Lezingen

Nieuws
Werk
   -Alle
   -Ebooks
   -Luisterboeken
   -Bewerkt/Verfilmd
   -Vertaald
   -Bekroond

Auteur
   -Biografie
   -Bibliografie
   -Prijzen
   -Interviews
   -Standpunt
   -Dissertaties
   -Favorieten

Audio/Video
Foto's
Contact

Persbericht

Persbericht Gouden Zoen voor De arkvaarders
17 april 2002

Provoost opnieuw winnaar Gouden Zoen

Anne Provoost ontving vanochtend haar tweede Gouden Zoen, de prijs voor het beste jeugdboek voor jongeren van 12 tot 16 jaar. Vandaag werd De arkvaarders bekroond, in 1997 was het De Roos en het Zwijn.

De Zoenjury, onder voorzitterschap van Dick Schram, bijzonder hoogleraar Leesgedrag, verkoos in totaal vijf boeken. Zilveren Zoenen werden uitgedeeld aan Het Zwarte Slik van David Almond en aan De zon is een maffe god van Jon Ewo. Tevens waren er twee Eervolle Vermeldingen: één voor De laatste brief van Hanneke de Jong en één voor Schuldig van Nancy Werlin.

Anne Provoost (1964) heeft een aantal romans voor jongeren geschreven, die door meerdere jury's zijn bekroond. De arkvaarders is het verhaal van het meisje Re Jana, die in de Ark van Noach gesmokkeld wordt door haar geliefde Cham, de zoon van Noach. Volgens het juryrapport: "Het lezen van De arkvaarders is een indringende ervaring. Het proeven van de rijkdom van de taal betekent een ware sensatie, de beschouwingen raken diep en stemmen tot nadenken en ondanks de bekendheid van het verhaal is er de spanning van het verloop van de gebeurtenissen. […] Het is een magistrale roman. Wie het boek gelezen heeft is een ervaring rijker."

De Zoenen zijn jaarlijkse prijzen voor boeken voor de jeugd van 12 tot 16 jaar. Zij vormen de schakel tussen de Griffels, voor kinderboeken tot 12 jaar, en de literaire prijzen voor volwassen literatuur. De Zoenen zijn onderdeel van een jeugdboekencampagne, die tot doel heeft het lezen onder jongeren te bevorderen. Het tijdschrift S.Y.P.R.A.B. en de Jonge Jury zijn ook onderdeel van deze jeugdboekencampagne. De Prijs van de Jonge Jury 2002 wordt op de dag na de prijsuitreiking van de Zoenen bekendgemaakt, op donderdag 18 april, de Dag van de Jonge Jury.