhouding met de Frans-Belgische grens, in de bib, vanaf 10.30u.


14 oktober 2012 - De fenomenale feminatheek van Boon
Antwerpen Boekenstad en het Letterenhuis organiseren 4 salongesprekken over Louis Paul Boon, die telkens plaatsvinden op zondagnamiddagen. Gastheer bij deze gesprekken is Marc Reynebeau. Anne Provoost spreekt vandaag om 14u in het Letterenhuis over de fenomenale feminatheek.
12 oktober 2012 - Lezing over atheisme
Anne Provoost spreekt over 'Beminde Ongelovigen. Atheistisch Sermoen' in 't Fakkeltje, Kazernestraat 15 in Burcht, om 20u.6 oktober 2012 - Zet een park op de ring
Om 12 uur lezen in Cafe des Arts op de Meir de literaire auteurs Diane Broeckhoven, Peter Holvoet-Hanssen, Vitalski, Kristien Hemmerechts, Anne Provoost, Jeroen Olyslaegers, Joke van Leeuwen, Michael Decock en Erik Vlaminck op het 'plein van de democratie voor iedereen'. Moderator is Paul Schrijvers. Als het weer het toelaat vindt het programma buiten plaats.


5 oktober 2012 - Teer vel in Groenhout
Op vraag van de leerlingen van de derdes van Groenhout leest Anne Provoost Teer vel over opgroeien aan de Schreve, identiteit, verlies, en geschiedenis van de Westhoek. De tekst werd geschreven in opdracht van Ons Erfdeel en verschijnt in 2013 in boekvorm.


1 oktober 2012 - Nieuwe Column in DeMens.nu
Anne Provoost is dit jaar columnist van DeMens.Nu, het magazine van het Vrijzinnig Humanistisch Verbond. Deze maand verschijnt in 1e jg nr 4 op p.34 Lam Gods dat wegneemt....

Lees het artikel hier
Lees het magazine hier27 september 2012 - Lezing over Springdag in Nieppe
Voor de leerlingen van l'école Cornette die Nederlands leren leest Anne Provoost, van 14 tot 16u.


25 september 2012 - Lezing over Regarder le Soleil in Armentières
Voor de leerlingen le collège Jean Rostand à Armentières spreekt Anne Provoost over het beschrijven van fictieve en echte jeugdherinneringen, om 9u.16 september 2012 - Literaire brunch op de Mont Noir
Literaire brunch in het kader van de 'Journées Européennes du Patrimoine' met Christophe Fourvel, Juan Antionio Gonzalez Iglesias en Anne Provoost om 10.30u op de Villa Mont Noir.11 september 2012 - Herdenkingsavond Eddy van Vliet
Loftuiten herdenkt elke maand een schrijver. 11 september was de verjaardag van Eddy van Vliet. Anne Provoost en Gwy Mandelinck herdenken de dichter. David Troch modereert. Dit gebeuren vindt plaats in de Cultuurloft in de Tentoonstellingslaan 147 te Gent, om 19u.


3 tot 28 september 2012 - Writer-in-residence op de Mont Noir
Anne Provoost is 'lauréat de la résidence d’écriture' van de Villa Marguerite Yourcenar voor het werkjaar 2012.6 augustus 2012 - Lezing voor buitenlandse studenten Neerlandistiek
Het Universitair Centrum voor Talenonderwijs organiseert in opdracht van de Nederlandse Taalunie een zomercursus Nederlandse Taal en Cultuur voor een 100-tal buitenlandse studenten Neerlandistiek. Van 17.30 tot 19.00 uur interviewen zij Anne Provoost, in filmzaal Plateau (Paddenhoek 3, Gent).


15 juli 2012 - Interview over tieners opvoeden in BOTsing
In het 53ste nummer van BOTsing, het magazine voor ouders van tieners, vertelt Anne Provoost over haar eigen tienerjaren, en over die van haar kinderen.
"Ik heb ooit geschreven dat het beste wat een moeder zich kan toewensen een ontembaar kind is. Ik meen dat ook. Ik kan mijn kinderen proberen op te voeden, maar ik kan ze niet temmen. En zij mij niet. Opvoeden gaat in twee richtingen. We voeden elkaar op, en dat is altijd een beetje een krachtmeting."

Lees het interview hier18 juni 2012 - Nieuwe Column in DeMens.nu
Anne Provoost is dit jaar columnist van DeMens.Nu, het magazine van het Vrijzinnig Humanistisch Verbond. Deze maand verschijnt in 1e jg nr 3 op p.34 Lapin, lapin, lapin.

Lees het artikel hier
Lees het magazine online27 mei 2012 - Voorlezing in Middelheim
Ter gelegenheid van de opening van het nieuwe gedeelte van Middelheim leest Anne Provoost om 15u, 14u en 17u voor uit haar werk in een container van Luc Deleu.


20 mei 2012 - Lezing voor de leesclub van Kapellen
Anne Provoost spreekt voor de leesclub van Kapellen van 9u tot 11u30, in de leslokalen van de Hoogboomsteenweg 113. Aanvang om 9.30u.


12 mei 2012 - Creatie rond geloof
HICHAM, JEROEN, PRIYA, SACHLI, VINCENT, KATRIEN, SENNA, BARBARA, HANANE, SETTI, NICK en ANNELEEN brengen deze zomer hun creatie naar de stad Antwerpen. Coaches Peter Holvoet- Hanssen, Seckou, Anne Provoost, Olivia Rutazibwa & Steve Locatelli geven workshops en begeleiden de Ambassadors tijdens de creatie van hun eindproject. Dat eindproject zal tijdens de zomer ergens in de stad te zien zijn. In samenwerking met Kifkif.

Meer info

11 mei 2012 - Lezing in de Arteveldehogeschool
Stichting Lezen organiseert een studiedag in de Arteveldehogeschool in Gent met als doelpubliek toekomstige leerkrachten middelbaar onderwijs. Anne Provoost spreekt over haar werk.


9 mei 2012 - Lezing in de Artesis Hogeschool
Anne Provoost spreekt voor de studenten van de Artesis Hogeschool in Antwerpen.


8 mei 2012 - Uitreiking Literaire Prijs Babylon
Anne Provoost geeft een literaire voordracht ter gelegenheid van ons slotavond van de Literaire Prijs Babylon 2012 van de faculteit Letteren van de Leuvense Universiteit. De winnaars in de categorieën poëzie en proza worden bekend gemaakt! Tijdens de receptie met hapjes en bubbels. Om 20u15 in de Grote Leeszaal, Centrale Bibliotheek. Inkom bedraagt € 1.


5 mei 2012 - Boek versus film op de Schrijfdag van Creatief Schrijven
Op dit jaarlijkse literaire treffen van Creatief Schrijven kunt u als beginnend of gevorderd auteur terecht voor workshops, debatten, en een literaire kunstmarkt. Ook uitgevers zijn aanwezig om uw manuscript te bekijken. Anne Provoost neemt deel aan het panelgesprek over 'het boek versus de film' en geeft 'schrijfadvies'. Verder ook een Meet&Greet met haar voor de winnaars van de verhalenwedstrijd. Cultuurcentrum Mechelen, Minderbroedersgang 5, van 10u tot 17u30.

Inschrijven voor de schrijfdag doe je hier

19 tot 30 april 2012 - Lezingen op de Nederlandse Antillen
Anne Provoost, Joke van Leeuwen, Laura Quast, Roland Colastica en Diana Lebacs lezen voor de Stichting NANA op het kinderenboekenfestival van Curaçao.

Fotoreportage hierMaand april 2012 - Kortverhalenwedstrijd
Wie geabonneerd is op VERZ!N maakt kans op een meet and greet met Anne Provoost op de Schrijfdag van Creatief Schrijven. Wil je kans maken op een ontmoeting? Schrijf dan een vervolg van maximum twee A4 pagina’s op een zin van Annes hand. Deze zin staat in het nummer van VERZ!N van deze maand. Mail je verhaal voor 25 april 2012 naar schrijfdag@creatiefschrijven.be. Heb je nog geen abonnement? Schrijf dan 12 euro over op het rekeningnummer van Creatief Schrijven vzw 001-4238815-88 met vermelding ‘abo VERZ!N'.


13 april 2012 - Springdag besproken in De Standaard der Letteren
In De Standaard der Letteren van vrijdag de dertiende bespreekt Vanessa Joosen Springdag.11 april 2012 - Lezing Eros en Thanatos
Anne Provoost leest voor uit eigen werk en praat over de fenomenale feminatheek van LP Boon naar aanleiding van een herdenking van Boon georganiseerd in het kader van 'Lezen in de Lente' van 't Uilekot in de bib van Lierde om 20
4 april 2012 - Solovoorstelling De roos en het zwijn in Antwerpen
OPGELET: Deze voorstelling is om medische redenen afgelast.

Meer info hier.
Link naar Rataplan hier1 april 2012 - Column in DeMens.nu
Anne Provoost is dit jaar columnist van DeMens.Nu, het magazine van het Vrijzinnig Humanistisch Verbond. Deze maand verschijnt in 1e jg nr 2 op p.34 'k Seg het nog!.

Lees het artikel hier
Lees het magazine online31 maart 2012 - Recensie van Afrikaanse Die arkvaarders in Rapport
De Zuid-Afrikaanse krant Rapport publiceert een recensie van de vertaling van Die arkvaarders van Johannes de Villiers.

Lees de recensie hier

27 maart 2012 - Nieuwe Verzin in de winkel
Vanaf vandaag is Verzin beschikbaar in de krantenwinkel, o.m. met een interview met Anne Provoost.

Lees het interview over het schrijfproces hier
Meer info over dit magazine hier23 maart 2012 - Steeds meer interesse in het buitenland voor Vlaamse jeugdboeken
Volgens Knack was er op de beurs van Bologna veel belangstelling bij Amerikaanse uitgevers voor Springdag.


21 maart 2012 - Lezing in Bailleul
In Belle in Noord-Frankrijk geeft Anne Provoost een lezing voor het Franse publiek in de Médiathèque van Bailleul. Een organisatie van Villa Yourcenar.16 maart 2012 - Interview over de Villa Yourcenar
Voor Krant van West-Vlaanderen interviewt Pieter-Jan Breyne Anne Provoost over haar verblijf als laureaat van de Villa Mont Noir, het geboortehuis van Marguerite Yourcenar.2 tot 29 maart 2012 - Writer-in-Residence in Noord-Frankrijk
Anne Provoost is 'lauréat de la résidence d’écriture' van de Villa Marguerite Yourcenar voor het werkjaar 2012.5 maart 2012 - Tweespraak
Het Centrum Pieter Gillis van de Universiteit Antwerpen (www.ua.ac.be/pietergillis) organiseert jaarlijks een reeks tweespraken voor een breed publiek. De voorbije jaren gingen de tweespraken over het thema “Komt religie terug?” (2010) en “Geloof en wetenschap” (2011). Dit jaar gaat het over "Samenleven in een multiculturele en multireligieuze context".
Thema van deze derde avond: Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van een interlevensbeschouwelijke dialoog?
Sprekers: Marianne Moyaert en Anne Provoost, om 20u op de Universiteit, Prinsstraat.


1 maart 2012 - Viering Woutertje Pieterseprijs
In Amsterdam worden alle laureaten van de Woutertje Pieterseprijs samengebracht ter gelegenheid van de 25te uitreiking van de prijs. Er wordt een gelegenheidspublicatie voorzien met informatie over alle gelauwerde boeken, dus ook over Vallen.25 februari 2012 - Boekvoorstelling in De Zondvloed
Springdag, het prentenboek van Anne Provoost, An Candaele, en De Eenhoorn wordt feestelijk voorgesteld in boekhandel De Zondvloed om 17u. Anne Provoost leest het boek, An Candaele laat de prenten zien en vertelt over haar aanpak, en uitgeefster Marita Vermeulen geeft een inleiding waarbij ze ingaat op de ontstaansgeschiedenis van het boek.
Lees meer.22 februari 2012 - Lezing in Koninklijke Academie over Springdag
Anne Provoost leest het boek, An Candaele laat de prenten zien en vertelt over haar aanpak, en uitgeefster Marita Vermeulen van uitgeverij De Eenhoorn geeft een inleiding waarbij ze ingaat op de ontstaansgeschiedenis van het boek. Om 20u in de Koninklijke Academie in Gent.
Lees meer.15 februari 2012 - Verschijningsdatum van Springdag
Bij De Eenhoorn verschijnt Springdag, een prentenboek van Anne Provoost en An Candaele. Voor Anne Provoost is dit haar eerste prentenboek.
Lees meer.
15 februari 2012 - Verschijning van Die mense van die ark in het Afrikaans
Bij Uitgeverij Protea in Pretoria verschijnt de vertaling van De arkvaarders. Het boek is naar het Afrikaans vertaald door Daniel Hugo, die eerder ook al Tom Lanoye, Herman de Coninck en Harry Mulisch vertaalde.9 februari 2012 - Schoollezing
Anne Provoost spreekt over haar boeken met de leerlingen van het O.L.V.-Instituut, Kloosterweg 1 in Sint-Genesius-Rode.


