Lezingen

Nieuws
Werk
   -Alle
   -Ebooks
   -Luisterboeken
   -Bewerkt/Verfilmd
   -Vertaald
   -Bekroond

Auteur
   -Biografie
   -Bibliografie
   -Prijzen
   -Interviews
   -Standpunt
   -Dissertaties
   -Favorieten

Audio/Video
Foto's
Contact

Nieuws 2007

2007

30-12-2007 - Eindejaarsvragen Het Nieuwsblad
Het Nieuwsblad stelt Anne Provoost een aantal eindejaarsvragen. Wat was de meest opvallende gebeurtenis in uw vakgebied? Wat was de meest opvallende gebeurtenis buiten uw vakgebied? Wat was de meest opvallende gebeurtenis op persoonlijk vlak? Bij het begin van een nieuw jaar maken wij allemaal goede voornemens. Wat is er van in huis gekomen? En gaat u opnieuw goede voornemens maken? Wat verwacht u, hoopt u, vreest u voor volgend jaar?


26-12-2007 - WeL over de romanstructuur
Het tijdschrift WeL van de Universitaire Werkgroep Literatuur en Media vroeg in zijn decembernummer van 2007 aan een aantal auteurs, waaronder Anne Provoost, het volgende. Hecht u bijzonder belang aan de structuur van uw roman, of groeit deze organisch? Hebt u in uw werk een niet-lineaire compositie uitgeprobeerd, welke en waarom?27-12-2007 - Voorstelling nieuwe nummer van De Revisor
In Cafe Schiller op het Rembrandtsplein wordt om 17u het nieuwe nummer van De Revisor voorgesteld. Het is een kliekjesnummer. Aan schrijvers werd gevraagd om tekstfragmenten in te leveren die werden geschreven voor een bepaald boek, maar bij het schrappen uit de eindversie zijn verdwenen. Anne Provoost publiceert hier een weggelaten stuk uit In de zon kijken, met motivatie waarom het stuk niet in het boek terecht kwam.
Kunstenaar: Tammo Schuringa08-12-2007 - Art for Earth
Anne Provoost leest voor op Art for Earth, een initiatief van Tom Kestens, Els Keytsmans en Serge de Gheldere, Koninklijk Circus, Brussel.
Bekijk hier een fotoverslag van Tim Broddin.08-12-2007 - Het Financieele Dagblad selecteert 'must reads'
In de rubriek De beste boeken van 2007 stelt Het Financieele Dagblad de vraag wat de absolute ‘must reads’ van dit jaar zijn. Over In de zon kijken: "Jeugdboekenschrijfster Provoost debuteert met deze roman in de Nederlandse letteren. En hoe! De ongeveer zevenjarige Chloë woont met haar moeder op een paardenranch in de Australische outback. Haar vader overlijdt, haar moeder raakt blind, haar zus ontvlucht het huis. De symbiotische relatie met haar moeder pint het meisje vast op haar plek. Ware Chloë niet zo jong geweest, dan zou deze roman een coming-of-age-novel genoemd worden, zoveel krijgt het meisje aan teleurstellingen en verantwoordelijkheid te verduren. Uitermate verfijnd en subtiel vergroot Provoost details uit. In fraai uitgebeende taal, die bijna etherisch is, weet ze het verdriet en de onmacht van Chloë te vangen, als een vlinder die vermoeid neerdaalt."


04-12-2007 - OP DE CANAPÉ
Jelle van Riet interviewt Anne Provoost OP DE CANAPÉ, een initiatief van Luuk Gruwez in opdracht van de Kunsthumaniora Hasselt en het kunstencentrum Z33. Locatie is de Provinciale Bibliotheek Limburg, Martelarenlaan 17. Aanvang om 12u, einde omstreeks 13u.


30-11-2007 - De Wintertuin
Op het literair festival De Wintertuin te Nijmegen leest Anne Provoost voor uit eigen werk. Zij treedt op in de Karolingenzaal van het Lindenbergtheater. Verder in dit programmaonderdeel Elly de Waard en Paul Ingendaay. Het programma begint om 21.30 uur.


27-11-2007 - De Revisor
Op uitnodiging van de Stichting CPNB en het Nederlands Literaire Productie- en Vertalingenfonds stelt de redactie van De Revisor een nummer van het tijdschrift samen waarin het Boekenweekthema 2008, Van oude menschen... centraal staat. Het themanummer wordt voorgepubliceerd in het Boekenweekmagazine, dat wordt verspreid in een oplage van ruim 125.0000 exemplaren. Met bijdragen van onder anderen Anne Provoost, Ilja Leonard Pfeijffer, Antjie Krog, Manon Uphoff, Anthony Mertens en Allard Schröder. De Boekenweek vindt plaats van 12 tot en met 22 maart 2008.
Vormgeving: Suzan Beijer22 tot 26-11-2007 - European Literary Days in Šiauliai
Anne Provoost leest uit haar werk op de European Literary Days in in de Noord-Litouwse stad Šiauliai.20-11-2007 - Scandinavische literatuur
Ter gelegenheid van kinderrechtendag organiseren de Scandinavische ambassades in Passa Porta in de Dansaertstraat in Brussel een ontmoeting tussen de Scandinavische, Vlaamse en Waalse jeugdliteratuur. Anne Provoost geeft de keynote speech en Scandinavische auteurs lezen voor uit hun werk. Er is ruimte voor debat. Aanvang om 19u. De voertaal is Engels.


