Lezingen

Nieuws
Werk
   -Alle
   -Ebooks
   -Luisterboeken
   -Bewerkt/Verfilmd
   -Vertaald
   -Bekroond

Auteur
   -Biografie
   -Bibliografie
   -Prijzen
   -Interviews
   -Standpunt
   -Dissertaties
   -Favorieten

Audio/Video
Foto's
Contact

Standpunt

Gazet van Antwerpen, 30 november 2002
Kristin Matthyssen

"Mohammed hield een grote belofte in"

Vriend vermoorde jongen leidt ingetogen versie 'Borgerhout Showt' in

''Foto Onderschrift : Jeugdauteur Anne Provoost met dochter Martha en buurjongen Maxim in haar stadstuintje in Borgerhout. 'Ik ben ook een migrant, uit West-Vlaanderen, en woon hier doodgraag.'

De timing was ongelukkig. Borgerhoudt van mensen, een burgerbeweging die werk wil maken van een leefbaar Borgerhout, had al wekenlang op donderdag 28 november een grote feestavond Borgerhout Showt gepland. Maar het feestelijke was er wel af, na de moord op Mohammed Achrak en de daaropvolgende rellen. Na lang beraad besloot de organisatie toch om de showavond door te laten gaan. Rachid, een vriend van de vermoorde islamleraar, zorgde voor het meest beklijvende moment.

Schrijfster Anne Provoost ruilde jaren geleden West-Vlaanderen voor de Antwerpse probleembuurt Borgerhout. Ze is nog altijd blij dat ze zich niet liet afschrikken door alle vooroordelen. "In zekere zin ben ik zelf ook een migrant, maar ik woon hier doodgraag", vertelt Provoost, die actief is in de beweging Borgerhoudt van Mensen. Voor deze showavond waren ze te gast bij Rataplan, die al twee jaar film-, muziekavonden en theateroptredens voor en door de buurt organiseert in een voormalige parochiezaal in de Wijnegemstraat.

Pronken

Anne Provoost geeft toe dat ze lang getwijfeld hebben om de showavond te laten doorgaan. "We wilden pronken, een kleurrijke, feestelijke avond verzorgen, om te laten zien dat het hier god wonen is. En dan gebeurde die vreselijke moord. Maar als je 't feestelijke wegneemt, dan kun je nog laten zien dat hier zo veel goeds gebeurt. Als we heel de boel hadden afgelast, dan geef je toe aan extremen, aan zwart-wit. Heel belangrijk voor ons was dat Rachid, een vriend van Mohammed, bereid was om een brief te komen voorlezen. Die brief drukte vooral de appreciatie uit voor het karakter van Mohammed."

Provoost vindt dat de focus ook wel eens op het slachtoffer mag, en niet op de rellenschoppers. "Als ik Rachid bezig hoorde, was Mohammed een heel genuanceerde jongen. Iemand die zeer met vorming en integratie bezig was, een echte crossover gast. Hij hield een grote belofte in. Rachid heeft ook opgeroepen voor een faire rechtszaak."

Na het aangrijpende optreden van Rachid volgde het programma zijn uitgestippelde weg, alleen iets ingetogener. Zo stonden er verschillende interviews op het programma, onder meer met districtsschepen Stefan Lauwers. Verder was er ook een videoreportage over zaalvoetbalploeg 't Job, waar veel Marokkaanse jongeren spelen. Deze ploeg stond twee seizoenen geleden nog in derde nationale en voetbalde zich in geen tijd bij de elite van het Belgisch zaalvoetbal.

Medewerkers van de populaire lokale radiozender Multipop brachten een aangepaste achtergrondsound tijdens de pauze. Ook erg gesmaakt waren de optredens van de Togolese gemeenschap in Borgerhout. De legendarische cinemazaal Roma, waar de vzw Rataplan allerlei buurtevenementen plant, stond eveneens in de kijker.