6 februari 2012 - Beminde ongelovigen in het Engels
De Engelse vertaling van het atheistisch sermoen is nu beschikbaar.
Je kunt het gratis downloaden op de Engelse pagina's van deze site.1 februari 2012 - Offerande in nieuwe tijdschrift DeMens.nu
Anne Provoost is dit jaar columnist van DeMens.Nu, het nieuwe magazine van het Vrijzinnig Humanistisch Verbond. Deze maand verschijnt in 1e jg nr 1 op p.34 Offerande.
Lees het artikel hier
Lees het magazine online24 januari 2012 - Bulgaarse vertaling In de zon kijken
Uitgeverij Altera uit Sofia kocht vandaag de rechten op In de zon kijken.
22 januari 2012 - Solovoorstelling De roos en het zwijn op toast literair in Gullegem
Marieke De Maré maakte een solovertelling gebaseerd op De roos en het zwijn. Geplaatst in een middeleeuws Vlaanderen vertelt het boek het verhaal van Rosalena, die haar schoonheid ervaart als een vloek en daarvoor denkt te moeten boeten. Op toast literair in Gullegem

Meer info hier
12 januari 2012 - Solovoorstelling De roos en het zwijn in Izegem
Marieke De Maré maakte een solovertelling gebaseerd op De roos en het zwijn. Geplaatst in een middeleeuws Vlaanderen vertelt het boek het verhaal van Rosalena, die haar schoonheid ervaart als een vloek en daarvoor denkt te moeten boeten. Om 20u in CC De Leest van Izegem, reserveren: 051/337.610. Wegens succes herhaald.

Meer info hier
2011

8 december 2011 - Boekvoorstelling essays Stefan Hertmans
Stefan Hertmans, Bruno De Wever, Anne Provoost en Karel Verhoeven gaan in gesprek over seks, nationalisme, engagement en utopie – ism Uitgeverij Bezige Bij, een programma van UITGESPROKEN IN VOORUIT, Gent.

Meer info hier


17 november 2011 - Solovoorstelling De roos en het zwijn in Izegem
Marieke De Maré maakte een solovertelling gebaseerd op De roos en het zwijn. Geplaatst in een middeleeuws Vlaanderen vertelt het boek het verhaal van Rosalena, die haar schoonheid ervaart als een vloek en daarvoor denkt te moeten boeten. Om 20u in CC De Leest van Izegem, reserveren: 051/337.610.

Meer info hier16 november 2011 - Voorlezing nieuw werk in de Academie
Voor de collega's van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde leest Anne Provoost uit nieuw werk.


3-5 november 2011 - Festival in Noord-Frankrijk
Anne Provoost neemt deel aan het literaire festival Voix au chapitre van Villa Marguerite Yourcenar in Saint-Jans-Cappel, Noord-Frankrijk, en Kortrijk.
13h45-14h45. Rencontre avec les écrivains en résidence à la Villa Marguerite Yourcenar en 2012 : Juan Antonio González Iglesias ; Stéphanie Hochet ; Douna Loup ; Aurora Luque ; Dimitris Nollas ; Anne Provoost ; Anne-Constance Vigier.


31 oktober 2011 - Brief aan de 7 miljardste inwoner
Radio 1 vroeg Anne Provoost een brief te schrijven aan de 7 miljardste aardbewoner die vandaag wordt geboren. Anne richt zich tot de kleine Arundhati. De brief verschijnt vandaag op de opiniebladzijde van De Standaard en ze leest hem in De Ochtend van Radio 1.20 oktober 2011 - Solovoorstelling De roos en het zwijn in Ieper
Marieke De Maré maakte een solovertelling gebaseerd op De roos en het zwijn. Geplaatst in een middeleeuws Vlaanderen vertelt het boek het verhaal van Rosalena, die haar schoonheid ervaart als een vloek en daarvoor denkt te moeten boeten. 20 oktober om 20u in de Bib van Ieper, reserveren 057 239 420.

Meer info hier20 oktober 2011 - Voorlezing op Niet Direct in Heythuysen
Anne Provoost leest samen met Hagar Peeters uit eigen werk. Voorzitter Paul van Dooren interviewt. In cultureel centrum De Zaal in Heythuysen, Nederlands Limburg, +31 475 44 05 02.


19 oktober 2011 - Anne Provoost over de Franse vertaling van In de zon kijken
Gesprek tussen Anne Provoost en Desiree Schyns over de Franse vertaling van 'In de zon kijken' door haar Marie Hooghe in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde in de reeks najaarsconferenties van de KANTL over Vlaamse literatuur in Franse vertaling. Aanvang om 20u in het gebouw van de Academie in Gent.In de reeks najaarslezingen 'Vlaamse auteurs en hun Franse vertalers'.
Toegang: gratis
Aanmelden: secretariaat@kantl.be | +32 (0)9 265 93 49
16 oktober 2011 - Solovoorstelling De roos en het zwijn in Aalst
Marieke De Maré maakte een solovertelling gebaseerd op De roos en het zwijn. Geplaatst in een middeleeuws Vlaanderen vertelt het boek het verhaal van Rosalena, die haar schoonheid ervaart als een vloek en daarvoor denkt te moeten boeten. In Aalst - 19u (crypte Belfort), reserveren: 053 73 28 12.

Meer info hier
6 oktober 2011 - Lezing over atheisme
Anne Provoost spreekt over Beminde ongelovigen voor het Humanistisch Verbond Leuven.4 oktober 2011 - Waalse en Vlaamse schrijvers in gesprek
Ontmoeting tussen Waalse en Vlaamse schrijvers, met Pjeroo Roobjee, Xavier Deutsch, Alain Bertrand en Anne Provoost. De presentatie is in handen van Anna Luyten. In het Wagehuys (30CC) in Leuven om 20u. Een organisatie van Passa Porta.

Meer info hier


30 september 2011 - Woordkramerij verschijnt in boekvorm
WOORDKRAMERIJ is de populaire taalrubriek van Klara. Ditmaal riepen taalmannen en -vrouwen op om een nieuw woord te bedenken voor een gewraakt woord: zo biedt dit boek heerlijke teksten over Woorden die Moeder de Taal liever kwijt dan rijk is. Anne Provoost riep op om een beter woord te zoeken voor de naam van onze taal, het Nederlands.
24 september 2011 - Colloquium 125 jaar Koninklijke Academie
Op het colloquium 125 jaar Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde lezen een aantal schrijvers uit eigen werk en uit werk van voorgangers in de Academie, in aanwezigheid van Prinses Astrid en Prins Lorenz. Anne Provoost leest werk van Virginie Loveling.21 september 2011 - Creatief schrijven aan journalistenopleiding
Anne Provoost geeft een lezing over creatief schrijven aan de studenten van de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg.


14 augustus 2011 - Lillo Boekendorp
Anne Provoost heeft op het schrijverspodium in boekendorp Lillo een gesprek met gastvrouw Kim Verthé op het Kazerneplein in Lillo. Daarna leest ze voor uit eigen werk. Interview en voorlezing van 16u tot 17u.


12 augustus 2011 - Ontmoeting met buitenlandse studenten
Het Universitair Centrum voor Talenonderwijs organiseert in opdracht van de Nederlandse Taalunie een zomercursus Nederlandse Taal en Cultuur voor een 100-tal buitenlandse studenten neerlandistiek te Gent. Van 17.30 tot 19.00 uur interviewen zij Anne Provoost.


19 juni 2011 - Win een schrijver op je sofa
Op het literaire festival Passa Porta dit voorjaar kon je meedoen aan een wedstrijd met als hoofdprijs 'Anne Provoost op je sofa'. De wedstrijd werd gewonnen door Kristin en Koen Thys-Megens uit Vosselaar. Gesteund door KBC organiseren zij vanmiddag bij hen thuis voor hun vrienden een literaire lezing met receptie met een literair optreden van Anne Provoost.


14 juni 2011 - Uitreiking Prins Filipprijs
In Bozar wordt vandaag door de Koning Boudewijnstichting de Prins Filipprijs uitgereikt aan Passa Porta. Anne Provoost en Alain Bertrand lezen hun tekst over hun ervaring met de huisruil die ze op verzoek van Passa Porta ondernamen.


15 juni 2011 - Solovoorstelling De roos en het zwijn
Marieke De Maré maakte een solovertelling gebaseerd op De roos en het zwijn. Geplaatst in een middeleeuws Vlaanderen vertelt het boek het verhaal van Rosalena, die haar schoonheid ervaart als een vloek en daarvoor denkt te moeten boeten. In de bibliotheek van Gent – Graaf van Vlaanderenplein om 20u, www.gent.be/bibliotheek.

Meer info hier
9 juni 2011 - Solovoorstelling De roos en het zwijn
Marieke De Maré maakte een solovertelling gebaseerd op De roos en het zwijn. Geplaatst in een middeleeuws Vlaanderen vertelt het boek het verhaal van Rosalena, die haar schoonheid ervaart als een vloek en daarvoor denkt te moeten boeten. In de Permeke bibliotheek Antwerpen om 20u.

Meer info hier4 en 5 juni 2011 - Boekids en sprookjes
Boekids 2011 is de 10 editie van Boekids Literair Jeugdfestival. Dit jubileum wordt gevierd met een festival. Het hart van het festival bestaat uit een tweedaagse literaire manifestatie, de ene dag rond de Centrale Bibliotheek aan het Spui in Den Haag, de andere dag op en rond het Lange Voorhout en Theater Diligentia. Anne Provoost vertelt hoe je sprookjes schrijft en bewerkt.


30 mei 2011 - Selectie door de Jury Villa Marguerite Yourcenar
Anne Provoost is 'lauréat de la résidence d’écriture' van de Villa Marguerite Yourcenar voor het werkjaar 2012. Zij is in November van dit jaar ook te gast op het internationale literatuurfestival Voix au Chapitre, door de Villa georganiseerd in Noord-Frankrijk en Kortrijk.
25 mei 2011 - Gesprek in het Geuzenhuis
In het Geuzenhuis spreekt Anne Provoost met de leden van de leesclub over De arkvaarders en Beminde ongelovigen. Kantienberg 9 in Gent.
Aanvang om 15u.24 mei 2011 - Rechten op De arkvaarders in Afrikaans en Amhaars
Uitgeverij Protea in Pretoria en uitgeverij Qirtas in Addis Abeba tekenden deze maand het contract voor uitgave. De vertaling naar het Afrikaans zal worden gemaakt door Daniel Hugo, die eerder Tom Lanoye, Herman de Coninck en Harry Mulisch vertaalde. De Ethiopische uitgeverij brengt het boek uit samen met een paar werken van Hugo Claus.


17 mei 2011 - Ontmoeting op Arteveldehogeschool
Ontmoeting met de studenten Nederlands van de lerarenopleiding secundair onderwijs van de Arteveldehogeschool in Gent. Van 13.30u tot 17.30u


14 mei 2011 - Ontmoeting in de academie
Ontmoeting met de studenten Literaire Creatie van de Academies van Mortsel, Borgerhout en Ekeren omtrent In de zon kijken op zaterdagochtend 14 mei van 10 tot 12 in de Academie van Ekeren.