20-11-2007 - Macedonische vertaling voor De roos en het zwijn
De uitgever Vermillion in Skopje, Macedonië, beslist een vertaling te maken en uit te geven van De roos en het zwijn.


12-11-2007 - Nederlandse Taalunie
Tijdens de debatdag van de Nederlandse Taalunie in Huis deBuren in Brussel om 10 uur praat Anne Provoost e.a. over de opmars van het Engels in het Nederlandse taalgebied: uitdaging, fait accompli, of blessing? Interviews Martine Tanghe. Meer informatie hier.


11-11-2007 - Boekenbeurs Antwerpen
Anne Provoost signeert van 15 tot 16u op de stand van Colibro en van 16 tot 17u30 op de stand van Querido, zaal 3, stand 313 & 314.


08-11-2007 - Lelystad
Schijvers in de Huiskamer inviteert Anne Provoost naar Lelystad voor een lezing over In de zon kijken en over haar schrijversloopbaan. Op Stadspark 40, aanvang om 14u.


07-11-2007 - Curatorschap Zogezegd in Gent 2008
Anne Provoost is curator van Zogezegd in Gent 2008. Om 11u is ze te gast bij Ruth Joos in het Radio 1-programma Mezzo.01-11-2007 - Interview in Scrittura
"Schrijven is voor mij genieten: ik kom op de mooiste plaatsen, maak de interessantste dingen mee". Scrittura interviewt Anne Provoost.


28 tot 31-10-207 - Istanbul
Altin Bilek Yayinları, de Turkse uitgever van De arkvaarders stelt de vertaling voor op de International Book Fair van Istanbul. De boekvoorstelling vindt plaats op 30 oktober van 8.00 pm tot 11.00 pm. De vertaling werd gemaakt door Gizem Genc. Anne Provoost is aanwezig, samen met Vonne van der Meer, en geeft interviews.25-10-2007 - Vallen in pocketeditie bij Pandora
De pocketeditie Vallen bij Pandora pockets ligt nu in de winkel. Dit is de negende Nederlandstalige editie die van het boek gemaakt wordt, bij evenveel uitgevers. De editie van Houtekiet kende 19 drukken.24-10-2007 - Leuven
De Literaire Leesclub van Leuven leest In de zon kijken. Anne Provoost beantwoordt de vragen van de lezers van 14 tot 16u.


18-10-2007 - Borgerhout
ARGUS, het vroegere Stichting Leefmilieu, viert zijn 5de verjaardag. In zaal De Roma te Borgerhout interviewt Fried'l Lesage verschillende gasten, o.m Anne Provoost en Etienne Vermeersch. Aanvang om 20u.16-10-2007 - Midprice van De arkvaarders
De editie "voor volwassenen" van De arkvaarders ligt nu in de winkel.18-10-2007 - Gent
In Gent vindt voor de tiende keer vanuit vwz Passe-Vite de reeks gesprekken rond het middaguur plaats In de paarse zetel. Anne Provoost is te gast, Griet Pauwels interviewt.


05-10-2007 - Midprice van In de zon kijken
De kaft van de midprice editie van In de zon kijken is nu klaar. Een ontwerp van Brigitte Slangen. Het boek verschijnt in de lente van 2008.28-09-2007 - De Turkse vertaling van De arkvaarders is klaar
Uitgeverij Altin Bilek in Istanbul is klaar met de Turkse vertaling van De arkvaarders: Nuh'un Gemisi. Het boek wordt voorgesteld op de boekenbeurs in Istanbul begin november 2007. Het boek is uit het Engels vertaald door Gizem Genç.27-09-2007 - Beminde ongelovigen. Atheïstisch sermoen
De kaft van het nieuwe essay van Anne Provoost is klaar. Het essay verschijnt op 7 maart 2008. De dreiging van het creationisme, en van andere vormen van extremisme, dwingt de atheïst om argumenten te geven voor zijn niet-gelovig zijn. Het comfort van een samenleving met voornamelijk gematigde gelovigen valt stilaan weg, dus kan de atheïst niet langer de schouders ophalen wanneer hem wordt gevraagd waar de mens nog houvast kan vinden.
Niet geloven is een optie, geen verlies. Het dwingt tot actie in plaats van gelatenheid, zeker gezien de demografische en ecologische veranderingen waar de mensheid voor staat.
Anne Provoost houdt de god-met-het-plan tegen het licht. Ze beschrijft tien graden van (on-)gelovigheid om een antwoord te vinden op de vraag: is Intelligent Ontwerp een extreme vorm van religie, of is het er het wezen van? Ze vertrekt van de grote vragen die elke mens, of hij nu religieus is of niet, zich stelt: wat is de aard van het universum?, en hoe moet ik leven? , en besluit met een atheïstisch sermoen: het is hoog tijd om ingesleten begrippen als ‘redding’, ‘schepping’ en ‘heil’ op te blinken en opnieuw gevoel te verwerven voor het onpeilbare, het metaforische, het overdrachtelijke…19-09-2007 - The Outside Child In and Out of the Book
Vandaag verschijnt de studie The Outside Child In and Out of the Book van Christine Wilkie-Stibbs: 'The book is situated at the intersection between children's literature studies and childhood studies. In this provocative book, Christine Wilkie-Stibbs juxtaposes the narratives of literary and actual "outsider" children to explore how Western culture has imagined, defined, and dealt with various marginalized children, whether orphans, homeless, refugees, or victims of abuse. Children’s/young adult fictions considered include: Malorie Blackman’s Noughts and Crosses trilogy; Mark Haddon’s The Curious Incident of the Dog in the Night-Time; Jacqueline Wilson’s The Illustrated Mum; Shyam Selvadurai’s Funny Boy; Anne Provoost’s Falling; Meg Rosoff’s, How I Live Now; Elizabeth Laird’s A Little Piece of Ground."


