Lezingen

Nieuws
Werk
   -Alle
   -Ebooks
   -Luisterboeken
   -Bewerkt/Verfilmd
   -Vertaald
   -Bekroond

Auteur
   -Biografie
   -Bibliografie
   -Prijzen
   -Interviews
   -Standpunt
   -Dissertaties
   -Favorieten

Audio/Video
Foto's
Contact

Verfilming

Filmrecensie door een scholier, 27 april 2002
Ilse Moens, 6 Latijn-moderne talen

.../...
Lucas, gespeeld door en zeer overtuigende Lee Williams, logeert samen met zijn moeder in het huis van zijn overleden grootvader. Lucas ziet er zijn jeugdvriendinnetje, Caitlin terug. De rol van Caitlin wordt vertolkt door Angela Bettis, die met haar lichaamstaal veel meer uitdrukt dan met woorden. Lucas komt in contact met Benoţt, een onverbeterlijke mooiprater en racist in hart en nieren. Hij be´nvloedt Lucas, met emotionele chantage als belangrijkste wapen. Benoţt wordt gespeeld door Koen de Bouw. Hij speelt een Fransman, maar het lukt hem niet goed om Engels te praten met een Frans accent. Hij heeft wel sprekende ogen, waarin hij perfect een valse blik kon toveren.
Terwijl Lucas steeds dieper in de put raakt en zich in de problemen werkt, ontdekt hij dat het verleden van zijn grootvader niet zo goed was als hij dacht. Uiteindelijk beseft hij dat hij verkeerd bezig is en probeert hij zijn fouten goed te maken.

De choreografie was goed uitgewerkt. Wanneer Cailin danste kon je precies zeggen hoe ze zich voelde.
Het dorpje en de huisjes in de Provence gaven de sfeer goed weer. Het was ongeveer de omgeving die ik zag in mijn verbeelding, wanneer ik het boek las. Ook de belichting was perfect.
Er werd niet echt gebruik gemaakt van flashbacks en flashforwards. Over verwijzingen naar het verleden en toekomst werd uitsluitend gepraat.
De kleding was hedendaags, met uitzondering van enkele kledingstukken van Lucas. Het ritme is goed, de gebeurtenissen kunnen bezinken en geordend worden. Er is geen enkel moment dat je in de war geraakt.

Natuurlijk zijn er enkele verschillen met het boek, zoals bij alle verfilmingen. Zo was het herfst in de film en zomer in het boek. Ook werden Caitlin en Lucas verliefd, terwijl dat niet het geval is in de geschreven versie van het verhaal. De verschillen worden meestal veroorzaakt door de mogelijkheden die een verfilming biedt en ze worden gebruikt om extra dimensies te creŰren.

De soundtrack wordt gebracht door Axelle Red en Praga Kahn.
Ik vond de film wel goed, vooral omdat hij aanzet tot denken, maar ik zou hem niet uit eigen beweging gaan bekijken. Misschien komt dit door het gebrek aan reclame, of gewoon omdat het een Belgische film is. Het is geen spectaculaire film, zoals wij gewend zijn, maar het is wel een film met inhoud.

Al bij al ben ik blij dat ik deze film gezien heb. Het is een aanrader.