12 mei 2011 - Vue sur Flandre
Om het seizoen van Jeudis Lire af te sluiten komt de literatuur Vlaanderen aan bod voor een Franstalig publiek. Te gast zijn Anne Provoost en Luc Devoldere.
Van 12u30 tot 13u30 in Studio Bozar, Brussel6 mei 2011 - God of Noppes
Bij uitgeverij Houtekiet verschijnt het boek God of Noppes met interviews opgetekend door Will Jensen over geloof en ongeloof. Het boek bevat 20 bladzijden interview met Anne Provoost. Verder ook nog gesprekken over dit onderwerp met Paul Cliteur, Godfried Danneels, Jeanne Devos, Bas Haring, Rik Pinxten, Rik Torfs, Christine Van Broeckhoven, Jef Vermassen, Etienne Vermeersch en vele anderen.16 april 2011 - Voorleesperformance in Warsaw
„Reading somewhere else” is a project dedicated to promote and increase the interest in reading modern literature among Polish people of all ages. Actors and actresses connected to Theatre Ochoty and Theatre Association “Kolo” will read the most interesting European literature published in Poland during last 5 years. Parts of W cieniu arki (De arkvaarders) of Anne Provoost will be read. The event takes place in quarter Ochota in Warsaw.Mei 2011 - Engelse versie van De arkvaarders als e-book
Dit voorjaar geeft Arthur Levine van Scholastics in New York de Engelse vertaling van De arkvaarders (In the Shadow of the Ark) uit als e-book. Dit is het eerste Vlaamse boek uit een back list dat als e-boek verschijnt (back list is de lijst van boeken die in het verleden zijn gepubliceerd en dus niet automatisch ook als e-boek werden uitgegeven. Voor die boeken is een nieuwe, digitale aanpassing nodig om ze tot e-boek om te zetten).
14 april tot 11 mei 2011 - Schrijver in residentie in Letland
Anne Provoost is dit voorjaar writer-in-residence in het schrijvershuis van Ventspils aan de Letse kust.7 april 2011 - Lezing voor leesclub
Anne Provoost leest voor de leesclub van Jabbeke, om 19.30u.1 april 2011 - Solovoorstelling De roos en het zwijn
Marieke De Maré maakte een solovertelling gebaseerd op De roos en het zwijn. Geplaatst in een middeleeuws Vlaanderen vertelt het boek het verhaal van Rosalena, die haar schoonheid ervaart als een vloek en daarvoor denkt te moeten boeten. In Theater De Schaduw te Ardooie om 20u30, www.deschaduw.net
Meer info hier24 maart tot 27 maart 2011 - Passa Porta festival
De derde editie van het festival van Passa Porta heeft als thema On the move. Vier dagen lang ontvangt Brussel tal van schrijvers, denkers en lezers uit de hele wereld voor gesprekken, lezingen en verrassende ontmoetingen. Anne Provoost brengt verslag uit van haar uitwisseling met de Waalse schrijver Alain Bertrand. De schrijvers gaan, zonder elkaar te kennen, in elkaars huis wonen en schrijven. Ze gaan van an stad naar platteland, van Vlaanderen naar Wallonië, en andersom. Ze schreven ieder een tekst over hun ervaringen en ontmoeten elkaar nu voor het eerst in levende lijve in een gesprek met Betty Mellaerts.
Op zondag 27 maart om 13.30u in de Beursschouwburg in Brussel.


25 maart 2011 - Verslag van huisruil met Waalse schrijver
Het verslag van de huisruil met de Waalse schrijver Alain Bertrand staat vandaag in De Standaard der Letteren en in Le Soir.

Lees het verslag

24 maart 2011 - Toekomst van het humanisme
Het Masereelfonds en enkele vrijzinnige verenigingen in Hasselt organiseren een cyclus over de “toekomst van het humanisme”. Humanisten van verschillende strekkingen of met verschillende achtergronden gaan met elkaar in gesprek. Anne Provoost gaat in debat met Djait. Jacinta de Roeck modereert.


24 maart 2011 - Radio-interview over huisruil met Waalse schrijver
In het Klara-programma Babel vertelt Anne Provoost hoe haar huisruil met de Waalse schrijver Alain Bertrand is verlopen.


23 maart 2011 - Interview over 20ste druk van Vallen
Naar aanleiding van het 25-jarige bestaan van Houtekiet is zonet de twintigste druk van Vallen verschenen, dit keer in hardcover. In een interview met Diane Broeckhoven in De Gazet van Antwerpen spreekt Anne Provoost over het boek waarvan er in het Nederlands ondertussen een kleine 200.000 exemplaren zijn verkocht.22 maart 2011 - Ontmoeting met athenea in Brussel
De Brusselse August Vermeylenkring en Boco vzw/Scholengroep Brussel GO organiseren in een traditie sedert 1956 elk jaar een avond literatuur waarop een vijftigtal laatstejaarsleerlingen uit alle Brusselse Nederlandstalige athenea worden uitgenodigd om kennis te maken en in gesprek te gaan met een schrijver. Nadien krijgen die een boekenpakket uitgereikt met daarin ook werk van de auteur. Om 19.30 uur in de zaal van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie in het Brusselse Parlement, Lombardstraat 61 (vlakbij Manneken Pis).


18 maart 2011 - De arkvaarders in Ethiopië
De Ethiopische uitgeverij Qirtas koopt de rechten op De arkvaarders en bereidt een vertaling voor naar het Amhaars. Het boek werd eerder al vertaald naar het Engels, het Duits, het Turks, het Zweeds en het Deens.17 maart 2011 - Lezing over atheïsme voor Vrijzinnige Vereniging
Anne Provoost spreekt over haar boek Beminde ongelovigen voor de Vrijzinnige Vereniging Waregem.
15 maart 2011 - Lezing over atheïsme voor OKRA-Academie
Anne Provoost spreekt over haar boek Beminde ongelovigen voor de leden van de OKRA-academie Aalst. Wouter de Bruyne interviewt. Om half drie in CC De Werf in Aalst.5-8 maart 2011 - Huisruil met een Waalse schrijver
Anne Provoost doet een uitwisseling met de Waalse schrijver Alain Bertrand. De schrijvers gaan, zonder elkaar te kennen, in elkaars huis wonen en schrijven. Alain woont in Bastogne, Anne in Borgerhout. De uitwisseling is eind van de maand onderwerp van gesprek op het Passa Porta-festival On the move.26 februari 2011 - Bewerking van De roos en het zwijn
Marieke De Maré's solovertelling is gebaseerd op De roos en het zwijn. Geplaatst in een middeleeuws Vlaanderen vertelt het boek het verhaal van Rosalena, die haar schoonheid ervaart als een vloek en daarvoor denkt te moeten boeten. In de Kopergieterij om half negen.
Meer info22 februari 2011 - Literatuur en engagement aan de universiteit van Louvain-la-Neuve
Interface handelt dit jaar over het snijpunt tussen literatuur en maatschappij en politiek, met andere woorden literatuur en engagement. Anne Provoost spreekt over dit onderwerp voor de studenten Nederlandse literatuur aan de universiteit van Louvain-la-Neuve.
12h30 à 13h45: MIDIS LITTÉRAIRES, RENCONTRE D’ÉCRIVAINS, L’écrivain, un faiseur d’opinions?
Salle de la tapisserie, Halles universitaires à Louvain-la-Neuve.
16h10 à 17h10: ontmoeting met studenten Neerlandistiek.


Februari 2011 - Over de boekenkast van Anne Provoost
Interview in Het Vrije Woord door Magda Michielsen over de boekenkast van Anne Provoost. Verschenen in het februarinummer, p. 34-35.


15 februari 2011 - Nieuwe uitgave van Vallen
Houtekiet bestaat 25 jaar en aan aanleiding daarvan brengt de uitgeverij zes 'longsellers' opnieuw uit, in hardcover. Vallen is er een van. De editie verschijnt half februari 2011. Het is de twintigste druk van het boek.5 februari 2011 - Debat over Marokko
Tussen 27 januari en 20 februari brengt Moussem een tentoonstelling over Marokko&Europa naar de universiteit van Antwerpen. In dat kader spreken Lucas Catherine en Anne Provoost over het beeld van Marokko in Vlaanderen. Samira Bendadi modereert. Dit gesprek gaat door op de Grauwzusterscampus van de Universiteit Antwerpen: Lange St.-Annastraat 7 te Antwerpen, om 15u.


21 januari 2011 - Solidariteitsactie KVS
De kunstenaars en schrijvers die de petitie 'Solidariteit maakt een cultuur groot' die in De Morgen verscheen ondertekenden, houden een benefietvoorstelling in de KVS in Brussel met als titel 'Niet in onze naam'. Deze actie is onder meer een antwoord op de 11 juli-toespraak van Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans. Met Stef Kamil Carlens, Stefan Hertmans, Erik Vlamink, Anne Provoost, en vele anderen. Anne Provoost leest een rouwgebed voor Brussel. Lang is gezegd dat N-VA geen plan had voor Brussel. Langzaam worden echter de contouren zichtbaar van wat de partij met Brussel van plan is: ze willen de stad eenvoudigweg loslaten. Vlaanderen mag zich voorbereiden op het afscheid en het proces van rouw.21 januari 2011 - Interview voor Orde van den Prince
Interview met Jooris van Hulle voor de Orde van den Prince in Zaventem.


18 januari 2011 - Lezing op middelbare school
Anne Provoost leest voor de leerlingen van het Sint-Vincentiusinstituut in Gijzegem.


17 januari 2011 - Interview in Solidair
In Solidair spreekt Anne Provoost met Thomas Blommaert over identiteit en de toekomst van ons land. "Meer dan 200 dagen debatteren over armoede zou ik nog begrijpen”


12 januari 2011 - Creatief schrijven aan journalistenopleiding
Anne Provoost geeft een lezing over creatief schrijven aan de studenten van de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg.


10 januari 2011 - Woordenkramerij bij Klara
In de rubriek Woordenkramerij van het Klara-programma Expresso gaat men op zoek naar woorden in het Nederlands die dringend aan vervanging toe zij. De luisteraars krijgen de vraag om alternatieven voor te stellen. Anne Provoost wil af van het woord Nederlands. Haar motivatie hoor je maandag omstreeks twintig over acht 's ochtends op Klara.
Lees of beluister hier de oproep


8 januari 2011 - Monoloog in Steps
In Steps, het city magazine van Roularta, verschijnt een interview met Anne Provoost.
2010

23 december 2010 - Aanbevelingen voor een beter leven
'Oud/nieuw’-benefietprogramma ten voordele van ‘Music for life’. Schrijvers geven een terug- en/of vooruitblik onder de noemer ‘Aanbevelingen voor een beter leven’ in het auditorium van Bibliotheek Permeke om 20u. Een organisatie van Behoud de Begeerte. Ook Anne Provoost maakt aanbevelingen.


17 december 2010 - Vrijzinnig sermoen in Brussel
Anne Provoost houdt haar vrijzinnig sermoen op de kerstreceptie van Groen!Plus van 15 tot 18 u. In het Groen-Huis Sgt. De Bruynestraat 78-82 te Anderlecht op goed 5 minuten van het Zuidstation.


16 december 2010 - Theaterbewerking van Mijn tante is een grindewal
Liever een ander kind is een theaterbewerking van Lotte Vannieuwenborg. Opvoering om 10 uur en 13.30 uur in het zwembad van het Jan Van Ruusbroeckollege (Forumlaan 4, te Laken).8 december 2010 - Overzichtsboek GAL
Dit jaar werd Gerard Alsteens 70 jaar. Zijn alter ego, GAL, viert zijn vijftigste verjaardag. GAL gaf aan vijftig vrienden een tekening met de vraag om er een tekst over te schrijven. De teksten en afbeeldingen worden gebundeld in een uitgave ter gelegenheid van zijn verjaardag, getiteld GAL - een halve eeuw op het scherp van de snee, uitgegeven door Van Halewyck.24 november - To belge or not to belge
Hebben ‘Belgische schrijvers' wel nog iets met elkaar gemeen? Vier auteurs treden over de taalgrens met elkaar in gesprek en lezen elkaars werk. Serge Delaive, Stefan Hertmans, Caroline Lamarche en Anne Provoost droegen ieder bij aan een dossier met hedendaagse literatuur uit België, dat op 20 november wordt gepresenteerd tijdens het MEETING-festival van het Maison des écrivains étrangers et des traducteurs in Saint-Nazaire (Frankrijk). De auteurs maken van deze gelegenheid gebruik om elkaars werk te lezen en te becommentariëren in Passa Porta. Heeft hun Belgische nationaliteit nog enige betekenis voor hun schrijverschap? Wat roept een term als “Belgische literatuur” bij hen op, en is dat ooit een zinnige term geweest? In hoeverre kennen zij de literatuur aan de andere kant van de taalgrens? Op deze en andere vragen geven de auteurs hun persoonlijke antwoord tijdens gesprekken en voordrachten. Moderator is Piet Joostens.Tweetalige avond in Passa Porta te Brussel, een organisatie van Het beschrijf en Entrez Lire.