16-09-2007 - Zuiderzinnen
Op diverse locaties op het Zuid in Antwerpen lezen auteurs voor Zuiderzinnen voor uit hun werk. Om 15u15 leest Anne Provoost in Auditorium KMSKA (Leopold De Waelplaats) en om 16u15 in Kunstgalerij Ludwig Trossaert (Museumstraat 29).


07-09-2007 - Interview in Letters
Anne Provoost wordt geïnterviewd in Letters, de boekenbijlage van Het Nieuwsblad.


01-09-2004: Afstudeerscriptie over De arkvaarders
Aan de Université de Liège studeert Audrey Lecocq af met een scriptie over De arkvaarders van Anne Provoost aan de Faculté de Philosophie et Lettres.
Lees de scriptie


19-08-2007 - In de zon kijken op de Wereldomroep, herhaling
Herhaling van het interview en radioboek om 21u, zie hieronder.


18-08-2007 - In de zon kijken op de Wereldomroep
Binnenkort worden de Radioboeken wereldwijd in 6 verschillende talen uitgezonden. Dit project van deBuren gaat samen met Radio Nederland Wereldomroep, VPRO Radio en VRT Radio Klara in vertaling in het Frans, het Engels, het Spaans, het Indonesisch en het Papiamento. De editie in het Nederlands word samen uitgezonden met een interview met de auteur. De uitzending loopt van 16u tot 17u, en wordt op zondag herhaald om 21u.


18-08-2007 - Het Grote Verlangen
Het Grote Verlangen is een Nederlands-Vlaams festival dat zich afspeelt in Nederlands Limburg en in Belgisch Limburg. Het programma bestaat uit 3 voorstellingen per deelnemende stad: deze steden zijn Heerlen, Maastricht, Venlo, Roermond, Hasselt, Genk. Op het podium zijn er grensoverschrijdende ontmoetingen tussen Nederlandse en Vlaamse auteurs, interviewers, ook zijn er cross-overs met andere disciplines zoals muziek en theater. Anne Provoost gaat in gesprek met Maren Stoffels. De middag staat onder leiding van Tim Gladdines. Het gesprek beluisteren kun je hier.18-08-2007 - De arkvaarders als Boektopper
De Boektopper-editie van De arkvaarders van Malmberg/Van In is nu klaar. Dit is een schooleditie voor Vlaanderen en Nederland.12-08-2007 - De arkvaarders in Turkse vertaling
Uitgeverij Altin Bilek in Istanbul bereidt een Turkse vertaling van De arkvaarders voor. Het boek verschijnt in november 2007.


21-07-2007 - In Our Own Words verschijnt in de Verenigde Staten
Vandaag verschijnt het zevende volume van In Our Own Words, a generation defining itself. Op de achterzijde staat te lezen: 'A generation revealing its realities through its own words in lyrics, verse, poetry and essays. A generation born 1960 to 1982, caught between the excesses of their predecessors and an uncertain future.'
De bijdrage van Anne Provoost, How I was born, bevindt zich vooraan in het boek, op pagina 20 e.v.13-07-2007 - In de zon kijken genomineerd voor Halewijnprijs
De stad Roermond reikt de Halewijnprijs uit aan schrijvers die nog niet bij het grote publiek bekend zijn, maar wel al voorbij hun debuut. In de zon kijken is genomineerd. Winnaars uit het recente verleden zijn: Esther Gerritsen, Tommy Wieringa, Pam Emmerik, Adriaan Jaeggi, Arthur Japin en Esther Jansma. De andere zes genomineerden zijn: Peter Delpeut met Het vergeten seizoen, Stephan Enter met Spel, Rob van Essen met Het jaar waarin mijn vader stierf, Sanneke van Hassel met Witte Veder, Jan van Mersbergen met Morgen zijn we in Pamplona en Johanna Spaey met Vlucht. De winnaar wordt bekend gemaakt op 10 november 2007.06-07-2007 - De Standaard der Letteren geeft leestips
De Standaard der Letteren geeft een terugblik op de beste boeken die in de eerste jaarhelft verschenen: "Anne Provoost dwingt je tot traag lezen in In de zon kijken, een roman die zich afspeelt op het Australische platteland. Zij vertelt een geschiedenis van verlies en prikkende wonden door de ogen van de kleine Chloë. Vader gaat dood. Moeder wordt blind. De afwisseling tussen dialogen en meer beschouwende hoofdstukken is perfect."


