Lezingen

Nieuws
Werk
   -Alle
   -Ebooks
   -Luisterboeken
   -Bewerkt/Verfilmd
   -Vertaald
   -Bekroond

Auteur
   -Biografie
   -Bibliografie
   -Prijzen
   -Interviews
   -Standpunt
   -Dissertaties
   -Favorieten

Audio/Video
Foto's
Contact

Interviews

De Morgen, 27 juni 2006
Dirk Steenhaut

Schrijfster Anne Provoost te gast op Amerikaanse televisie

Op 14 juli zendt de Amerikaanse publieke televisieomroep PBS een interview uit met de Vlaamse schrijfster Anne Provoost. Het gesprek van dertig minuten kadert in een zevendelige reeks rond het thema Faith and Reason, waarvan de eerste aflevering vorige week werd uitgezonden. Provoost verkeert er in bijzonder goed gezelschap: andere auteurs die door journalist Bill Moyers worden ge´nterviewd zijn onder meer Salman Rushdie, Martin Amis, Margaret Atwood, David Grossman en Jeanette Winterson.

Provoost, die een tijd in de Verenigde Staten heeft gewoond, noemt Moyers een boegbeeld van de degelijke journalistiek. In het Radio EÚnprogramma Neon omschreef ze hem gisteren als "een Amerikaanse Walter Zinzen".

Thema's als mythologie en religie zijn, vooral in de VS, razend actueel, zeker sinds het conflict tussen het creationisme en het Darwinisme tot in de belangrijkste onderwijsinstellingen wordt uitgevochten.

Enkele maanden geleden vormden ratio en godsdienst ook al discussiestof tijdens het literaire festival in New York dat er jaarlijks door de schrijversorganisatie PEN wordt georganiseerd. Provoost en de acht andere auteurs die bij Moyers te gast zijn werden gekozen uit de 120 deelnemers.

In de eerste aflevering van Faith and Reason was, niet toevallig, PEN-voorzitter Salman Rushdie te zien. Sinds zijn roman De duivelsverzen door de Iraanse ayatollahs wegens 'heiligschennend' geband werd en er een fatwa over hem is uitgesproken, staat hij immers symbool voor alle schrijvers wier vrijheid van meningsuiting door religies wordt beknot.

Ook Anne Provoost buigt zich in haar werk over het wezen van de godsdienst. In haar roman De arkvaarders, aan de overkant van de oceaan verschenen als In the Shadow of the Ark buigt ze zich over het Bijbelse verhaal van de Ark van Noach.

De interviews uit Faith and Reason zijn in Europa te bekijken op de website van PBS.