21 november 2010 - Kortverhaal in Frans tijdschrift
Rien ne repart tel qu’il est venu, een kortverhaal in briefvorm van Anne Provoost, verschijnt in Franse vertaling in de revue bilingue van M.E.E.T. (Maison des écrivains étrangers et traducteurs de Saint-Nazaire), nr 14, 2010, p 60-67.


19-21 november - Lezing in Saint-Nazaire
Ontmoeting tussen schrijver en publiek in Saint-Nazaire, organisatie van La Maison des Écrivains Étrangers et des Traducteurs de Saint-Nazaire (M.E.E.T.) Franchir la frontière : Rondetafel met Camille Laurens, Anne Provoost, Hubert Klimko. Debatleider Alain Nicolas. Vertaling: Lucie Lavergne. Locatie Base sous-marine, zaterdag van 16u45 tot 18u15.19 november - Het Laatste Oordeel in De Standaard der Letteren
Anne Provoost vertelt over haar liefde voor de korte verhalen van Alice Munro in De Standaard der Letteren. Met een foto van Wouter van Vooren.18-20 november - Lezingen in Cognac
Regarder le soleil staat op de shortlist van de Prix des Lecteurs de Littérature européenne, Cognac, Charente.
18/11 (18u30): Médiathèque de Melle.
19/11 (11u): Centre de Congrès La Salamandre in Cognac.
19/11 (18u30): Médiathèque de Jonzac.
20/11 (10u): Centre de Congrès La Salamandre: 6e editie van Prix des Lecteurs
20/11 (11u30): Uitreiking van Prix des Lecteurs par le Groupe Garandeau et les lecteurs.4 november 2010 - Vertaalworkshop Wroclaw

In het Centrum van Cultuur van de Lage Landen vertalen de Poolse studenten Neerlandistiek van Prof. Barbara Kalla een fragment uit In de zon kijken naar het Pools.27 oktober tot 11 november 2010 - Promotietour Polen
De Poolse uitgeverij EZOP zal op 15 oktober 2010 de vertaling van De arkvaarders (W cieniu arki) uitbrengen. Naar aanleiding daarvan zal de auteur een rondreis door Polen maken. Anne Provoost trekt eerst naar de Adam Mickiewicz-universiteit van Poznan. Samen met haar collega-schrijver Johan De Boose zal ze lezingen geven aan de studenten. Daarna brengt Provoost een bezoek aan Wroclaw, waar uitgeverij Ezop het boek voorstelt, en waar ze gastcolleges geeft aan de Erasmus Leerstoel van de universiteit, evenals een workshop literair vertalen in aanwezigheid van haar Poolse vertalers: Jadwiga Jędryas (Mijn tante is een grindewal, De roos en het zwijn, Vallen) en Ryszard Turczyn (De arkvaarders). Op 6 en 7 november wordt op de boekenbeurs van Krakau het boek aan het beurspubliek voorgesteld. Eerder werden Vallen, De roos en het zwijn, en Mijn tante is een grindewal al naar het Pools vertaald. De Poolse uitgever koos er net als de Amerikaanse, Britse, Australische en Turkse uitgever voor om De arkvaarders uit te geven als een boek voor volwassenen.


November 2010 - Essay in Frans tijdschrift
Het essay van Anne Provoost over de onomkeerbaarheid is nu ook in het Frans vertaald en gepubliceerd. Cher Hans Christian Andersen, Meeting numero 8 de M.E.E.T. (Maison des écrivains étrangers et traducteurs de Saint-Nazaire), 2010, p 137-142.


19 oktober 2010 - 200 kunstenaars pleiten voor een cultuur van solidariteit
In De Morgen verschijnt een open brief van kunstenaars en schrijvers met als titel 'Solidariteit maakt een cultuur groot. Deze actie is onder meer een antwoord op de 11 juli-toespraak van Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans. Lees de brief met petitie


19 oktober 2010 - Lezing in bib van Ieper
Anne Provoost spreekt over haar werk in de bibliotheek van Ieper om 20u.19 oktober 2010 - Lezing in concertzaal van Ieper
Anne Provoost spreekt over haar werk voor de vijfdejaars van het Sint-Vincentiuscollege in de concertzaal van Ieper om 14.45u.


15 oktober 2010 - Poolse vertaling van De arkvaarders
Bij uitgeverij Ezop in Warschau verschijnt de Poolse vertaling van De arkvaarders. De vertaling is van Ryszard Turczyn. Ryszard vertaalde eerder al werk van Harry Mulisch, Willem Elsschot, Simon Vestdijk, Leon de Winter, Arthur Japin.13 oktober 2010 - Lezing in Gentse gevangenis
Anne Provoost leest uit eigen werk in de gevangenis van Gent.


10 oktober 2010 - Interview over atheïsme in in Verbeke Foundation
Viering van 20 jaar georganiseerde vrijzinnigheid in kunstencentrum Verbeke Foundation in Stekene. Anne Provoost spreekt over atheïsme met interviewer Joel de Ceulaer van Knack.
8 oktober 2010 - Debat over geloof en ongeloof
Anne Provoost in debat met Eddy Van Waelderen over atheïsme en geloof in het kader van Kerk open - open kerk in Sint-Willibrordus Borgerhout. Naar aanleiding van haar atheïstisch pamflet Beminde ongelovigen.29 augustus 2010 - Verloren Land, de documentaire
De Canvasdocumentaire Verloren land wordt opnieuw uitgezonden. De makers gaan met Anne Provoost op zoek naar de historische werkelijkheid achter de verhalen van haar grootmoeder Anna over de kinderkolonie in Parijs tijdens de eerste wereldoorlog. Op zondag 29/8 om 22u05.
Het verhaal26 juli 2010 - 21ste Gentse Feestendebatten
Debat over de vraag: hoe maken we de wereld rechtvaardiger, duurzamer en veiliger voor de komende generaties? Met o.a. Marleen Temmerman, Peter Adriaenssens, Koen Raes en Anne Provoost.
Van 14u tot 18u.


16 juli 2010 - Film Falling op tv
Vanavond op EEN is om 23.45u de verfilming van het boek Vallen op televisie. Een film van Hans Herbots.26 juni 2010 - Poolse receptie van De roos en het zwijn
Irena Barbara Kalla bespreekt in het tijdschrift Literatuur zonder leeftijd de receptie van het werk van twee auteurs die precies tweehonderd jaar na Het Journaal van Bontekoe - de eerste Poolse vertaling van een oorspronkelijk Nederlandstalig boek - in het Pools werden vertaald: De roos en het zwijn van Anne Provoost en Bijna iedereen kon omvallen van Toon Tellegen.Juli 2010 - Vallen als e-book
Vallen kun je nu ook lezen als e-boek, het boek downloaden kun je hier. Geschikt voor BeBook, BeBook Mini, Cybook Gen 3, Cybook Opus, PC en Mac. Je kunt ook een fragment op proef lezen.


Juli 2010 - 'Blind Space' in Vallen
‘Blind space’ is a filmic term more widely referred to as ‘off-screen space’ in cinematography. This article explores the visual implications of the ‘out-of-frame’ in two young adult novels, Anne Provoost's Falling (1997) and John Boyne's The Boy in the Striped Pyjamas (2006).
Written by Alice Curry, who gained her BA in English Language and Literature from Oxford University, England, and an MA in Children's Literature from Macquarie University, Sydney. The article was published in International Research in Children's Literature. Volume 31, Page 61-74 DOI 10.3366/ircl.2010.0006, ISSN 1755-6198, Available Online July 2010.Juli, 2010 - De roos en het zwijn in het Macedonisch
De Macedonische vertaling van Provoosts derde roman is klaar. Het boek verschijnt bij uitgeverij Vermillion in Skopje. De vertaling is van Eli Doeze.Juli, 2010 - Vertaling naar het Afrikaans
De arkvaarders, Provoosts vierde roman, wordt in het Afrikaans uitgegeven bij Protea in Pretoria. De vertaler is Daniel Hugo. De vertaling verschijnt in 2012.


20 juni 2010 - Thuisconcert met Dez Mona en Anne Provoost
Vorige zondag wonnen Liesbet De Schepper en Toon Van Mierlo een huisconcert van Anne Provoost en Dez Mona. Het trio - Gregory Frateur, Nicolas Rombouts en Tom Pintens - speelde een intieme set met contrabas, piano en zang en begeleidde Anne Provoost terwijl ze haar brief aan Gregory Frateur voorlas. Anne las ook uit ongepubliceerd werk. Op 27 juni hoor je een verslag van het concert.17 juni 2010 - De kwestie België op OBA Live op Radio 5
Een rondetafelgesprek onder Vlamingen: politicoloog Kristof Jacobs, Anne Provoost en Michael de Cock zoeken naar gelijkenissen en verschillen tussen de Belgische en Nederlandse verkiezingen. In het programma OBA Life van IKON in de Amsterdamse bibliotheek om 20.30u.


15 juni 2010 - Uitreiking Schrijfprijs Nederlands als tweede taal
Naar aanleiding van 30 jaar Taalunie stelde de Nederlandse Taalunie de Taalunie Schrijfprijs NT2 in. Hiermee bekroont de Taalunie de NT2-leerder die het beste verhaal of betoog schreef over het thema ‘de verwondering' of ‘geld maakt niet gelukkig’. Met de prijs wil de Taalunie NT2-leerders stimuleren om te excelleren met een in het Nederlands geschreven tekst. De jury bestaat uit Anne Provoost, Rachida Lamrabet en Rocky Tuhuteru. Vanavond wordt de prijs uitgereikt in het theater Zuidplein te Rotterdam, in aanwezigheid van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Anne Provoost leest het juryverslag. Aanvang om 19.30u.13 juni 2010 - Kandidaat op de Senaatslijst
Op lijst 13 (Groen!) op de 13de plaats kun je op 13 juni stemmen voor Anne Provoost voor de Senaat.4 juni 2010 - Maux et mots des femmes
Discussie over vrouwen en literatuur, een organisatie van festival Par Monts et Par Mots van Villa Départementale Marguerite Yourcenar in Noord-Frankrijk. Met Sylvie Marie De Coninck, Anne Provoost, e.a. in ’t Folk Muziekcentrum, in Dranouter, om 20 uur. De voertaal is Nederlands , met vertaling naar ’t Frans.


19 mei 2010 - Voorlezing nieuw werk in de Academie
Monika van Paemel en Anne Provoost lezen uit hun boek-in-wording voor de leden van de Koninklijke Academie.


16 mei 2010 - Atheïstisch sermoen in Brugge
Anne Provoost geeft voor de middag een lezing over atheïsme in De Werf in Brugge. Een organisatie van het Masereelfonds. Aanvang om 10.30u.14 mei 2010 - Max Havelaar
Op vrijdag 14 mei 2010 is het exact 150 jaar geleden dat Max Havelaar voor het eerst aangekondigd werd in het Algemeen Handelsblad. Om dat te vieren organiseert het Multatuli Genootschap in Amsterdam samen met de HUB (Hogeschool-Universiteit Brussel) een marathonvoorlezing. Van 's morgens 8.00 uur tot 's avonds 20.00 uur zal non-stop voorgelezen worden uit Max Havelaar door 72 lezers, die elk tien minuten voorlezen. Plaats van het gebeuren is de HUB campus Koningsstraat 336, 1030 Brussel. Om 13u leest Anne Provoost.


6 mei 2010 - Lezing over In de zon kijken
De leesclub van Willebroek bespreekt In de zon kijken. Vanaf 20u is Anne Provoost aanwezig, en is de zitting in de bib open voor het publiek.