29-06-2007 - VPRO-Gids interviewt Anne Provoost
VPRO-gids geeft leestips voor de zomer. Katja de Bruin stelt Anne Provoost vragen over mildheid van moeders, en het bevattingsvermogen van kinderen.
Foto © Querido23-06-2007 - Favoriete leraar
Elke maandag laat De Standaard iemand hulde brengen aan zijn favoriete leraar. Anne Provoost huldigt haar leraar geschiedenis Herman van Maele.16-06-2007 - Brailleversie van In de zon kijken
In de zon kijken is nu bij Aangepast Lezen ook beschikbaar in braille, boeknummer t228246 (in 9 banden). Eerder al was het beschikbaar gemaakt in audioversie op Aangepast Lezen. Boeknummer a412470, de afluistertijd is ongeveer 8 uur.


13-06-2007 - Midprice van De arkvaarders
In het fonds van Querido verschijnt dit najaar een editie voor volwassenen van De arkvaarders. De kaft is nu klaar.12-06-2007 - Duitse vertaling van En nu het slechte nieuws
Aan de universiteit van Oldenburg verschijnt deze week in de uitgavereeks BIS Und nun die schlechte Nachricht. Das Kind als Antagonist, de vertaling van het essay En dan nu het slechte nieuws van Anne Provoost.

Lees het essay (auf Deutsch)11-06-2007 - Volwassen worden
In Polen verschijnt de uitgave Volwassen worden. Cultuurverschijnsel en literair motief, onder redactie van Dr. Irena Barbara Kalla en dr. Bożena Czarnecka, twee wetenschappelijke medewerkers van de Universiteit van Wrocław (Polen), Leerstoel voor Nederlandse Filologie. De bundel verkent volwassenwording in vijftien visies, en is het resultaat van de samenwerking tussen extramurale neerlandici uit de regio Middeneuropa en daarbuiten. De auteurs komen uit Polen, Hongarije, Slowakije, Servië, Oostenrijk, Duitsland, Zuid-Afrika, Nederland en België. De laatste bijdrage is van Anne Provoost. De essaybundel verschijnt bij ATUT in Warshaw en Neisse Verlag in Dresden.11-06-2007 - Verkiezingsuitslagen
De verkiezingsuitslagen van Kamer en Senaat voor Groen! zorgen ervoor dat er weer groene vertegenwoordiging is in het Federaal Parlement. Samen met Tom Kestens, Gert Bettens, Peter Verhelst en Marijke Pinoy, wil Anne Provoost binnenkort samenzitten om vanuit artistieke achtergrond nieuwe plannen te smeden en initiatieven te ontwikkelen voor meer ecologisch bestuur en meer aandacht voor armoede. Ook Stef Kamil Carlens heeft zich bereid verklaard om mee te denken.


10-06-2007 - Federale verkiezingen
Anne Provoost staat bij de federale verkiezingen van 10 juni op de Senaatslijst van Groen! Ze doet dit samen met een aantal andere artisten, zoals Peter Verhelst, Tom Kestens, Marijke Pinoy, Judith Vanistendael en Gert Bettens.

Provoost is al enige tijd met deze problematiek bezig.06-06-2007 - Art for Earth
Singer-songwriters en hip-hoppers, schrijvers en acteurs, stand-uppers en dj’s verzamelen in 't Arsenaal in Mechelen onder het motto: Art for Earth. Dit is de voorlopige affiche: Peter Verhelst en Anne Provoost (literatuur), Marijke Pinoy (theater), Freddy Devadder (stand-up comedy), Milow, Woodface, Lalalover, Stan van Samang, Loesh en Jef Neve (muziek)….. Peter Tom Jones (wetenschapper) legt voor ons de feiten bloot over de klimaatopwarming. Zijn verhaal wordt de rode draad van de avond. Dave Peters (stubru) is presentator van dienst. Stijn Vandevoorde stelt foto’s van zijn reis naar Antarctica tentoon. Na de show is er een party met dj en visuals.06-06-2007 - Radioboeken vertaald
Binnenkort hoort u Radioboeken niet alleen in Vlaanderen en Nederland in de ether, maar ook wereldwijd in 6 verschillende talen. Dit project van deBuren gaat samen met Radio Nederland Wereldomroep, VPRO Radio en VRT Radio Klara in vertaling in het Frans, het Engels, het Spaans, het Indonesisch en het Papiamento. Vandaag persvoorstelling in het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam.

