Lezingen

Nieuws
Werk
   -Alle
   -Ebooks
   -Luisterboeken
   -Bewerkt/Verfilmd
   -Vertaald
   -Bekroond

Auteur
   -Biografie
   -Bibliografie
   -Prijzen
   -Interviews
   -Standpunt
   -Dissertaties
   -Favorieten

Audio/Video
Foto's
Contact

Denkvragen

Vragen opgesteld door 6de ASO van het Sint-Amandscollege in Kortrijk, onder begeleiding van Fred Six

Hoe kwam je op het idee een sprookje als uitgangspunt voor je roman te nemen? En waarom precies het sprookje van De schone en het beest? Waarom niet meteen een (realistisch) verhaal over een opgroeiend meisje en haar problemen?

Waarom laat je het hele gebeuren zich afspelen in de Middeleeuwen? Bemoeilijkt dat de actualisering van de thematiek niet? (heksen, pokkenplaag, bijgeloof...)?

Betekent kiezen voor een sprookje dat er in je roman ook zoiets als een moraal zit? Heb je een "boodschap"? Wil je bij iets commentaar geven? Wil je iets duidelijk maken?

In tegenstelling tot de meeste sprookjes heeft je roman een open einde. (Thybeert wordt geen mooie prins, ze trouwen niet ...). Heeft dat iets te maken met haar dilemma: Thybeert of vader, afkeer of liefde, medelijden of liefde?

Het motto blijkt een verwijzing te zijn naar de vaderfiguur. Hij verliest geleidelijk zijn rechtvaardigheidsgevoel, zijn verantwoordelijkheidszin. Is dat een belangrijk thema?

Rosalena verliest vroeg haar moeder. En haar vader is meestal op reis. Van een opvoeding is eigenlijk geen sprake. Waarom voor zo'n situatie gekozen?

In Rosalena zijn blijkbaar twee min of meer tegengestelde krachten aan het werk. Waarom heb je hiervoor engelen en elfen verzonnen? En niet b.v. engelen en duivels? (scherper contrast)
Eenmaal lijken de elfen zichzelf tegen te spreken (108). Klopt dat?

Waarom zadel je Rosalena op met een bovennatuurlijke (onaantastbare) schoonheid, die zoveel (bijna alles) teweegbrengt?

Waarom laat je zo een knap meisje zich bevredigen door een knobbelzwijn? Een gewaagd staaltje erotiek? Lelijke Zoran verdwijnt uit haar leven. Met Zoran haar kind-zijn? Waarom laat je dat mooie meisje dan weer verliefd worden op een ander monster?

Heeft Rosalena speciale gaven? Is ze een heks? Welke betekenis heeft het intrigerende verhaal van de man in het bos die haar verkracht? (een droom? Halewijn?) Het verhaal is er plots, zonder aanleiding.

Rosalena is een meisje in haar puberteit. Vanwaar die vreemde fantasieŽn? (droom van moeder, dubbelgeest, man met mes ...). Is dat reŽel?

Rosalena lijkt zeer naÔef. Ze krijgt een kind en laat het uiteindelijk achter. Niet haar mooiste kant! (Iemand merkte cynisch op dat Rosalena zoveel zorg besteedt aan alles wat eerder "lelijk" is, maar haar eigen monsterlijk kind verwaarloost.) Iemand vindt dat Rosalena -objectief gezien- er eigenlijk nogal als de slechterik uitkomt. Met haar komt alle miserie: pokkenplaag, brand, vaders ongeluk ... Verklaart dat het thema van het schuldbesef en de boetedoening?

Een intrigerende figuur is Orlinde. Heks, heilige, minnares van vader? Een paar maal is Rosalena schijndood (zoals Orlinde?) Wat betekent dat? Overkomt het haar of houdt ze zich zo? Waarom laat je Rosalena veelbetekenend na 3 dagen "uit de dood opstaan"?

Er zit nog meer symboliek in het boek. Waarom spelen spiegels b.v.zo'n grote rol? Waarom slaakt de spiegel die uit haar hand valt in het huis van Thybeert een kreet, "een hoge, dierlijke gil"? (96)

"Rosalena" lijkt te verwijzen naar "roos". In "Lucretia" zit wellicht het Latijnse woord "lux" (licht). Ze is blind, een blinde zienster? Bewuste naamsymboliek? (nog voorbeelden?)

Rosalena krijgt een mismaakt dubbelkind. Is dat als symbool niet een beetje artificieel? Is het een straf?

Een detail. De dode Zoran ligt in een cirkel van paddestoelen. (65) Doodde Orlinde hem? Is dit een heksenkring? (zie ook 62)

Sommigen vinden het boek nogal moeilijk (o.m. door de vele symboliek). Schreef je voor een bepaalde doelgroep: jeugd, geoefende lezer, ...?

Naar het einde toe (negende hoofdstuk) "verdicht" de taal zich nogal. De laatste bladzijden zijn bijna pure poŽzie. Welke bedoeling had je daarmee? vb. Een van die zinnen lijkt thematisch nogal zwaar door te wegen. "Mijn bestaan is een oefening in het verdwijnen." Betekenis? Had dit het motto kunnen zijn?
vb. Wat is dat met die oude bloedende wonde van Thybeerts hand? (107)
vb. Wat betekent de zin: "Er zijn parels in onze jaszakken verstopt om onze eerlijkheid te testen"? (109)
vb. "We zijn jager en buit" Of: "De havik wordt gedood door de pijl die gemaakt is van zijn veren". (109).
Pijnigt Rosalena voortdurend zichzelf zonder het echt te beseffen? Of wijzen die zinnen op een cirkelbeweging, zonder begin of einde? Zit Rosalena gevangen in een soort oneindigheid (zonder oplossing)?

Alles lijkt wel voorbestemd te zijn: blijven leven, niet aangetast door ziekte, blijven twijfelen...
Iemand vindt het een pessimistich verhaal.

Rosalena is nog zo jong, ze kan nog duizend dingen doen.Waarom laat je haar "psychisch" doodgaan? Af en toe geeft ze de indruk dat het leven haar niet veel zegt.

Het beeld van de Man lijkt weinig vleiend. Heb je met opzet de mannen alleen op de schoonheid van de vrouwen laten vallen, en minder op het karakter en de persoonlijkheid? Zie ook Thybeert en zijn onredelijke wraak.

Noem je De roos en het zwijn een psychologische roman? Vond je ook inspiratie in andere sprookjes (Sneeuwwitje ...), sagen (Lange Wapper: metamorfose kat) of de tekenfilm van Disney?

Waarom die inleiding bij elk hoofdstuk (stijl van oude volksboeken)?

Iemand was getroffen door de frequentie waarmee over "geuren" wordt geschreven. Belangrijk?

In de roman gaat het af en toe over geloof en bijgeloof. Op het einde b.v. maakt Thybeert een directe toespeling op God. Ben je zelf gelovig?