17 maart tot 15 april 2010 - Writer-in-residence in Bretagne
Anne Provoost is dit voorjaar uitgenodigd als writer-in-residence in het schrijvershuis van Saint-Nazaire in Frankrijk. Lees de brief die Provoost schreef aan de volgende schrijverMaart 2010 - Interview over atheïsme in Vrijzinnig Tijdschrift
Leo De Ley interviewt Anne Provoost over hoofddoeken en blanke mannen voor het Vrijzinnig Antwerps Tijdschrift, jg 7 nummer 4, maart 2010.


7 maart 2010 - Te gek voor woorden
Anne Provoost leest voor op Te gek voor woorden in Muziekcentrum Bijloke te Gent om 15u, samen met Erik Vlaminck, Kristien Hemmerechts, Bernard Dewulf, Pieter Embrechts e.a.


6 maart 2010 - Te gek voor woorden
Anne Provoost lees voor op Te gek voor woorden in Muziekcentrum Bijloke te Gent om 15u, samen met Erik Vlaminck, Kristien Hemmerechts, Bernard Dewulf, Pieter Embrechts e.a.


1 maart 2010 - Departuur in Gent
De Vlaamse Geschiedkundige Kring en Filologica organiseren een literaire en muzikale benefietavond met enkele dichters en prozaschrijvers. De avond wordt georganiseerd ten voordele van de Gentse afdeling van Oikonde, een pleegzorgorganisatie, en bestaat uit twee wandelingen en een slotperformance.


28 februari 2010 - Bespreking van Beminde ongelovigen
In Topic verschijnt de bespreking van Eddy van Waelderen van het atheïstisch sermoen van Provoost. Hij formuleert als gelovige een antwoord op haar atheïstische oproep.21 februari 2010 - Leesclub Westvleteren
Anne Provoost spreekt met de leden van de plaatselijke leesclub over haar werk. Interviewer is Jooris van Hulle. Aanvang om 10.30u, gevolgd door aperitief, in de Sint-Maartenszaal in de Westvleterenstraat.


17 februari 2010 - Te gek voor woorden
Anne Provoost lees voor op Te gek voor woorden in Grimbergen (Strombeek- Bever), samen met Erik Vlaminck, Kristien Hemmerechts, Bernard Dewulf, Pieter Embrechts e.a. C.C. Strombeek 20.30 u 02/263.03.43.


20 januari 2010 - Leesclub Sint-Niklaas
Anne Provoost spreekt met de leden van de leesclub in Sint-Niklaas over In de zon kijken. Aanvang om 20u.


20 januari 2010 - Over Lezen in Koninklijke Balletschool
Anne Provoost spreekt met de leerlingen van de Koninklijke Balletschool Antwerpen over lezen en boeken.
2009

21 december 2009 - In de zon kijken als e-book
In de zon kijken kun je nu ook lezen als e-boek, het boek downloaden kun je hier. Geschikt voor BeBook, BeBook Mini, Cybook Gen 3, Cybook Opus, PC en Mac. Je kunt ook een fragment op proef lezen.


2 december 2009 - Genderrollen in romans van Provoost
Lien Fret onderzocht de genderrollen die personages toebedeeld krijgen in twee jeugdromans van Anne Provoost: De roos en het zwijn en De arkvaarders. Het resultaat van haar onderzoek verschijnt in Literatuur zonder leeftijd.


2 december 2009 - Wat een geluk!
In de avondenreeks Wat een geluk! spreekt Anne Provoost over haar persoonlijk archief of 'musée imaginaire' in het Cultureel Centrum van Wevelgem. Een organisatie van Vormingplus.


25 november 2009 - Lezing in bib van Blankenberge
Anne Provoost spreekt over haar werk in de bibliotheek van Blankenberge om 20u. Jooris van Hulle interviewt.20 november 2009 - Oorlogsliteratuur en -erfgoed
Op De Boot bij de Drie Grachten interviewt Piet Chielens Anne Provoost over het historische verhaal van les enfants de l’Yser en over het voortleven van de eerste wereldoorlog in onze literatuur.15 november 2009 - Schrijverskaravaan in Passa Porta
Debat over Marokko en de Marokaanse literatuur in Passa Porta te Brussel, met Rachida Lamrabet, Joseph Pearce en Anne Provoost en hun Marokkaanse collega-schrijvers Latifa Baqa, Mohamed Berrada, Mohamed Nedali en Abdallah Zrika.14 november 2009 - Schrijverskaravaan in Passa Porta
Literaire voorleesavond Zelfportret van een ander in Passa Porta te Brussel, met Rachida Lamrabet, Tom Lanoye, Joseph Pearce en Anne Provoost en hun Marokkaanse collega-schrijvers Latifa Baqa, Mohamed Berrada, Mohamed Nedali en Abdallah Zrika. De auteurs presenteren zich in het kader van het Moussemfestival aan het publiek tijdens een reeks literair-muzikale avonden. Ze staan stil bij de veranderingen die de laatste jaren in beide landen voelbaar werden. Ze buigen zich over de verbindingen die onder meer door de migratie zijn gegroeid, over taal, meertaligheid en identiteit, hoe het land van de ander hen inspireert en hoe de reis is verlopen. Het avondprogramma vindt plaats in drie talen en minstens evenveel literaire genres, en wordt opgeluisterd door grensoverschrijdende live muziek. Anne Provoost leest haar brief aan Latifa Baqa.13 november 2009 - Schrijverskaravaan in Zuiderpershuis
Literaire voorleesavond Zelfportret van een ander in het Zuiderpershuis te Antwerpen, met Rachida Lamrabet, Tom Lanoye, Joseph Pearce en Anne Provoost en hun Marokkaanse collega-schrijvers Latifa Baqa, Mohamed Berrada, Mohamed Nedali en Abdallah Zrika. De auteurs presenteren zich in het kader van het Moussemfestival aan het publiek tijdens een reeks literair-muzikale avonden. Ze staan stil bij de veranderingen die de laatste jaren in beide landen voelbaar werden. Ze buigen zich over de verbindingen die onder meer door de migratie zijn gegroeid, over taal, meertaligheid en identiteit, hoe het land van de ander hen inspireert en hoe de reis is verlopen. Het avondprogramma vindt plaats in drie talen en minstens evenveel literaire genres, en wordt opgeluisterd door grensoverschrijdende live muziek. Anne Provoost leest haar brief aan Latifa Baqa.13 november 2009 - Brief aan Marokkaanse collega in De Standaard der Letteren
In de Standaard der Letteren verschijnt onder de titel Straatwijs de brief van Anne Provoost aan haar collega Latifa Baqa.3 november 2009 - Boekpresentatie boekenbeurs
Op de boekenbeurs stelt Anne Provoost aan de leden van de pers het voorleesboek van Prinses Laurentien van Oranje voor: Mr Finney en de wereld op zijn kop. De illustraties zijn van Gouden Penseel-winnaar Sieb Posthuma.


1 november 2009 - Postzegel
Ter gelegenheid van de boekenbeurs verschijnt bij de Belgische Post een serie postzegels getiteld 'Boek en Literatuur' (“This is Belgium”) met daarin postzegels van Amélie Nothomb, Hugo Claus, Anne Provoost, Henri Verne et Tom Lanoye. De postzegel werd ontworpen door Gert Dooreman.27 oktober 2009 - La Libre Belgique over In de zon kijken
C’est un étrange récit mystérieux et prenant auquel nous convie Anne Provoost qui fait ici étalage de sa virtuosité piaffante, sa gourmandise des sens, son œil de peintre et son amour fou pour le toucher, les odeurs. \\Un roman poignant, admirablement servi par une sobriété de moyens qui lui confère une étrange poésie et un charme insidieux. Ce pourrait être sinistre, étouffant; il n’en est rien, grâce à l’efficacité du style de l’auteur dont les phrases simples, teintées d’humour noir, font mouche et masquent une sensibilité à fleur de mots.


19-24 oktober 2009 - Literair festival Casablanca en Rabat
In oktober zijn Rachida Lamrabet, Tom Lanoye, Joseph Pearce en Anne Provoost te gast in Casablanca en Rabat. Ze ontmoeten er collega-schrijvers Latifa Baqa, Mohamed Berrada, Mohamed Nedali en Abdallah Zrika. In november zetten ze hun gesprekken voort in Brussel en Antwerpen.
Deze acht auteurs met roots in Vlaanderen en/of Marokko presenteren zich aan het publiek tijdens feestelijke literair-muzikale avonden en debatten. Ze staan stil bij de veranderingen die de laatste jaren in beide landen voelbaar werden. Ze buigen zich over de verbindingen die onder meer door de migratie zijn gegroeid, over taal, meertaligheid en identiteit. Over hoe het land van de ander hen inspireert. Maar bovenal overtuigen ze elkaar en het publiek met de kracht van hun literair werk. Een initiatief van Het Beschrijf, in samenwerking met Moussem.17 oktober 2009 - Emeritaat Rita Ghesquière
Ter gelegenheid van het emeritaat van Prof. Rita Ghesquière wordt haar een festschrift overhandigd. Anne Provoost schreef een bijdrage.


16 oktober 2009 - Protest tegen de Lange Wapper
Protestfeest in de ROMA van Borgerhout, met Campina Reggae, Antwerp Gypsy Ska, Ernst Low, Stef Kamil Carlens, Joke Van Leeuwen en Anne Provoost. DJ after party met Tom Barman.15 oktober 2009 - Protest tegen de Lange Wapper
Protestfeest in CC Deurne, met Syndicato Sonico, Sam Vloemans, Hey Pasoep, Divan Express, Kees Meerman en Anne Provoost.


12 oktober 2009 - Gazet van Antwerpen over Provoosts protest tegen de Lange Wapper
In een interview met de Gazet van Antwerpen vertellen Patricia Peeters, vrouw van Wim van Hees, en Anne Provoost, vrouw van Claeys over de strijd tegen de Lange Wapper in Antwerpen.


7-13 oktober 2009 - Lezingen in Genève en Ferney Voltaire
Anne Provoost spreekt over haar boeken in NTC Genève en in ALN/VNT in Ferney Voltaire (Frankrijk).


2 oktober 2009 - Le Soir bespreekt Regarder le Soleil
"On songe à Joyce Carol Oates, à Annie Proulx, à Alice Munro. Le plus surprenant, c’est qu’Anne Provoost parvienne à les égaler."


2 oktober 2009 - Parutions bespreekt Regarder le Soleil
"Une histoire écrite avec grande retenue. L'élément le plus attachant du roman réside assurément dans les émotions, fortes, éprouvées par les personnages, qui font de leur chagrin quelque chose de noble, de très humain, des sentiments qui nous sont par ailleurs suggérés plus qu'ils ne nous sont décrits."


26 september 2009 - Signeersessies Station Antwerpen
Van 10u30 tot 17u is de literaire stationsroman voor de symbolische prijs van 1€ te verkrijgen in het station. De stationsroman kan ter plekke gesigneerd worden: van 10u30 tot 13u door Joke van Leeuwen, Tom Naegels en Oscar van den Boogaard en van 14u30 tot 17u door Herman Brusselmans en Anne Provoost.

Lees de stationsroman hier (pdf)23 september 2009 - Inhuldiging Centraal Station Antwerpen
Het vernieuwde Antwerpen-Centraal wordt feestelijk ingehuldigd met een stationsroman. Vijf auteurs werken mee aan deze literaire roman: Herman Brusselmans, Oscar van den Bogaard, Joke van Leeuwen, Anne Provoost en Tom Naegels. Vanaf 20 september 2009 zullen zij ieder een dag plaatsnemen in de stationshal om zich te laten inspireren door de vele verhalen van mensen in stations. Op 23 september is het de beurt aan Anne Provoost.18 september 2009 - Protest tegen Lange Wapper
Anne Provoost zet in De Singel haar litanie tegen de Lange Wapper verder.


15 september 2009 - Steunactie vzw Recht op Waardig Sterven
Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de vzw Recht op Waardig Sterven spreekt Anne Provoost op de persconferentie te Wemmel, samen met Etienne Vermeersch en Kurt Defrancq.