Beluister de Franse vertaling van het Radioboek van Anne Provoost

05-06-2007 - Boekenkennen interviewt Anne Provoost
Boekenkennen duikt in het leven en het werk van Vlaamse en Nederlandse auteurs. Wat bracht hen aan het schrijven? Hoe groot is de drempelvrees? Welke thema’s vloeien uit hun pen? Deze week is het de beurt aan Anne Provoost. Veerle Keuppens interviewt. Dit is een initiatief van Nok, een culturele organisatie die creativiteit en cultuurbeleving bij een jong publiek wil stimuleren. Dit doen ze door middel van kort- en langlopende artistieke projecten: van workshops over internetpoëzie tot literaire manifestaties voor en door jongeren.


02-06-2007 - Green Day
The Nice Bears, onder leiding van Woodface en Lalalover, nodigen uit op de Green Day op het Steenplein in Antwerpen. Zij zorgen voor de atmosfeer. Er zijn optredens van Kamil Carlens en Tine Reymers. Luckas Van der Taelen en Franscesca Van Thielen interviewen Anne Provoost en vele anderen. De optredens beginnen om 15u, om 14.30u is er een optocht van de Groenplaats naar het Steenplein.31-05-2007 - Le Soir interviewt Anne Provoost
De krant Le Soir bevraagt Anne Provoost over het hoofddoekendebat en de actie van BOEH!


30-05-2007 - Luistereditie van In de zon kijken op Aangepast Lezen
In de zon kijken kan door mensen die niet in staat zijn om te lezen in audioversie worden geleend op Aangepast Lezen. Boeknummer a412470, de afluistertijd is ongeveer 8 uur.


30-05-2007 - Vertaler John Nieuwenhuizen krijgt NSW Premier's Literary Award
John Nieuwenhuizen, de Australische vertaler van De arkvaarders en Vallen, krijgt vandaag de NSW Premier's Literary Award Translation Prize en PEN Medallion ter waarde van $15,000 dollar. John is ook de vertaler van Guus Kuijer en Jan Simoen.29-05-2007 - Actie rond de hoofddoeken met BOEH!
Anne Provoost doet mee aan de actie van BOEH! over de hoofddoeken, die vandaag om 19u wordt voorgesteld in het Ecohuis in Borgerhout.

“Het hoofddoekenverbod aan loketten doet me denken aan de koning van Lederland. Hij ging blootsvoets wandelen door zijn rijk. Onderweg deed hij zich pijn aan glas en stekels, dus gaf hij het bevel om zijn hele koningrijk met leder te bedekken. Tot een kind tegen hem zei: ‘Je kunt beter je voeten met leder bedekken, dan moet niet ons hele koninkrijk worden overtrokken.'
Zo is het ook met de hoofddoeken en met andere geloofs- en overtuigingstekenen. In plaats van ze te verbieden, kunnen we beter een laagje op onze ziel leggen. We kunnen leren om anders te kijken: niet met ergernis, maar met interesse.
Een stadsbestuur kan hierin het voortouw nemen. Ik roep de leden van ons college vandaag op om dat te doen."

Anne Provoost is al langer met dit onderwerp bezig. In januari van 2004 publiceerde zij samen met Manu Claeys begin_of_the_skype_highlighting     end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting     end_of_the_skype_highlighting haar standpunt in De Morgen.


26-05-2007 - Lezen & Cetera
Pieter Steinz interviewt Anne Provoost in het live-boekenprogramma Lezen & Cetera live. De andere gasten van het programma zijn A.F.Th. van der Heijden en A.L. Snijders. Boekhandel Donner, Lijnbaan 150, Rotterdam, van 14.30 tot 16.00 uur.


26-05-2007 - Nederlands Dagblad resenceert In de zon kijken
"Een kind kan zoiets wel voelen, maar niet beseffen, laat staan verwoorden. Chloe krijgt er iets ouwelijks door. Ze blijft als personage wel geloofwaardig, waaruit blijkt hoe stevig Provoost haar neergezet heeft."


21-05-2007 - Vallen in pocketeditie bij Pandora
Pandora pockets beslist om een editie uit te geven van Vallen. Deze editie verschijnt in september of oktober 2007. Dit is de negende Nederlandstalige editie die van het boek gemaakt wordt, bij evenveel uitgevers. De editie van Houtekiet kende 19 drukken.16-05-2007 - Interview met Intensief Magazine
Judith van der Wel interviewt Anne Provoost voor Intensief Magazine. Hoe werkt het vertelperspectief van In de zon kijken, waarom die tegenwoordige tijd, een drama vol leemtes, de banaliteit van verdriet, het verhaal als blokkendoos?


15-05-2007 - VRT recenseert In de zon kijken
Leo De Haes bespreekt In de zon kijken voor de VRT-nieuwssite.


15-05-2007 - 11.11.11. lanceert kunstboekenproject
Lancering van de kunstboeken-actie van 11.11.11, Passa Porta, 11u. Anne Provoost is een van de peters en meters van het project.11-05-2007 - De scriptie van ...
De Scriptieprijs van het Fonds Pascal Decroos vraagt Anne Provoost waarover haar eindthesis ging, en wat ze ervan geleerd heeft.


11-05-2007 - Nieuwe uitgave van De arkvaarders
Querido beslist een nieuwe uitgave te maken van De arkvaarders, dit keer in het fonds voor volwassenen. De uitgave komt in de najaarsaanbieding.


