Lezingen

Nieuws
Werk
   -Alle
   -Ebooks
   -Luisterboeken
   -Bewerkt/Verfilmd
   -Vertaald
   -Bekroond

Auteur
   -Biografie
   -Bibliografie
   -Prijzen
   -Interviews
   -Standpunt
   -Dissertaties
   -Favorieten

Audio/Video
Foto's
Contact

Recensies

Veerle Uyttersprot in Pluizer:
‘Ik wil naar verder’ is een verhaal van weinig woorden, waarin vooral veel moet worden gekeken, gebladerd en teruggebladerd. Dit prentenboek bestaat uit afwisselend hele en halve kartonnen pagina’s waarin verschillende personages (vijf in totaal) naar verder willen, weg van het bekende. Visje, Poesje, Meisje, Spookje en Wezentje, allemaal trekken ze de deur achter zich dicht. Anne Provoost vertelt vijf keer een gelijkaardige situatie in sobere, repetitieve zinnen.
Wie niet aandachtig kijkt en leest, is snel klaar met dit boek, dat ogenschijnlijk vijf eenvoudige, losse scènes laat zien. Maar wie de tijd neemt, merkt dat er een heel universum van klein naar groot (en weer terug) wordt ontvouwd, waar alles met alles samenhangt en dat zowel in beeld als in woord. Door middel van de halve pagina’s slaagt illustratrice An Candaele er ook in om in één scène verschillende tijdsmomenten en emoties te laten zien. Wie achter blijft, ervaart de dingen doorgaans anders dan wie de deur achter zich dichttrekt.
‘Ik wil naar verder’ is een fraai boek om samen met oudere kleuters (vanaf ongeveer vijf jaar) te lezen, te doorbladeren en terug te bladeren.

Eric Vanthillo in Pluizuit
Dit filosofische prentenverhaal boordevol mysterie en fantasie laat zich pagina na pagina ontdekken. De vele herhalingen werken als een mantra en de fijne variaties en veranderingen scherpen de aandacht van de lezer en voorlezer/luisteraar aan. Provoost is zuinig met haar woorden. Zij boetseert als het ware zinnen die blijven hangen en tot nadenken stemmen. Haar woordenschat is beperkt maar gevarieerd.
De prenten van Candaele ogen als sprookjesachtige taferelen door hun zachte kleurpotloodtinten. Zij schetst voorzichtige prenten waarop veel te ontdekken valt.
Bijzonder mooi en origineel hoe je in elke prent de vorige wereld ontdekt in de glazen sneeuwbol, in het aquarium, in de televisie, of in het huis. En ook bijzonder hoe de laatste scène subtiel aansluit bij de eerste.
Een geheel waar over nagedacht is en dat ook zijn publiek doet nadenken. Want dit is duidelijk een gelaagd verhaal waarin veel te ontdekken valt.
De bijzondere uitgave met stevige pagina's in karton is mooi vormgegeven door Dries Desseyn van Studio Oranje. De halve pagina's, die functioneren als flappen, geven telkens goed de actie en het gevolg ervan of de sfeerverandering weer. Een mooi geheel dat de nodige aandacht verdient. Vandaar een knappe aanrader!

Ria Dorssemont op Leesplezier.net:
Het verhaal zit ingenieus in elkaar omdat elk fragmentje schijnbaar los staat van het vorige maar er wel degelijk deel van uitmaakt. De illustraties maken dat op een bijzonder vernuftige en fantasievolle manier duidelijk. En zo ontstond een mooi, kleurrijk en intrigerend kartonboek met een filosofische inslag. Knap bedacht en pittig uitgevoerd.

André OYEN op Ansiel:
"Beide dames lieten hun grote talent samensmelten om er één groot boek uit geboren te laten worden. De kunst en de passie springen al meteen van de cover. Het is ook een boek dat meteen tot de verbeelding spreekt door woord en beeld en samen met luisteraartjes of meelezertjes kun je er nog meer uithalen als eenieder zijn of haar verbeelding laat werken. Het verhaal begint met visje. 'Ik ga,' zegt Visje. 'Waar ga je naartoe?' vraagt vader. 'Gewoon, naar verder.' Ook Poesje, Meisje, Spookje en Wezentje trekken de deur achter zich dicht. Ze gaan steeds verder naar verder. Ze vinden er geen einde aan. Lopen ze in cirkels? Want waar is verder en wat wil je er vinden? Gaan dromen uitkomen of sneuvelen. We kunnen met zijn allen dromen of realistische vragen over hoe het verder moet en of er grenzen zijn. Met dit prachtige boek kan je samen met kinderen vanaf vijf een hele stap in de wereld zetten."

(jpg)