13 september 2009 - Ouest France bespreekt Regarder le soleil
"Magistral, attachant et émouvant..."
Lees de bespreking


8 september 2009 - Boekvoorstelling Parijs
Uitgeverij Fayard stelt in Parijs de Franse vertaling van In de zon kijken voor aan pers en boekhandels. In aanwezigheid van vertaalster Marie Hooghe, uitgeefster Mireille Barthélemy, en Anne Provoost, in 6 rue Euler in Parijs.6 september 2009 - Steunactie vzw Ademloos
Anne Provoost leest in de Bourla in Antwerpen een fragment voor uit haar litanie tegen de Lange Wapper voor vzw Ademloos.28 augustus 2009 - Le Monde bespreekt Regarder le soleil
"Regarder le soleil apporte la preuve d’un remarquable univers romanesque et d’un grand talent d’écriture."


27 augustus 2009 - Interview bij Hachette
Hachette interviewt Anne Provoost over Regarder le soleil.


26 augustus 2009 - Livres Hebdo bespreekt Regarder le soleil
"Anne Provoost traite merveilleusement la scène finale qui donne son sens à l'oeuvre."


26 augustus 2009 - Franse vertaling van In de zon kijken
Bij Fayard in Paris verschijnt Regarder le soleil, de Franse versie van In de zon kijken. De vertaling is van Marie Hooghe.24 augustus 2009 - Interview over Beminde ongelovigen
In het magazine van het vrijzinnig centrum Geuzenhuis verschijnt een interview met Anne Provoost over atheïsme.Juli 2009 - Over debuteren
In nummer 128 van het tijdschrift Deus ex Machina schrijft Anne Provoost over het gevaar van debuteren.20 juni 2009 - Debat over atheïsme
Vanaf 14u gaat Anne Provoost met Jean Paul van Bendegem in debat over atheïsme in het Vrijzinnig Centrum Liedts te Oudenaarde. Een intiatief van het Centrum Morele Dienstverlening van Ronse. Inlichtingen: cmd.ronse@uvv.be


19 mei 2009 - Lezen met Recht-Op
Anne Provoost bespreekt twee korte verhalen uit de Biebox (Averbode) met de deelnemers van het leesbevorderingsproject van vzw Recht-Op, in 't Werkhuys van Borgerhout, van 10 tot 12u.


25 mei 2009 - Dagboek uit Estland in De Standaard
Anne Provoost verblijft de hele maand mei in een Ests schrijvershuis aan de Oostzee om er te werken aan haar nieuwe boek. Het huis bevindt zich in het kapiteinsdorp Käsmu op 75 km van Tallinn en een goeie 250 km van St-Petersburg. Karakteristiek voor de kusten van het schiereiland zijn de zwerfkeien die in de ijstijd door gletsjers uit Finland het land op zijn geschoven.12 mei 2009 - Verloren Land, de documentaire
De Canvasdocumentaire Verloren land begint in maart van dit jaar aan een nieuw seizoen. De makers gaan met Anne Provoost op zoek naar de historische werkelijkheid achter de verhalen van haar grootmoeder Anna over de kinderkolonie in Parijs tijdens de eerste wereldoorlog.
Fotomateriaal van grootmoeder Anna in de kolonie1 mei tot 1 juni 2009 - Writer-in-residence in Estland
Anne Provoost resideert deze lente een maand in het Estse schrijvershuis in Käsmu, gelegen aan de Baltische zee.23 april 2009 - Lezing in Diest
Anne Provoost wordt geïnterviewd door de leerlingen van het Sint-Jan Berchmanscollege in Diest.


18 april 2009 - Lezing in de Academie
Anne Provoost geeft een lezing over het gevaar van debuteren voor de leden van de Koninklijke Academie van Taal- en Letterkunde in Gent.


14 april 2009 - Beaufort 03, de catalogus
In 2009 heeft de derde editie plaats van Beaufort 03, de tentoonstelling van hedendaagse kunst aan de Vlaamse kust. In de catalogus van Beaufort 03 vindt de bezoeker informatie over de kunstenaars en kunstwerken die de editie van 2009 uitmaken. Anne Provoost schreef een inleidende tekst. De catalogus verschijnt bij uitgeverij Borgerhoff&Lamberigt, ISBN 978 90 89 310 507.1 april 2009 - Lezing in Noordwijk
Anne Provoost spreekt over In de zon kijken voor de leeskring van Noordwijk om 20u.


25 maart 2009 - Het logboek van Kapitein Beaufort
In 2009 heeft de derde editie plaats van Beaufort 03, de tentoonstelling van hedendaagse kunst aan de Vlaamse kust. Dit logboek is speciaal gemaakt voor kinderen die ook van de kunst willen genieten. Anne Provoost schreef voor dit boek een bewerking van een sprookje van Hans Christian Andersen. Klaas Verplancke illustreert het verhaal. Het boek verschijnt bij uitgeverij Borgerhoff&Lamberigt, ISBN 978 90 89 310 91.24 maart 2009 - Lezing in Chaam (bij Breda)
Anne Provoost leest uit haar werk in de bibliotheek van Chaam, om 20u.


Maart 2009 - Verloren land, het boek
Het boek Verloren land bundelt de oorlogsverhalen van de twee seizoenen van het gelijkname programma op Canvas. De mensen die aan de reeks hebben meegewerkt vertellen over hoe ze hun zoektocht hebben ervaren, wat ze liever nooit te weten waren gekomen, en wat ze wel nog willen uitvissen. Het boek biedt daarnaast de nodige informatie om het verhaal te kunnen plaatsen. Een duik in de familiegeschiedenis, bij uitgeverij Van Halewyck, ISBN 978 90 5617 89 87.4 maart 2009 - Favoriete boeken
De Roma, 't Werkhuys en Recht-Op vzw organiseren maandelijks een literair café in Borgerhout. Het is een moment waarop mensen uit de buurt kunnen komen luisteren naar iemand die vertelt over zijn favoriete boeken. Anne Provoost vertelt over haar lievelingsboeken in 't Werkhuys, Barbara Rotthiers interviewt. Zegelstraat 13 in Borgerhout om 20u30.


2 maart 2009 - Lezing in Deerlijk
Om 19u30 spreekt Anne Provoost in CC D'iefte van Deerlijk voor de leden van de leesclubs van Markant over In de zon kijken.


20 februari 2009 - Poolse vertaling De arkvaarders
Uitgeverij Ezop in Polen maakt een vertaling van De arkvaarders. Vertaler is Ryszard Turczyn.


19 februari 2009 - Brief aan Darwin
De Unie Vrijzinnige Verenigingen (UVV), de vertegenwoordiger van de vrijzinnige niet-confessionele gemeenschap in Vlaanderen, publiceert om de twee maanden het tijdschrift UVV-info. Naar aanleiding van het Darwinjaar antwoorden een aantal schrijvers en filosofen op brieven die Darwin ook werkelijk heeft geschreven. Anne Provoost beantwoordt zijn brief aan J. F. W. Herschel van 23 mei 1861. Ze heeft het over het gebrekkige, niet zo intelligente design van het menselijk lichaam. UVV-Info, nr. 2, maart-april 2009


18 februari 2009 - Portret bij ZIETA
Het cultuurmagazine ZIETA van WTV/Focus, de regionale televisie van West-Vlaanderen, geeft een portret van Anne Provoost.


3 februari 2009: CultuurPrijs Proza
Gisteravond zijn in het cultuurcentrum Hasselt de CultuurPrijzen Vlaanderen 2008 uitgereikt. Dertien personen en organisaties vielen in de prijzen. De CultuurPrijs voor proza ging naar Anne Provoost (In de zon kijken, uitgeverij Querido). Troch werd beloond voor haar film Unspoken, die vanaf 18 februari in de zalen komt. In Mezzo van Radio 1 waren ze samen te gast.3 februari 2009 - CANVAS
Op Canvas kun je bekijken hoe In de zon kijken en de werken van de andere laureaten tot stand komen.


2 februari 2009 - Uitreiking van de CultuurPrijzen
In het cultuurcentrum Hasselt reikt minister Bert Anciaux de cultuurprijzen Vlaanderen 2008 uit. De presentatie wordt verzorgd door Friedl’ Lesage en Pieter Embrechts. CANVAS+ zendt diezelfde avond om 21u30 een special over de CultuurPrijzen uit. In de zon kijken van Anne Provoost is genomineerd voor de categorie Proza, samen met De engelenmaker van Stefan Brijs en Het derde huwelijk van Tom Lanoye. Drie jaar terug was Anne Provoost genomineerd voor deze prijs in de categorie jeugdliteratuur met De arkvaarders.29 januari 2009 - Gedichtendag
Om 12u spreekt Anne Provoost in CC Belgica van Dendermonde in het kader van gedichtendag.


28 januari 2009 - Benefiet voor Gaza
Met Elvis Peeters, Jokke Schreurs, Kristien Hemmerechts, Charles Ducal, Chokri Ben Chikha, Paul Schrijvers, Anne Provoost, Kaye Styles, Chika Unigwe, Bernard Dewulf, Le Trio Perdu, Tom Naegels, Osama Abdul Rasol, ... en vele anderen, om 20 uur in het WCC zuiderpershuis, Waalsekaai 14, 2000 Antwerpen, (steun-) inkom: 8 euro. De opbrengst van de benefietavonden gaat naar het UHWC, een Palestijnse gezondheidsorganisatie olv dokter Yousef Moussa, werkzaam in het Al Awdaziekenhuis in Gaza-stad.24 januari 2009 - Schrijfkamer in Nina
In Nina, de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws, bevraagt Clara Vanmysen Anne Provoost over haar werkkamer.18 januari 2009 - Open Boek Grand Cru in Mechelen
Voor het elfde seizoen al organiseert het Cultuurcentrum Mechelen Open Boek een reeks literair-culturele zondagochtenden waarbij een praatgast kan vertellen over wat hem cultureel bezig houdt. Greet Pluymers bevraagt Anne Provoost om 11u in de Stadsschouwburg, Keizerstraat 3 te Mechelen.


2008


28 december, 2008 - Debat met Benno Barnard
BAFF (het voormalige Raamtheater) organiseert als kerstspecial een debat van Anne Provoost en Benno Barnard naar aanleiding van Beminde ongelovigen. Muzikale gast is dan de zangeres Sofie met pianist Hervé Martens. Ook bas-bariton Wilfried Van den Brande zal even een muzikale acte de présence geven. Moderator is Lucette Verboven. Om 15u in het BAFF, De Vrièrestraat 26, 2000 Antwerpen.18 december, 2008 - De Revisor
In het literaire tijdschrift De Revisor verschijnt in het themanummer Noord een kortverhaal van Anne Provoost getiteld Een nieuw begin.17 december, 2008 - Studium Generale
Aan de universiteit van Utrecht verschijnt in opvolging van het Studium Generale "Opvoeding als spiegel van de beschaving" een moderne antropologie van de opvoeding, uitgeverij SWP Amsterdam, redactie Willem Koops, Bas Levering en Micha de Winter. Het boek is bedoeld voor pedagogen, psychologen, opvoeders, leerkrachten en ouders. Het essay En dan nu het slechte nieuws. Het kind als antagonist van Anne Provoost staat op bladzijde 23-38.16 december, 2008 - Interview over stationsbuurt
Ter gelegenheid van het evenement 'Station in de kijker' wordt Anne Provoost geinterviewd over haar verhouding met de stationsbuurt. In de berbertent in de Van Immerseelstraat om 12u.


15 december, 2008 - Tweespraak
Ter gelegenheid van het nieuwe boek van Guy Vanheeswijck over actief pluralisme organiseert SPES i.s.m. het Centrum Gilis (UA) een eerste tweespraak over de betekenis van actief pluralisme vandaag. De sprekers komen zowel uit vrijzinnige als uit christelijke hoek: Anne Provoost, Marianne Moyaert, Patrick Loobuyck en Guy Vanheeswijck.
17u00: onthaal
17u30: Korte voorstelling van het boek door Guy Vanheeswijck
18u00: Gesprek tussen Anne Provoost, Marianne Moyaert, Patrick Loobuyck en Guy Vanheeswijck + publieksvragen
19u30: receptie
Meer info hier19 november 2008 - Gastcollege Universiteit van Amsterdam
Anne Provoost geeft een lezing voor de studenten van de Amsterdamse universiteit bij Dr. Gerard de Vriend. In het PC Hoofthuis, Spuistraat 134.