10-05-2007 - Maand van de Filosofie
In de Maand van de Filosofie organiseert CoLibro gesprekken tussen schrijvers en politici. Vanavond gaat Anne Provoost in gesprek met Ingrid Pira (en dus niet met Karel de Gucht, zoals eerst aangekondigd). CC Lier, 20u


09-05-2007 - In de zon kijken in braille
De Blindenbibliotheek beslist om In de zon kijken om te zetten in braille.


09-05-2007 - Kompas over de Federale verkiezingen
Anne Provoost staat bij de federale verkiezingen van 10 juni op de Senaatslijst van Groen! Aan Kompas vertelt ze waarom.09-05-2007 – Herdruk In de zon kijken
Querido beslist een derde druk te maken van In de zon kijken.


08-05-2007 - 8Weekly bespreekt In de zon kijken
"Het is verbluffend hoe achter de schijnbaar objectieve beschrijving van een scène zoveel gevoelens verscholen kunnen gaan."


08-05-2007 - De Groenste Show in Brussel
In de stijl van De Laatste Show interviewt Lucas Vander Taelen Anne Provoost over werk en politiek. Andere gasten zijn Tinne Van der Straten, Hermes Sanctorum, Geert van Istendael en Judith Vanistendael. Muziek van Kloot Per W en Klaas Delrue.
De Groenste Show, Gallerij van het Kultuurkaffee, Brussel, 20u.07-05-2007 - De Groenste Show in Gent
In de stijl van De Laatste Show interviewt Lucas Vander Taelen Anne Provoost over werk en politiek. Andere gasten zijn Vera Dua, Meyrem Kacar, Stefaan Van Hecke, Els Keytsmans, Gert Bettens en Tom Kestens. Muziek van Kloot Per W, Tom Kestens, Gert Bettens en Yves Meerschaert.
De Groenste Show, Zebrastraat Gent, 20u.07-05-2007 - De Standaard der Letteren bespreekt In de zon kijken
"In de zon kijken is een nauwkeurig geformuleerde, broeierige roman, waarin een klein meisje op heel volwassen wijze rouwt om het verleden, om 'vroeger, toen Ilana hier woonde en alles nog van zilver was'."


05-05-2007 - Senaatslijst Groen!
Vandaag worden de verkiezingslijsten van Groen! voorgesteld op het Noorderterras in Antwerpen. Anne Provoost staat op de tiende plaats voor de Senaat.02-05-2007 - Interview in Evita
Evita vraagt Anne Provoost naar dingen die haar inspireren. Dat zijn in de eerste plaats boeken, slapende kinderen en verandering van lichtinval. De meest inspirerende omgeving is voor haar de trein.


01-05-2007 - Interview in ANS
In het Nijmeegs blad ANS verschijnt een interview over In de zon kijken.


01-05-2007 - Opzij bespreekt In de zon kijken
“Provoost weet dit droevige, karige bestaan te vangen in al even karige zinnen.”


27-04-2007 - Tweede druk van In de zon kijken
Vanaf vandaag is in het Centraal Boekhuis de tweede druk van In de zon kijken beschikbaar.


26-04-2007 - Trends bespreekt In de zon kijken
"Provoost schrijft sober maar raak, tokkelt op de gevoelige snaar, maar speelt meer op de suggestie dan op het sentiment."


22-04-2007 - Erfgoeddag
Wat maakt een boek waardevol? Welk boek zou je nooit willen kwijtraken? Wat is voor jou het kostbaarste boek? De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde stelde deze vraag aan de academieleden. Wat is het lievelingsboek van Johan Taeldeman, Geert Van Istendael, Anne Provoost, Patrick Lateur, Anne Marie Musschoot ... en vele anderen.


22-04-2007 - Voorlezing te Sint-Niklaas
In het kader van de Literaire Lente wordt Anne Provoost geïnterviewd door Stijn Meuris op het literaire festival Archipel van Sint-Niklaas.


21-04-2007 - Trouw bespreekt In de zon kijken
"In de zon kijken belicht de ambivalente gevoelens van een kind en een moeder die naast elkaar ieder hun paradijs moeten opgeven; zoals ieder kind en iedere moeder, en dat besef raakt je diep."


20-04-2007 - De Telegraaf bespreekt In de zon kijken
"Provoosts manier van schrijven dwingt respect af, evenals haar taalgevoeligheid. Fraaie formuleringen en aardse scènes wisselen elkaar af, zodat op een niet nadrukkelijke manier een stukje familiegeschiedenis ontstaat."


19-04-2007 - Voorlezing te Brugge
In het kader van de Literaire Lente interviewt Luc Decorte Anne Provoost over haar nieuwe boek In de zon kijken in De Brugse Boekhandel De Meester op de Dyver.


19-04-2007 - Het Parool bespreekt In de zon kijken
"Kijken, begrijpen en observeren vormen het centrale thema van dit doorwrochte juweeltje."


18-04-2007 - Interview in De Morgen
'Als moeder laat je je kind toch ook niet op de reling van een brug lopen, alleen omdat het er misschien niet zal afvallen?' Anne Provoost schreef een nieuwe roman maar door de klimaatkwestie besefte ze dat dat niet voldoende was. Daarom stapt ze in de politiek.16-04-2007 - Interview in het magazine Goed Gevoel
Interview over levensbakens in het magazine Goed Gevoel.15-04-2007 - Voorlezing te Mechelen
In het kader van de Literaire Lente leest Anne Provoost uit haar nieuwe boek In de zon kijken in de bibliotheek in de Moensstraat. Zij leest samen met Johanna Spaey.


15-04-2007 - Interview in Onder Cover, het boekenprogramma van ATV
Anne Provoost vertelt over haar nieuwe boek in het boekenprogramma Onder Cover van Michael de Cock op ATV, meteen na Wakker op Zondag.


14-04-2007 - Voorlezing te Leuven
Anne Provoost wordt om 14u30 geïnterviewd door Stijn Meuris over haar nieuwe boek In de zon kijken in De Standaard Boekhandel van Leuven.14-04-2007 – Elsevier recenseert In de zon kijken
"In de zon kijken is een mooie roman, waarin de verwarrende gedachten en gevoelens van een sensitief meisje op een geloofwaardige wijze worden getekend."


14-04-2007 – Noordhollands Dagblad recenseert In de zon kijken
"Anne Provoost levert weer een juweeltje af. Alles klopt in dit van licht, zon, stof, droogte en onbestemd gevaar zinderende boek."


13-04-2007 – Anne Provoost op de senaatslijst
In de aflevering van De Zevende Dag eind vorige maand maakte Anne Provoost bekend op de senaatslijst van Groen! te zullen staan voor de federale verkiezingen. Tom Kestens van Lalalover en Peter Verhelst zetten deze week dezelfde stap.13-04-2007 – De Groene Amsterdammer recenseert In de zon kijken
"Een brok in m’n keel. In de zon kijken is, nu al, een van de beste debuten van 2007."


11-04-2007 – Thesis over het vertalen van De roos en het zwijn
Aan de Utrechtse Universiteit schrijft Anne-Marieke Buijs een scriptie over het vertalen van De roos en het zwijn naar het Engels, getiteld 'A Tale for Young and Old: The Beauty and the Beast as you have never seen them before.' Zij doet dit onder begeleiding van Cees Koster, docent Vertaalwetenschap en Vertalen Engels aan de Faculteit Letteren. Haar thesis bevat een aantal naar het Engels vertaalde fragmenten.


05-04-2007 – Herdruk In de zon kijken
Querido beslist een tweede druk te maken van In de zon kijken.


07-04-2007 – Trouw bespreekt In de zon kijken
"Anne Provoost (...) debuteert met een grandioos geschreven, beeldende en aangrijpende roman over een meisje op het Australische platteland."


Attach:zogezegd.jpg Δ

06-04-2007 – Boekpresentatie op de Literaire Lente
In de zon kijken wordt voorgesteld op de het openingsevenement van Literaire Lente in de Vooruit te Gent, Zogezegd in Gent, een initiatief van Boek.be en Radio 1. De artistieke lijn van dit evenement wordt uitgestippeld door curator Tom Lanoye.
Beluister een interview die avond opgenomen door Radio 1 (duur: 6'10'')03-04-2007 – Humo over lezen
In de rubriek ‘Het lezen zoals het is’ vertelt Anne Provoost over boeken en lezen.01-04-2007 – Interview op Radio 1, Gulliver
Barbara Rottiers interviewt Anne Provoost over In de zon kijken.


31-03-2007 – Het Financieel Dagblad recenseert In de zon kijken
"Wie zo veel uitersten zo natuurlijk in elkaar weet te voegen, heeft niets anders dan een Geheimtip geschreven. Een subtiel verhaal, voor de liefhebber."


30-03-2007 – De Volkskrant recenseert In de zon kijken
"Provoosts zinnen bezorgen je de rillingen. Soms dringt pas anderhalve alinea verder door hoeveel gemis, heimwee of verlangen erin lag besloten."


30-03-2007 – Interview in De Standaard der Letteren
Jelle van Riet interviewt Anne Provoost over In de zon kijken.29-03-2007 - In de zon kijken verschijnt
Negenentwintig maart is de verschijningsdatum van In de zon kijken.
Meer over In de zon kijken27-03-2007 - In de zon kijken deel van boekencampagne Greenpeace
Uitgeverij Querido drukte In de zon kijken op FSC-gelabeld papier en zet zich daarmee in voor de boekencampagne van Greenpeace.
Lees het persbericht27-03-2007 – Interview op Klara, Ramblas
Annemie Tweepenninckx interviewt Anne Provoost over In de zon kijken.


Attach:zeven.jpg Δ

25-03-2007 - De zevende dag
Interview met Annelies Beck naar aanleiding van het verschijnen van In de zon kijken.
Bekijk de uitzending (duur: 9'58'')24-03-2007 - Interview met Gazet van Antwerpen
'De langverwachte roman voor volwassenen', kondigt uitgeverij Querido de nieuwe aan. In de zon kijken is haar meest intimistische werk totnogtoe. De redenen legt Anne Provoost bloot in dit gesprek met redactrice Martine Cuyt.