November 2008 - Writer-in-residence
Anne Provoost verblijft tijdens de maand november in het Schrijvershuis op de Geldersekade in Amsterdam.20 november 2008 - Viering Antwerpse stadsdichters
Vandaag worden in Antwerpen de vier stadsdichters gevierd: Tom Lanoye, Ramsey Nasr, Bart Moeyaert en Joke van Leeuwen. Voor deze gelegenheid werd een uitgave gemaakt waarin vier keer commentaar wordt geleverd op een gedicht van een van de stadsdichters. Anne Provoost legt de subversiviteit van Joke van Leeuwen bloot.18 november 2008 - Gastcollege aan de Universiteit van Amsterdam
Anne Provoost geeft een gastcollege in het P.C. Hoofthuis, Spuistraat te Amsterdam, om 13u.


10 november 2008 - Het Vrije Woord
Verslag van de Humanistische trefdag "Moraal zonder God" in Gent in Het Vrije Woord.9 november 2008 - Nantes
Adriaan Van Dis, Tommy Wieringa, Oscar van den Boogaard, Annelies Verbeke, Tomas Lieske, Stefan Hertmans, Anne Provoost, Dimitri Verhulst, Benno Barnard en Kader Abdolah spreken op het Europese Literatuurfestival Impressions d'Europe in Nantes. Anne Provoost gaat in debat met Kristien Hemmerechts over 'Maux et Mots de femmes'. Interview door literair critica Margot Dijkgraaf.


4 november 2008 - De nieuwe mythen
PEN-Nederland organiseert in het Goethe Instituut in Rotterdam een dispuut met als thema: de nieuwe mythen. Anne Provoost zit in het panel, samen met Arnold Heumakers en en Piet Meeuse. Jaap Goedegebuure modereert.


3 november 2008 - Writer-in-residence
Anne Provoost vertrekt naar het Schrijvershuis op de Gelderskade in Amsterdam, waar zij de hele maand gaat werken aan haar nieuwe roman 'Een goede moeder'.


1 november 2008 - Boekenbeurs
Anne Provoost signeert op De boekenbeurs bij de stand van Querido van 13u tot 15u.


31 oktober 2008 - Iets met boeken
Nu vrijdag 31 oktober start de 72e editie van de Boekenbeurs. Canvas+, het digitale extra-aanbod van Canvas achter de rode knop, is er bij met een gelegenheidsprogramma. In Iets met de Boekenbeurs praten Jan Leyers en Leon Verdonschot met een reeks mensen uit het boekenbedrijf. Te gast zijn o.a. Rachida Lamrabet, Dirk Draulans, Geert Buelens, Patrick Janssens, Klaas Verplancke, Randall C., Bob Van Laerhoven, Nadia Dala, Wouter Deprez, An Miller en Anne Provoost.


25 oktober 2008 - Trefdag over moraal in Gent
De Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging Gent organiseert voor de tweede maal een trefdag met als titel Moraal zonder god. Anne Provoost spreekt, alsook Johan Braeckman, Joel de Ceulaer en Mathias de Clercq.


24 oktober 2008 - Moeders en grootmoeders
In Actief van vandaag verschijnt een tekst van Anne Provoost over moeders en grootmoeders.


22 oktober 2008 - Schrijvers op postzegels
Hugo Claus, Tom Lanoye en Anne Provoost zijn de Vlaamse auteurs die volgend jaar verschijnen op een postzegel. De Post stelde vandaag in het Planetarium in Brussel haar speciale uitgiften voor 2009 voor. In de reeks 'This is Belgium' komt ditmaal het thema 'Boek en Literatuur' aan bod. Aan Franstalige zijde krijgen de schrijvers Pierre Mertens, Amélie Nothomb en Henri Vernes een postzegel. Ook de Poëziezomers van Watou en de Boekenbeurs in Antwerpen krijgen een zegel.21 oktober 2008 - Hartstocht
Waarom zegt iemand wat ie zegt? Meen je zelf altijd wat je zegt of schrijft? Waarom schrijf je zus of zo? Worden we niet allemaal bepaald door een bepaalde tijdsgeest? Wat leren we over onszelf indien we eens een gedicht of een boek lezen? Maar ook, wat kunnen we over de auteur van een boek leren? Anne Provoost op Hartstocht in de bibliotheek van Herk-de-Stad.


15 oktober 2008 - Lezing in Tervuren
Ontmoeting met leerlingen en ouders van The British School.


4 oktober 2008 - Atheïsme op Het Andere Boek
Debat over religie en het atheïsme op Het Andere Boek, met Johan Braeckman, Dick Pels en Anne Provoost. Een organisatie van Knack-Magazine.29 september 2008 - In de zon kijken bekroond
In de zon kijken wordt in Eindhoven bekroond met de Vrouw&Kultuur debuutprijs 2008.

Lees het juryverslag.5-12 september 2008 - Westhoek en Parijs
Opnames voor het programma Verloren Land van Canvas: Anne Provoost op zoek naar haar grootmoeder Anna in de schoolkolonie in Parijs tijdens de eerste wereldoorlog.4 september 2008 - Vertaaldagen
De universiteit van Utrecht organiseert vertaalateliers in de Lessius Hogeschool met Roemeense en Koreaanse vertalers. Gesprek over de vertalingen met Anne Provoost om 14 uur.11 augustus 2008 - Blauwdruk
In de AMVC-berichtenblad Zuurvrij verschenen, onder de titel Blauwdruk, bijdragen van schrijvers over de vraag hoe hun archief het beste kan worden gearchiveerd.11 augustus 2008 - Interview in de Gazet van Antwerpen
Anne Provoost bejubelt de doorkijkgaten aan de achterzijde van de Zoo. Ze betreurt dat ze maar tijdelijk zijn. Een interview met De Gazet van Antwerpen over de mooie en minder mooie kanten van Antwerpen.


28 juli 2008 - Debat Gentse Feesten
De Gentse Feesten debatten 2008, Organisatie: Vzw. Trefpunt en Democratie 2000, Laurentinstituut, Onderstraat, Gent. Debat over De toekomst van de vrijheid van meningsuiting met Kristien Hemmerechts, Jeroen Olyslaegers, Meindert Fennema, Chokri Ben Chikha, Eric Corijn, Anne Provoost en Stephan Galon. Van 14u tot 18u.


21 juli 2008 - Île d'Amour te Diksmuide
Van 14 en 16u, Île d'Amour met Anne Provoost en Bernard Dewulf. Anne en Bernard schrijven elkaar over de liefde. Een vrouw schrijft vanuit de Kleine Karoo in Zuid-Afrika aan haar teerbeminde, de vader van haar kinderen, die vermist is, vermoedelijk omgekomen. Ze vertelt hem in vijf liefdesbrieven over opgroeien van hun kinderen en over hun verdriet (Anne).
Een schilder schrijft aan zijn vrouw. Zij is er niet meer. Hij wil haar rug schilderen en komt zo tot herinneringen aan haar (Bernard).
Zie 1001 liefdes


20-06-2008 - Beminde ongelovigen te Antwerpen
Anne Provoost leest om 17u haar Atheistisch sermoen voor de Vrijzinnige Dienst van de Universiteit Antwerpen. Meer info op de website van de Vrijzinnige Dienst04-06-2008 - In de zon kijken op shortlist debuutprijs Vrouw & Kultuur
Vandaag werd in Eindhoven de shortlist bekend gemaakt van de Vrouw & Kultuur Debuutprijs. De geselecteerden zijn Marian Donner met 8.30 uur; Opstand, Renske de Greef met Was alles maar konijnen, Marieke van der Pol met Bruidsvlucht, Marylin Simons met Koorddansers, Naema Tahir met Kostbaar bezit, en Anne Provoost met In de zon kijken. Op zondagmiddag 28 september wordt de winnaar bekend gemaakt.01-06-2008 - Nieuwe editie van In de zon kijken bij Libelle
De kaft van de uitgave van Libelle van In de zon kijken is nu klaar. Het boek verschijnt in de zomerreeks van het tijdschrift en is verkrijgbaar in de krantenwinkel.20-05 tot 01-06, 2008 - De arkvaarders in Paramaribo, Suriname
Stichting NANA organiseert sinds 1992 Kinderboeken en Kinderfilmfestivals op de Nederlandse Antillen en Aruba. Partner van NANA voor het Surinaamse programma is de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname. Dit jaar vindt op het festival de literaire danstheaterproductie De arkvaarders in Brokopondo plaats. De productie is gebaseerd op het boek De arkvaarders van Anne Provoost en op poëzie en prozateksten van de Surinaamse dichter Dorus Vrede over het verdrinken van zijn geboortedorp in het stuwmeer van Brokopondo. Ook teksten van Tonke Dragt uit het door Annemarie van Haeringen getekende prentenboek Wat niemand weet, over de ark van Noach, zijn in het script voor de voorstellingen verwerkt. Dit script, waarvoor scenarioschrijfster en danspedagoge Heleen Volman het raamwerk leverde, laat ruimte voor de favoriete passages van de jonge Surinaamse lezers uit de genoemde boeken en gedichten.
Anne Provoost geeft verder lezingen en workshops op het festival en in scholen. Aan de Anton de Kom Universiteit in Paramaribo, IOL – Instituut voor de Opleiding van Leraren, leest ze op woensdagmiddag 21 mei van 16.30 tot 18.30 en dinsdagochtend 27 mei van 9.00 tot 11.00u.


15-05-2008 - Debat in Vooruit, Gent
What’s left of the left?
Is het dan toch zo, ‘wie op zijn twintigste niet links is, heeft geen hart, en wie op zijn veertigste nog links is, heeft geen hersens?’
Met Frank Vandenbroucke, Yves Desmet, Paul Kalma, Bart De Wever en Anne Provoost. Professor Carl Devos verzorgt de inleiding.


15-05-2008 - Panel over Vallen in Diest
Anne Provoost ontmoet de leerlingen van het Sint-Jan Berchmanscollege van Diest. In een panelgesprek stellen zij haar vragen over het schrijven.


06-05-2008 - Midprice van In de zon kijken
De midprice editie van In de zon kijken is vandaag beschikbaar. De kaft is een ontwerp van Brigitte Slangen.30-04-2008 - Panel over De arkvaarders in Onze-Lieve-Vrouw-Waver
Anne Provoost wordt in een panelgesprek geïnterviewd door de leerlingen van het Sint-Ursula-Instituut te Onze-Lieve-Vrouw-Waver.


27-4-2008 - Interview over In de zon kijken in Hasselt
Vorming Plus inviteert Anne Provoost in Hasselt voor een lezing over In de zon kijken en over haar schrijversloopbaan. De lezing vindt plaats in de Cellebroederststraat 13-15. Lieve Maes interviewt.


23-4-2008 - Publicatie van Side by Side
Side by Side: New Poems Inspired by Art from Around the World (Hardcover) van Jan Greenberg ligt nu bij de boekhandel in de US, Canada en UK. Anne Provoost schreef een prozagedicht voor dit boek.19-04-2008 - Interview op Waaiende woorden te Boechout
Op zaterdag 19 april organiseert de Werkgroep poëzie van de cultuurraad op verschillende locaties in Boechout Waaiende woorden, een literair lentefestival. Waaiende woorden gaat over mensen die bewegen over deze aardbol: ze reizen, vluchten, migreren. Al die mensen nemen de omgeving in zich op en laten indrukken en gedachten achter. Om 17u00 praat Anne Provoost met Daan Degrootte in het literair salon.


10-04-2008 - Schrijf- en leesbevordering De Poort te Berchem
Om 18u praat Anne Provoost met lezers over schrijfbevordering in bibliotheek DE POORT, Willem Van Laarstraat te Berchem.


08-04-2008 - Videoverslag Zogezegd in Gent
Jef Maes maakte voor Boek.be een sfeerverslag van Zogezegd in Gent.


07-04-2008 - De Standaard over Zogezegd in Gent
Lees het artikel


07-04-2008 - De Morgen over Zogezegd in Gent
Lees het artikel


6.4.2008 tot 31.12.2008 - 75 jaar Letterenhuis
Kunstenaar Johan van Geluwe maakte een installatie waarmee hij reflecteert over 75 jaar Letterenhuis en over het nut van culturele archiefinstellingen. Daar worden 9 literaire interpretaties aan toegevoegd. Anne Provoost maakt een installatie van voorwerpen die op haar bureau liggen bij het schrijven.05-04-08 - Er was een eens mei in 1968
De dag na het literaire festival Zogezegd in Gent wordt Anne Provoost door Ilse van Hoecke geinterviewd in De Standaard Boekhandel tijdens een auteursontmoeting met als thema: Er was eens een mei in 1968, om 15 uur, Kouter 31 te Gent.04-04-2008 - Zogezegd in Gent: De staat van het boek
Curator Anne Provoost maakt in haar openingsspeech de stand van zaken van Het Boek op.04-04-2008 - Zogezegd in Gent: De verbeelding aan de macht?
De Literaire Lente opent dit jaar op vrijdag 4 april voor de tweede keer met een groots literair festival: Zogezegd in Gent. De artistieke lijn van de avond wordt uitgestippeld door curator Anne Provoost. Zogezegd in Gent is een gezamenlijk initiatief van Boek.be en Radio 1. De organisatie is in handen van Radio 1, realisatie is van Rik Moens en Claudine Jaumotte. Het evenement vindt plaats met de steun van de Stad Gent en de krant De Standaard.


02-04-08 - Weerbaar atheïsme in De Morgen
Wat moeten ongelovigen nog? Zeggen dat god niet bestaat, volstaat niet. Atheïsten moeten zelf een blijde boodschap verspreiden, vindt Anne Provoost, auteur van Beminde ongelovigen en curator van Zogezegd in Gent.


02-04-08 - Interview in De Morgen
Wat is er veertig jaar na mei '68 overgebleven van de Grote Idealen? Op het literaire evenement Zogezegd in Gent gaan meer dan dertig schrijvers op expeditie. Hun weg baant zich langs estafettedebatten, boeken van chocolade en blote prentjes. Curator Anne Provoost stippelt speciaal voor De Morgen een mogelijk parcours uit.


02-04-08 - Interview in Zone 09
Als curator van Zogezegd in Gent, het openingsfestival van de Literaire Lente, haalde Provoost de omstreden fenomenale feminateek van Boon naar Vooruit. ‘Bij die plaatjes dacht ik vooral: hoe aandoenlijk!’.


01-04-08: Interview in Vooys, tijdschrift voor letteren
Vooys heeft het met Anne Provoost over Beminde ongelovigen, In de zon kijken, De arkvaarders en De roos en het zwijn.


01-04-2008 - Het kinderboek als opvoeder
De professoren Bas Levering, Willem Koops en Micha de Winter organiseren aan de Utrechtse Universiteit een cyclus onder de titel Opvoeding als spiegel van de beschaving. Op 1 april 2008 spreekt Anne Provoost over het kinderboek als opvoeder, om 20.00 uur in de Sentaatszaal van het Academiegebouw aan het Domplein 29 in Utrecht. Willem Koops leidt in. Micha de Winter en Bas Levering leiden de discussie met de zaal.


01-04-2008 - Boeken om in te bijten
April begint met Het festival van het eetbare boek. In heel de wereld komen deze week boeken-, kunst- en kookliefhebbers samen om eetbare boeken te bewonderen en op te eten. Anne Provoost nam de literaire chocolatier Marc Vandenbussche in de arm om vrijdag op het festival 'Zogezegd in Gent' 24 bitterzoete hardcovers te serveren.31-03-2008 - Interview over Beminde ongelovigen op Radio 1
Vanavond 31 maart wordt Anne Provoost geinterviewd over haar pas verschenen essay Beminde ongelovigen. Atheistisch sermoen op Radio 1 in Het Vrije Woord.29-03-2008 - Standpunt De Standaard
Tijdens het literaire festival ‘Zogezegd in Gent’ wordt Boons feminateek aan het publiek voorgesteld. Curator Anne Provoost legt uit waarom ze dat doet. ‘Boon heeft de collectie wel degelijk voor de openbaarheid bedoeld.’


23-03-2008 - Interview met Geertje de Ceuleneer op Radio 1
Op Radio 1 bevraagt vanochtend tussen 9 en 10 Geertje de Ceuleneer over de drijfveren van Anne Provoost in het programma DNA.


22-03-2008 - Opinie in De Volkskrant
In De Volkskrant verschijnt op de opiniebladzijden een fragment uit Beminde ongelovigen.


21-03-2008 - Liefdesbrieven
Op de website van Creatief Schrijven verschijnen de komende dagen gaandeweg de liefdesbrieven die Anne Provoost samen met Bernard Dewulf schreef voor het schrijfbevorderingsproject 1001Liefdes. Te vinden op bij de rubriek Gluren, de tweede dialoog.


20-03-2008 - Beminde ongelovigen
De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde organiseert naar aanleiding van het verschijnen van nieuw werk van haar leden in het voorjaar een reeks conferenties voor een breed leespubliek. In hun lezing geven de auteurs toelichting bij hun werk of belichten er een paar aspecten van. Anne Provoost leest uit Beminde ongelovigen. Atheïstisch sermoen n.a.v. het verschijnen van haar essay in de pamflettenreeks van Querido. De voorlezing wordt gevolgd door een debat gemodereerd door Patrick Lateur.


14-03-2008 - Voorpublicatie Atheistisch Sermoen in De Standaard
In de krant De Standaard verschijnt een fragment uit Beminde ongelovigen. Atheistisch sermoen. Ook de religiometer wordt gepubliceerd.


14-03-2008 - Beminde ongelovigen. Atheïstisch sermoen
In de pamfletreeks van Querido verschijnt het essay van Anne Provoost.13-03-2008 - Over oude mensen in De Revisor
Vandaag verschijnt het Revisornummer met als thema het thema van de boekenweek van dit jaar: 'Van oude menschen... De derde leeftijd en de letteren.' In dit nummer staat Twee voedsters, een kortverhaal van Anne Provoost, over een oude en een jonge min.12-03-2008 - Interview op Literatuurplein
Annemiek Neefjes interviewt Anne Provoost voor Literatuurplein naar aanleiding van het verschijnen van Beminde ongelovigen.


10-03-2008 - De Tijd
De beslissing van de provincie Antwerpen om de expositie met erotische foto's uit de Fenomenale Feminatheek van Louis Paul Boon te schrappen, roept hevige reacties op. 'Dat politici een grens trekken over wat artistiek mag en niet mag, is niet meer van deze tijd', zegt schrijfster Anne Provoost, die in de lente een deel van de verzameling van 'Boontje' zal tentoonstellen op het literaire festival Zogezegd in Gent.


10-03-2008 - Voorlezing op Het Voorwoord
Anne Provoost leest voor op Het Voorwoord van Crossing Border in Den Haag, Koninklijke Schouwburt, Korte Voorhout 3, in de Koning Willem I Foyer om 20u.


08-03-2008 - Lezing in Tweebronnen
Anne Provoost spreekt voor een bijeenkomst van Oostenrijkse, Poolse, Turkse, Portugese en Vlaamse literatuurspecialisten, in het auditorium van bib Tweebronnen te Leuven, van 11u30 tot 12u45.


06-03-2008 - Interview bij Desmet Live
Tussen zes en acht vanavond is Anne Provoost te gast in het programma Desmet Live van IKON. Ze vertelt over haar atheïstisch sermoen.03-03-2008 Toelichting van het programma van Zogezegd in Gent op Ramblas van Klara
Beluister het interview


03-03-2008 - Persconferentie Zogezegd in Gent
Om 12 uur stellen Anne Provoost, Boek.be en Radio 1 de nieuwe editie van Zogezegd in Gent voor in het Gentse stadhuis.21-02-2008 - Interview in De Streekkrant over Boons feminateek
“Wij hadden reeds in oktober vorig jaar het plan opgevat om Boons collectie naar Gent te halen. Ons idee heeft dus niets te maken met de beslissing van de bestendige deputatie van de Provincie Antwerpen."


19-02-2008 - Franse rechten op In de zon kijken
Editions Fayard koopt de Franse rechten op In de zon kijken.


13-02-2008 - Vlaams Belang wil Feminateek verbieden
Vandaag werd bekend dat de fractie van Vlaams Belang van plan is een motie in te dienen op de Provincieraad van Oost-Vlaanderen van 20 februari. Met het verzoek om de 'tentoonstelling' van de fenominale feminatheek in de Vooruit op het literaire radio 1 evenement Zogezegd in Gent te verbieden.


11-02-2008 - Saint Amour in De Morgen
Je hebt niet altijd seks nodig om te scoren. Dat bewijst de vijftiende editie van Saint Amour, die zaterdag in première ging in Brugge. De klassieker onder de literaire voorstellingen staat dit jaar in het teken van de zachte liefde, maar gaat toch van hoogtepunt naar hoogtepunt.


09 tot 19-02-2008: Saint-Amour
Anne Provoost leest liefdesbrieven op Saint Amour 2008.

09 februari 2008 20.00u: Stadsschouwburg, Brugge
10 februari 2008 20.00u: De Werf, Aalst
11 februari 2008 20.30u: Westrand, Dilbeek
12 februari 2008 20.00u: Schouwburg, Leuven
13 februari 2008 20.00u: Ancienne Belgique, Brussel
14 februari 2008 20.00u: Stadsschouwburg, St-Niklaas
15 februari 2008 20.00u: Vooruit, Gent
16 februari 2008 20.00u: Cultuurcentrum, Hasselt
17 februari 2008 20.30u: Scharpoord, Knokke
18 februari 2008 20.15u: Stadsschouwburg, Mechelen
19 februari 2008 20.00u: Bourla, Antwerpen


07-02-2008: Zogezegd in Gent: Fenomenale Feminatheek van Louis Paul Boon
Anne Provoost brengt de Fenomenale Feminatheek van Louis Paul Boon naar Zogezegd in Gent. Eerder werd bekend gemaakt dat de geplande fototenstoonstelling in het Antwerpse FotoMuseum werd afgeblazen door de bevoegde deputé Ludo Helsen. In dit audio-interview op Radio 1 geeft Anne Provoost uitleg.


06-02-2008 - Interview in De Morgen over Saint Amour
Wat gaat u voorlezen op Saint Amour? Is het genre van de brievenroman aan herwaardering toe? Wat is het geheim van de goeie liefdesbrief? En erotische literatuur, is dat iets voor u?


06-02-2008 - Bijbeldidactiek en De arkvaarders
Presentatie over bijbeldidactiek door Prof. Dr. Bert Roebben tijdens de 'Dies Academicus' van de Katholieke en Protestantse theologische instituten van de Universiteit Dortmund. Het onderzoeksschrift zal een verslag bevatten over een seminarie rond het zondvloedverhaal van Noah en de literaire interpretatie ervan door Anne Provoost.


03-02-2008: De Zevende Dag: Anne Provoost over de Feminatheek
Bekijk het interview op de website van Klara


03-02-2008 - Interview op ATV

(:atv:)


31-01-2008 - Fenomenale feminateek
Gisteren raakte bekend dat de geplande tentoonstelling met de Fenomenale feminateek van LP Boon in het fotomuseum van Antwerpen door provinciaal gedeputeerde Ludo Helsen werd afgelast.
Curator Anne Provoost van literair festival Zogezegd in Gent haalt Fenomenale feminateek van Boon naar Gent.


28-01-2008 - In de zon kijken op de longlist voor LIBRIS
De LIBRIS-prijs wordt ieder jaar toegekend voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalig boek binnen de categorie literair verhalend proza. De prijs is gemodelleerd naar de Britse Booker Prize. Dat houdt in dat er een longlist wordt gemaakt (28 januari 2008), gevolgd door zes nominaties (25 maart 2008), waarna tot slot een prijswinnaar wordt aangewezen. In de zon kijken staat op de longlist.


07-01-2008 - Onderzoek naar de evolutie in Provoosts oeuvre
Ruth Mariën schrijft bij de faculteit Taal en Letterkunde van de KU Leuven een scriptie over Anne Provoost als auteur op de grens, een onderzoek naar de evolutie in Provoosts oeuvre.


02-01-2008 - Hemelpost in De Morgen
Net als vorige week vroeg De Morgen aan auteurs om een brief aan de hemel te schrijven. Brieven naar het ongewisse, aan verren, aan vertrouwden, aan bewonderden.