23-03-2007 - Climax in De Standaard der Letteren
De Standaard der Letteren vraagt schrijvers terug te blikken op een literair hoogtepunt in hun carrière.17-03-2007 – Interview op Radio 1, Neon
Nikki Aerts interviewt Anne Provoost over In de zon kijken.


12-03-2007 - Kortverhaal in De Revisor
Op uitnodiging van de Stichting CPNB en het Nederlands Literaire Productie- en Vertalingenfonds stelt de redactie van De Revisor een nummer van het tijdschrift samen waarin het Boekenweekthema 2008, Van oude menschen... centraal staat. Het themanummer wordt voorgepubliceerd in het Boekenweekmagazine, dat wordt verspreid in een oplage van ruim 125.0000 exemplaren. Met bijdragen van onder anderen Anne Provoost, Ilja Leonard Pfeijffer, Antjie Krog, Manon Uphoff, Anthony Mertens en Allard Schröder. De Boekenweek vindt plaats van 12 tot en met 22 maart 2008.06-03-2007 - 14 schrijvers schrijven Elsschot
Nieuwe kaas, het speciaalnummer van het literaire tijdschrift DW&B, waarin schrijvers een antwoord geven op de verhalen van Willem Elsschot, verschijnt vandaag. Koen Peeters en Jeroen Overstijns verzamelden 12 apostelen rond zich die elk hún Elsschot uitdragen. Anne Provoost, Paul Bogaert, Saskia de Coster, Kristien Hemmerechts, Peter Holvoet-Hanssen, Atte Jongstra, Martine Cuyt, Yves Petry, Tom Lanoye, David Van Reybrouck, Benno Barnard en Koen Rymenants breken het brood; Michiel Hendryckx (zie foto rechts) en Charlotte Lybeer legden het tafereel vast op beeld. Anne Provoost schreef een antwoord op Elsschots Een ontgoocheling.28-02-2007 – Verjaardag Woutertje Pieterse
Harm de Jonge heeft de Woutertje Pieterse Prijs 2007 gekregen voor Josja Pruis. Aan de Woutertje Pieterse Prijs is een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro verbonden. Deze prijs voor kinder- en jeugdboeken werd daarmee voor de twintigste keer uitgereikt. Omdat het een verjaardag was, waren alle prijswinnaars van de vorige jaren aanwezig.28-02-2007 – Doctoraalthesis over De arkvaarders
Aan de Universiteit van Tilburg rondt Maayke van de Goorberg-Jansma haar theologiestudie af met een doctoraalthesis over De arkvaarders met als titel: Uitverkiezing: geen geluk om mee te koop te lopen. De referenten waren dr. Bert Roebben, prof. dr. Doris Nauer. Dr. Helma van Lierop-Debrauwer van de faculteit Letteren begeleidde bij het schrijven van de literaire hoofdstukken.


28-02-2007 – Lessuggesties bij bekroonde boeken
Om het basis- en voortgezet onderwijs aan te moedigen de boeken op school te bespreken zijn er lessuggesties bij ieder van de 8 titels uit de 'schatkist'-serie gemaakt van de bekroonde boeken van de Woutertje Pieterseprijs. De lessuggesties werden geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter) en mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Stichting Lezen.


27-02-2007 - Anne Provoost genomineerd voor de Hans Chr. Andersen Awards 2008
De nationale sectie van IBBY nomineert Anne Provoost voor de Hans Christian Andersen Awards 2008.
De Hans Christian Andersen Award wordt ook wel de Kleine Nobelprijs genoemd. Het is de hoogste eer die je als jeugdboekenschrijver kunt ontvangen (1988 Annie M.G. Schmidt en in 2004 Max Velthuijs). De nationale secties van het International Board on Books for Young People (IBBY) nomineren telkens een auteur en een illustrator. De illustrator die die jaar is genomineerd is Kitty Crowther.
De prijs wordt uitgereikt op het tweejaarlijkse IBBY congres dat volgend jaar in Denemarken plaatsvindt. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Kinderboekenbeurs in Bologna in april 2008.


27-02-2007 - Lezing in Keulen
Lezing op het congres rond jeugdliteratuur in de stadsbibibliotheek van Keulen, in opdracht van het Institut für Romanische Philologie der RWTH Aachen, Lehrstuhl I - Prof. dr. A. Begenat-Neuschäfer.


26-02-2007 – Boek Magazine over In de zon kijken
In Boek Magazine verschijnt een interview van Yvonne Brok met Anne Provoost over haar nieuwe boek. Waarom is in het boek het kijken zo belangrijk? Wat is de rol van het land? Wat heeft het te maken met verstedelijking?
Met foto's van Wim van der Spiegel.26-01-2007 – Poolse vertaling van De arkvaarders
Uitgeverij Ezop van Warschau, de uitgever die in oktober vorig jaar de Poolse vertaling van Vallen uitbracht, heeft beslist nu ook een vertaling uit te brengen van De arkvaarders.